Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Heerlenaar vrijgesproken van bedreigen Hugo de Jonge

Heerlenaar vrijgesproken van bedreigen Hugo de Jonge

MAASTRICHT (ANP) - De rechtbank in Maastricht heeft woensdag Heerlenaar Danny V. vrijgesproken van het bedreigen van demissionair vicepremier Hugo de Jonge.

De 27-jarige man was op Facebook te zien met een video waarop hij volgens het Openbaar Ministerie met twee vrienden zingt: "Hugo gaat dood" en "Hugo brandt toch het best". Raadsman Wesley Houben ontkende woensdag dat zijn cliënt "Hugo gaat dood" heeft gezongen.

Het OM eiste een gevangenisstraf van 30 dagen met aftrek van de veertien dagen voorarrest, die V. al uitzat sinds zijn aanhouding op 22 september. Daarnaast eiste het OM dat ook een eerdere voorwaardelijke taakstraf van 20 uur wegens belediging van de politie ten uitvoer wordt gelegd. "Het moet een stevig signaal zijn tegen het bedreigen van politici", aldus het OM ter zitting. De raadsman van V. vroeg om vrijspraak omdat zijn cliënt niet de intentie had De Jonge te bedreigen.

Bedreiging Omtzigt

De rechtbank sprak de man vrij omdat hij niet wist dat hij gefilmd werd en hij niet de opzet had dat De Jonge dit filmpje zou zien, en zich daardoor bedreigd zou voelen.

Het omstreden filmpje werd met veel gelach opgenomen tijdens een persconferentie van Hugo de Jonge op 9 juli. De minister kreeg het filmpje via de politie onder ogen en liet na het zien ervan weten zich bedreigd te voelen. Dit mede omdat de verdachte eerder al, op 20 augustus vorig jaar, Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt had bedreigd. Voor dit laatste werd hij in hoger beroep veroordeeld tot vier maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk. V. is hiertegen in cassatie gegaan.

Geen doodsbedreiging

De raadsman ziet de actie van V. niet als doodsbedreiging. Allereerst omdat zijn cliënt alleen "Hugo" zou hebben meegezongen, en omdat het door V. wél gezongen "Hugo brandt het best" geen doodsbedreiging zou zijn. V. zei woensdag dat ook in het voetbal vaak wordt gezongen dat iemand "het best brandt", bijvoorbeeld in "Joden branden het best". Hij ziet daarin geen bedreiging.

Houben betoogde dat V. ook niet de intentie had De Jonge te bedreigen. V. zegt dat hij niet wist dat er een filmpje werd opgenomen en op internet werd gezet. Toen hij daarachter kwam, heeft hij het er naar eigen zeggen weer van af laten halen.

Meer uit Binnenland

Verdachte Rotterdam vrijdag voor het eerst voor de rechter

ROTTERDAM (ANP) - De 32-jarige man uit Rotterdam die is opgepakt na de dodelijke schietpartijen donderdag in Rotterdam, moet vrijdag voor het eerst naar de rechter-commissaris gaan. "En zoals het er nu uitziet zal hij aanstaande maandag of dinsdag worden voorgeleid", zegt hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar.

7 minuten geleden
Aboutaleb: afschuwelijk incident, medeleven aan nabestaanden

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb spreekt van een "afschuwelijk incident" dat zich heeft afgespeeld in zijn stad. Hij sprak tijdens een persconferentie zijn medeleven uit aan de nabestaanden van de omgekomen slachtoffers. Drie mensen, onder wie een 14-jarig meisje, zijn neergeschoten. Twee van hen zijn overleden, een 39-jarige vrouw en een 46-jarige man.

10 minuten geleden
Verdachte schietpartijen Rotterdam is student Erasmus MC

ROTTERDAM (ANP) - De verdachte van de dodelijke schietpartijen in Rotterdam is een student aan het Erasmus MC. Dat werd donderdagavond duidelijk tijdens een persconferentie over de incidenten.

12 minuten geleden
Schietpartijen Rotterdam ook breaking news bij buitenlandse media

ROTTERDAM (ANP) - Ook bij internationale media is er veel aandacht voor de schietpartijen in Rotterdam. De Britse omroep BBC en de Amerikaanse zender CNN brengen de incidenten als 'breaking news' en zenden beelden uit van onder meer rennende mensen buiten het Erasmus MC.

13 minuten geleden
Politiechef Westerbeke: twee dodelijke slachtoffers, meisje (14) zwaargewond

ROTTERDAM (ANP) - Bij de schietincidenten donderdag in Rotterdam zijn op twee verschillende locaties twee mensen omgekomen: een 39-jarige vrouw en een 46-jarige man. De dochter van 14 jaar van de 39-jarige vrouw is zwaargewond geraakt. Dat zei Fred Westerbeke, de hoofdcommissaris van de Regionale Politie Eenheid Rotterdam, tijdens een persconferentie donderdagavond die de gemeente Rotterdam houdt over de twee schietincidenten in de stad. De bijeenkomst is in het stadhuis van Rotterdam.

21 minuten geleden
Verdachte Rotterdam in 2021 veroordeeld voor dierenmishandeling

ROTTERDAM (ANP) - De 32-jarige man die is opgepakt voor de dodelijke schietincidenten donderdag in Rotterdam is een bekende van justitie. In 2021 is hij vervolgd en veroordeeld voor dierenmishandeling, zei hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar.

23 minuten geleden
Politie vraagt om beelden van schietincidenten Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De politie vraagt mensen om beelden van de schietincidenten donderdag in Rotterdam. Mensen kunnen die uploaden via de site van de politie. "Wij hebben uw hulp nodig voor ons opsporingsonderzoek", zegt de politie.

37 minuten geleden