Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Helder: snel uitsluitsel over taakstrafverbod bij geweld in zorg

Helder: snel uitsluitsel over taakstrafverbod bij geweld in zorg

DEN HAAG (ANP) - Er komt binnenkort uitsluitsel of het mogelijk en wenselijk is om een taakstrafverbod in te voeren bij geweld plegen tegen mensen in de zorg of tegen hulpverleners, zei demissionair minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid, die daarover gaat, komt hierover "op korte termijn met uitsluitsel", zei Helder.

Zo'n taakstrafverbod zou betekenen dat mensen die geweld plegen tegen hulpverleners altijd zwaarder gestraft worden dan via een taakstraf, bijvoorbeeld met een celstraf. In een debat over de arbeidsmarkt in de zorg vroeg VVD-Tweede Kamerlid Jacqueline van den Hil aan Helder naar de mogelijkheden hiervoor, als onderdeel van een meerpuntenplan dat zij indiende voor wat betreft geweld tegen hulpverleners. Ook in het voorlopige VVD-verkiezingsprogramma staat het taakstrafverbod vermeld.

Dat VVD-minister Helder op dit punt in conclaaf ging met het VVD-Kamerlid, vond Fleur Agema (PVV) "flauw". Zij noemde het taakstrafverbod haar idee en opperde dat de "VVD in verkiezingstijd fors wil overkomen." De Tweede Kamer ging in 2021 al eens akkoord met een taakstrafverbod, maar het wetsvoorstel strandde ruim een jaar later in de Eerste Kamer.

Anti-agressiecursus

D66-Kamerlid Rens Raemakers vroeg zich tijdens het debat nog af of zo'n taakstrafverbod iets wezenlijks toevoegt aan middelen die een rechter nu al heeft om ertegen op te treden, zoals het opleggen van een gebiedsverbod. Volgens Helder is dat een van de afwegingen waarover haar collega-minister op Justitie en Veiligheid binnenkort uitsluitsel geeft.

Een ander voorstel van VVD'er Van den Hil, een anti-agressiecursus voor mensen die geweld plegen tegen hulpverleners, kon op veel steun rekenen bij andere fracties. De cursus moet een soort variant worden op de zogenoemde LEMA-cursus die nu al bestaat voor mensen die met te veel alcohol op zijn aangehouden. Volgens Van den Hil zou zo'n cursus plegers helpen zich bewust te worden wat er fout is gegaan.

Meer uit Gezond

Voorzitter Rode Kruis spreekt van ondraaglijk lijden in Gaza

RAFAH (ANP/AFP) - Het lijden van de bevolking van de Gazastrook is ondraaglijk, zegt de voorzitter van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), Mirjana Spoljaric. Spoljaric is in de Gazastrook aangekomen voor een bezoek aan onder meer lokale afdelingen van het Rode Kruis en het Europese Hospitaal in Khan Younis. De plaats wordt gebombardeerd door de Israëli's.

9 uur geleden
Roche mengt zich met miljardenovername op markt afslankmiddelen

BASEL (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Farmacieconcern Roche neemt het Amerikaanse Carmot Therapeutics over, een ontwikkelaar van middelen tegen obesitas. Het Zwitserse concern legt daar 2,7 miljard dollar voor neer, omgerekend bijna 2,5 miljard euro. Met die overname mengt Roche zich op de snel groeiende markt voor afslankmiddelen.

12 uur geleden
Minister Kuipers: klimaatverandering is een gezondheidscrisis

DUBAI (ANP) - Klimaatverandering is ook een gezondheidscrisis. Die boodschap herhalen gezondheidsministers, onder wie demissionair minister Ernst Kuipers, zondag op de klimaattop in Dubai. Hans Kluge van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hamerde er ook op in zijn speech op de COP28: "Afgelopen jaar alleen al zijn minstens 62.000 mensen overleden door hittegolven in 35 Europese landen."

1 dag geleden
Republikeinse senatoren vragen Biden om reisverbod China en VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Vijf Republikeinse senatoren roepen de regering-Biden op om een reisverbod tussen de Verenigde Staten en China in te stellen. Volgens de groep senatoren onder leiding van Marco Rubio is dat nodig vanwege de uitbraak van een longziekte in China.

3 dagen geleden
Pfizer stopt met afslankpil na bijwerkingen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een nieuwe afslankpil door de vele bijwerkingen die proefpersonen ondervonden.

3 dagen geleden
UNICEF: nog steeds meer meisjes getroffen door hiv dan jongens

NEW YORK (ANP) - Meisjes van 10 tot 19 jaar hebben nog altijd twee keer zoveel kans om besmet te raken met hiv als jongens van hun leeftijd. Dat schrijft UNICEF in een nieuw rapport op Wereldaidsdag. Het aantal besmettingen met hiv is in die groep tienermeisjes volgens de kinderrechtenorganisatie sinds 2010 bijna gehalveerd, maar afgelopen jaar raakten nog 98.000 van hen besmet.

3 dagen geleden
Ministerie: 'escape' voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

UTRECHT (ANP) - Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een "escape" voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het medisch centrum in Leiden krijgt 2,5 jaar de tijd om nieuwe specialistische kinderzorg uit bijvoorbeeld het Erasmus MC op te bouwen. De advocaat van het ministerie heeft dat donderdag gezegd tijdens een bodemprocedure bij de rechtbank in Utrecht.

4 dagen geleden