Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hee, er zitten algen in mijn bitterballen!

Algen in je bitterbal en in je kroket; het klinkt misschien nog een beetje raar, maar het is zeker echt waar. Bij de Ronald de Vos ligt de vriezer inmiddels vol met deze snacks uit de webshop van De Ambachterie. Heerlijk bij een biertje! Zelf is hij razend enthousiast over het product, dat hij mede heeft helpen ontwikkelen. “Algen hebben positieve gezondheidseffecten en door het gebruik ervan is bovendien veel minder zout nodig. Een gezonde keuze dus!” Zijn fascinatie voor de zee en alles wat daarin leeft, brengt Ronald bij de studie Mariene Biologie. Met dat diploma op zak start hij in de Zeeuwse aquacultuur. Daar realiseert hij zich hoe belangrijk algen zijn. Micro-algen zijn, in zijn bewoordingen, een soort miniplantjes, die zweven in de zee. Niet te verwarren met zeewieren, die allemaal geworteld zijn. Als je met algen hoger liggende dieren kunt voeden, die vervolgens door de mens gegeten worden, waarom dan niet rechtstreeks algen inzetten voor menselijke consumptie? Een slimme gedachte van deze mariene bioloog en de start van het bedrijf AlgaeHolland. Daar koppelt hij zijn fascinatie voor biologie aan zijn belangstelling voor economie. Samen met partners werkt hij aan de toepassing van micro-algen in voedingsmiddelen, veevoer en petfeed.

Gezondheid is hot
De coronacrisis geeft een ‘grote slinger’ aan de bedrijfsactiviteiten. Logisch als je bedenkt dat de belangstelling voor gezondheid alsmaar toeneemt. En gezond zijn algen! Ronald somt op: omega 3 vetzuren – ja, dezelfde als in vette vis, zoals zalm en makreel-, essentiële aminozuren, verschillende soorten vitamines. En niet te vergeten de effecten die het gebruik van algen heeft op de smaak! Met algen is beduidend minder zout nodig. Dat is pure gezondheidswinst, want de gemiddelde consument eet twee tot drie keer teveel zout per dag. Wie denkt dat die winst te behalen is door simpel wat algen uit de zee te scheppen, heeft het mis. Er zijn volgens Ronald duizenden algensoorten, met ieder weer andere eigenschappen. Het is dus een ware zoektocht naar de juiste ‘algenblend’ om tot een goed en smaakvol product te kunnen komen.

Ontdek de smaak van algen
Het komt voor dat Ronald door de supermarkt loopt en goed om zich heen kijkt om te ontdekken in welke producten hij smaakmakers zou kunnen vervangen door algen. Die zijn er veel! Zo ontstaat het idee voor de bitterbal en de kroket, en daarmee de samenwerking met De Ambachterie uit Oostburg. Na veel testen, proeven en proberen zijn de vegetarische bitterballen en kroketten nu gemaakt met onder andere micro-algen van AlgaeHolland. Natuurlijk pas nádat een smaakpanel 100% tevreden is: deze snacks zijn lekker en smaakvol. De algenballetjes en kroketten hebben een mooie, zilte, typisch Zeeuwse smaak. Ze liggen in De Ambachterie webshop om snel te ontdekken! En er is meer op komst weet Ronald te vertellen. Heel voorzichtig licht hij een tipje van de sluier op: binnenkort vind je in het broodschap van de grote retailers een broodconcept waarbij algen het zout vervangen. Ook daarbij is de belofte: lekker én gezond!

Meer uit Zeeland

TEAMforREAL presenteert vernieuwde huisstijl en positionering

TEAMforREAL viert haar 14-jarig bestaan met een vernieuwde huisstijl, website en aangescherpte positionering. Waar de oorsprong lag in leisure- en recreatieve conceptontwikkeling, heeft het team zich de afgelopen jaren nadrukkelijk bewezen als ontwikkelaar van hoogwaardige vastgoedprojecten.

1 week geleden
Zeeland onderzoekt bedrijfs­kansen bij kernenergieplannen

Om Zeeuwse ondernemers voor te bereiden op de komst van nieuwe kerncentrales laat de Provincie Zeeland een uitgebreid marktonderzoek uitvoeren. Dit gebeurt in samenwerking met Impuls Zeeland en werkgeversorganisatie VNO-NCW Zeeland. Het onderzoek moet duidelijk maken hoe regionale bedrijven kunnen profiteren van de verwachte bouw en welke stappen daarvoor nodig zijn.

1 maand geleden
Helga van Leur spreekt op Contacta 2025

Duurzaamheidsexpert en voormalig RTL-weervrouw Helga van Leur is aangekondigd als spreker tijdens Contacta 2025. Met haar achtergrond in Bodem, Water en Atmosfeer (Wageningen University) en een carrière waarin ze in 1998 werd uitgeroepen tot beste weervrouw ter wereld, staat Van Leur bekend om het vertalen van complexe wetenschap naar toegankelijke inzichten.

2 maanden geleden
Genomineerden voor de Zeeuwse Innovatieprijs Emergo 2025

De spanning stijgt voor de Zeeuwse Innovatieprijs Emergo 2025. Gedeputeerde Jo-Annes de Bat maakte vanochtend bij Omroep Zeeland bekend welke vijf bedrijven kans maken op de prestigieuze prijs, die dit jaar voor de 23e keer wordt uitgereikt. De prijs beloont ondernemingen die met innovatieve producten en diensten bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige economie in Zeeland.

2 maanden geleden
Familiebedrijf Akkerdaas: meer dan een eeuw in Domburg

Al sinds 1900 maakt de naam Akkerdaas deel uit van het Zeeuwse ondernemerslandschap. Wat begon als een smederij en loodgietersbedrijf groeide in ruim een eeuw tijd uit tot een veelzijdige onderneming met een eigen kadowinkel. De familie Akkerdaas staat inmiddels al vier generaties lang garant voor vakmanschap, ondernemerschap en een scherp oog voor wat klanten zoeken.

2 maanden geleden
Zeelandia viert 125 jaar

Zeelandia viert 125 jaar: van Zeeuwse keuken tot wereldspeler in bakkerij-ingrediënten Bij bakkersbedrijf Zeelandia in Zierikzee kunnen de ovens, deegmachines en broodvormen alvast een grondige schoonmaakbeurt krijgen, want op 12 september komt er bijzonder bezoek. Ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum brengt Zijne Majesteit de Koning een bezoek aan het familiebedrijf. Wat in 1900 begon met een recept voor beschuitgelei groeide uit tot een internationaal concern met ruim 3.000 medewerkers, actief in meer dan honderd landen.

2 maanden geleden
Lennert Steketee: ondernemer en ambassadeur van Yerseke

Ondernemerschap, innovatie en liefde voor zijn dorp: dat typeert Lennert Steketee. Als geboren en getogen Yersekenaar zet hij zich in om het vissersdorp op de kaart te zetten, zowel als ondernemer als in zijn rol als verbinder binnen de gemeenschap.

2 maanden geleden