Helder: snel uitsluitsel over taakstrafverbod bij geweld in zorg
DEN HAAG (ANP) - Er komt binnenkort uitsluitsel of het mogelijk en wenselijk is om een taakstrafverbod in te voeren bij geweld plegen tegen mensen in de zorg of tegen hulpverleners, zei demissionair minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid, die daarover gaat, komt hierover "op korte termijn met uitsluitsel", zei Helder.
Zo'n taakstrafverbod zou betekenen dat mensen die geweld plegen tegen hulpverleners altijd zwaarder gestraft worden dan via een taakstraf, bijvoorbeeld met een celstraf. In een debat over de arbeidsmarkt in de zorg vroeg VVD-Tweede Kamerlid Jacqueline van den Hil aan Helder naar de mogelijkheden hiervoor, als onderdeel van een meerpuntenplan dat zij indiende voor wat betreft geweld tegen hulpverleners. Ook in het voorlopige VVD-verkiezingsprogramma staat het taakstrafverbod vermeld.
Dat VVD-minister Helder op dit punt in conclaaf ging met het VVD-Kamerlid, vond Fleur Agema (PVV) "flauw". Zij noemde het taakstrafverbod haar idee en opperde dat de "VVD in verkiezingstijd fors wil overkomen." De Tweede Kamer ging in 2021 al eens akkoord met een taakstrafverbod, maar het wetsvoorstel strandde ruim een jaar later in de Eerste Kamer.
Anti-agressiecursus
D66-Kamerlid Rens Raemakers vroeg zich tijdens het debat nog af of zo'n taakstrafverbod iets wezenlijks toevoegt aan middelen die een rechter nu al heeft om ertegen op te treden, zoals het opleggen van een gebiedsverbod. Volgens Helder is dat een van de afwegingen waarover haar collega-minister op Justitie en Veiligheid binnenkort uitsluitsel geeft.
Een ander voorstel van VVD'er Van den Hil, een anti-agressiecursus voor mensen die geweld plegen tegen hulpverleners, kon op veel steun rekenen bij andere fracties. De cursus moet een soort variant worden op de zogenoemde LEMA-cursus die nu al bestaat voor mensen die met te veel alcohol op zijn aangehouden. Volgens Van den Hil zou zo'n cursus plegers helpen zich bewust te worden wat er fout is gegaan.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Gemeenten kennen onderling grote verschillen als het gaat om financiële ondersteuning voor sport. Dat concludeert het Mulier Instituut, dat onderzoek deed naar sport- en zwemlesregelingen van 114 Nederlandse gemeenten. Informatie over die regelingen is volgens het instituut vaak complex en niet makkelijk te vinden.
13 uur geledenUTRECHT (ANP) - Gemeenten werken voorlopig niet meer mee aan het zogeheten Integraal Zorgakkoord. Ze hebben vrijdag besloten om de samenwerking op te schorten, omdat ze vinden dat ze te weinig geld van het Rijk krijgen. Een resolutie daarvoor kreeg 93,4 procent van de stemmen op de ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).
3 dagen geledenLONDEN (ANP) - In Engeland is voor de vijfde keer een besmetting geregistreerd met de nieuwe variant van mpox, clade Ib. Er is geen link met de vorige gevallen, meldt de Britse gezondheidsdienst (UKHSA).
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die in hun laatste levensfase verkeren, mogen geen last hebben van mogelijke budgetplafonds voor palliatieve zorg en stervensbegeleiding. Staatssecretaris Vicky Maeijer (Langdurige zorg) is het met een kritische Tweede Kamer eens dat deze zeer kwetsbare mensen de juiste zorg moeten krijgen, in een hospice, thuis of in een zorginstelling. Ook voor de rouwverwerking van nabestaanden is een rustig en waardig levenseinde van een geliefde van groot belang, werd volop benadrukt in een debat.
4 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Minder mensen hebben zich laten vaccineren tegen het coronavirus dan bij de boosterronde van vorig jaar. In de afgelopen tien weken hebben iets meer dan 2,3 miljoen mensen een prik laten zetten. Vorig jaar stond de teller in deze fase op zo'n 2,5 miljoen inentingen, en het jaar daarvoor op ruim 3,8 miljoen. De prikronde loopt nog tot en met volgende week vrijdag.
5 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Hoewel de levensverwachting waarschijnlijk blijft stijgen, maken gezondheidsfondsen zich grote zorgen. Ze zien in de woensdag verschenen Volksgezondheid Toekomst Verkenning van het RIVM een bevestiging dat het "steeds slechter gaat met de gezondheid van Nederlanders". De overheid moet volgens de 22 organisaties meer werk maken van preventie en duidelijke gezondheidsdoelen stellen "in al het beleid".
5 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - De levensverwachting stijgt naar gemiddeld 86,5 jaar in 2050. Dat is bijna vijf jaar langer dan in 2022, meldt het gezondheidsinstituut RIVM in de nieuwe Volksgezondheid Toekomst Verkenning, die elke vier jaar verschijnt.
5 dagen geleden