Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Heijmans en GMB gaan Groningse deel Lauwersmeerdijk versterken

Heijmans en GMB gaan Groningse deel Lauwersmeerdijk versterken

ROSMALEN (ANP) - Bouwconcerns Heijmans en GMB gaan het Groningse deel van de Lauwersmeerdijk versterken. Zo'n 9 kilometer van de Lauwersmeerdijk vanaf de R.J. Cleveringsluizen tot de Westpolder voldoet namelijk niet meer aan de normen voor waterveiligheid. Met de opdracht is iets meer dan 90 miljoen euro gemoeid, waarbij Heijmans goed is voor driekwart van het bedrag.

Volgens Heijmans is de Lauwersmeerdijk voor het bedrijf bekend gebied. Een paar jaar terug verstevigde de onderneming namelijk het Friese gedeelte van de dijk. Voor het Groningse deel was Heijmans samen met GMB, verenigd in de bouwcombinatie Waddenkwartier, ook al betrokken bij de planfase van het verbeteren van de dijk.

Behalve het versterken van de waterwering leggen de bouwers ook een tweede toegangsweg aan naar de haven van Lauwersoog. Verder zullen ze voor de natuur aan de slag gaan door bijvoorbeeld ergens nog een dijkdoorgang te maken en de aanleg van een natuurlijke kwelder. Het is de bedoeling dat de eerste werkzaamheden in april starten. De dijkversterking zou in zijn geheel in 2026 klaar moeten zijn.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

4 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

5 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

5 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

5 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

5 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

5 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

6 uur geleden