Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Heeft gemeente Kapelle straks nog maar één brandweerkazerne?

Heeft gemeente Kapelle straks nog maar één brandweerkazerne?

KAPELLE - Voor de vernieuwing van de brandweerkazernes in Wemeldinge en Kapelle en de gemeentewerkplaats in Kapelle wordt de mogelijkheid voor 1 gezamenlijke nieuwbouwlocatie onderzocht. Hiervoor is de Wemeldingse Zandweg, tussen Kapelle en Wemeldinge, in beeld.

“Deze plannen zijn nog prematuur, maar we wilden voor de vrijwilligers zoveel mogelijk de kou uit de lucht halen en hen duidelijkheid verschaffen”, vertelt wethouder Jon Herselman van de gemeente Kapelle na een informatiebijeenkomst maandag voor brandweervrijwilligers. “Zaken als de gevolgen voor de vrijwilligers, aanrijtijden van de brandweerwagens en het verzorgingsgebied van de brandweer analyseert de Veiligheidsregio Zeeland nu voor de beoogde locatie.” 

Voorstelbaar

In een brief aan medewerkers van de gemeente en gemeenteraadsleden schrijven Herselman en burgemeester Fons Naterop dat de gemeentewerkplaats aan de Dijkwelseweg in Kapelle en de beide kazernes - alle drie gemeentelijk vastgoed - verouderd zijn. “Deze gebouwen verduurzamen kost verhoudingsgewijs veel te veel geld”, zegt Herselman. Over de toekomst van de gemeentewerkplaats denkt Kapelle al langer na, omdat ze die wil verhuizen voor de afronding van nieuwbouwwijk Zuidhoek.

‘De kazernes in Wemeldinge en Kapelle zijn van het bouwjaar 1904 en 1935’, staat in de brief. ‘Om de gebouwen gasloos te verwarmen, moeten we grote investeringen doen. Ook nemen de onderhoudskosten toe als de gebouwen verder verouderen.’ Voor het onderhoud van de brandweerkazernes is de gemeente ook verantwoordelijk. Daarom vroeg Kapelle de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ), waaronder de brandweer valt, te verkennen of een combinatie van een nieuwe kazerne met nieuwe huisvesting voor de buitendienst mogelijk is. “Als de VRZ dit onhaalbaar zou vinden, dan waren we niet doorgegaan”, zegt Herselman. “Maar zij vinden het voorstelbaar en onderzoeken dit verder.” 

Over de precieze locatie aan de Wemeldingse Zandweg wil de wethouder nog geen uitspraken doen. “We hebben net voor het eerst met de grondeigenaar gesproken en over de prijs hebben we het nog niet gehad.”

Tijdens de bijeenkomst met de vrijwilligers van de brandweerploeg Wemeldinge en Kapelle ging het ook over de manier waarop de vrijwilligers betrokken worden bij de besluitvorming. ‘De vrijwilligers zijn gevraagd aan te geven wat er bij hen leeft’, staat in de brief. ‘Hun mening achten we van groot belang bij het vervolg van de verkenning. Bij het verdere onderzoek maakt de Veiligheidsregio nadere afspraken met de vrijwilligers over hoe we hen daarbij het beste kunnen betrekken. Na afronding van de verkenningsfase kijken we of de optie van een gemeentewerkplaats met brandweerkazerne op de beoogde locatie reëel is om uit te werken of niet.’

Meer uit Reimerswaal

Jan Eversdijk uit Kruiningen verrast met lintje

KRUININGEN - Zaterdagavond is Jan Eversdijk uit Kruiningen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

23 uur geleden
Motorrijdster komt ten val in Yerseke en moet naar ziekenhuis

YERSEKE - Op de Burenpolderweg in Yerseke is zondagavond een motorrijdster gewond geraakt bij een val. Ze is naar het ziekenhuis gebracht.

23 uur geleden
Vier de vakantie met spel archery tag in Yerseke

YERSEKE - Dinsdag (23 april) kunnen kinderen in Yerseke het spel archery tag spelen.

1 dag geleden
Dronken automobilist belandt in de berm na eenzijdig ongeluk op de A58

KAPELLE - Een dronken automobilist is in de nacht van zaterdag op zondag van de weg geraakt bij een eenzijdig ongeluk op de A58. Bij het ongeluk raakte niemand gewond. De man heeft een tijdelijk rijverbod opgelegd gekregen.

1 dag geleden
Op zoek naar Jacobus Pieter Griep uit Yerseke

YERSEKE - Henk Goedbloed is op zoek naar nakomelingen van Jacobus Pieter Griep en zijn vrouw Santje. 

2 dagen geleden
Personenauto raakt van de weg op de A58 vlakbij afrit Rilland: Eén gewonde

RILLAND- Op de A58, vlakbij afrit Rilland, is zaterdagmorgen een personenauto van de weg geraakt. Dit gebeurde op de rechter rijbaan richting Vlissingen. Meerdere hulpdiensten kwamen ter plaatse om hulp te verlenen. Eén persoon raakte bij het ongeval gewond. Hoe het kwam dat de auto van de weg raakte is onbekend. 

3 dagen geleden
Rilland actief in verduurzamen woningen

RILLAND - Een duurzamer Rilland, dat is waar Energiecoöperatie 4411 voor staat. Op dit moment is de coöperatie druk bezig met het project met energiecoaches, zoals dat ook in andere gemeenten gebeurt. Daarbij krijgen woningeigenaren in het postcodegebied advies over het verduurzamen van hun woning. 

3 dagen geleden