Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Havo/vwo-scholieren debatteren over Europese onderwerpen in Middelburg

Havo/vwo-scholieren debatteren over Europese onderwerpen in Middelburg

MIDDELBURG - Van 1 tot en met 3 maart vindt het Model European Parliament (MEP) plaats in Middelburg. Het MEP is een nabootsing van het Europees Parlement voor jongeren van de hoogste klassen havo/vwo. Ongeveer 45 leerlingen van 7 middelbare scholen doen mee. Door mee te doen aan de provinciale ronde maken de jongeren kans op deelname aan de nationale en internationale conferenties.

Het MEP is een nabootsing van het Europees Parlement voor Europese scholieren. Leerlingen kunnen ervaring op doen met het bedenken van oplossingen voor grensoverschrijdende problemen binnen de Europese Unie. In Nederland zijn er vier verschillende niveaus van het MEP: school, provinciaal, nationaal en internationaal. Tijdens de provinciale conferenties worden de beste deelnemers geselecteerd die de provincie zullen vertegenwoordigen op nationaal niveau. De nationale conferentie vindt in oktober 2023 plaats in de Tweede Kamer in Den Haag. Ook tijdens deze conferentie worden de beste deelnemers geselecteerd, maar dan voor de internationale conferentie.

Europese thema’s
De eerste twee dagen vinden plaats in het Provinciehuis. Dan zullen de jonge ‘Europarlementariërs’ zich in commissies buigen over Europese onderwerpen: veiligheid binnen de EU, energietransitie en hernieuwbare energie, de toekomst van de EU, economische gendergelijkheid en medische ontwikkelingssamenwerking. De laatste dag is plenair in de Raadzaal van het oude stadhuis in Middelburg. Elke commissie krijgt dan de kans om haar besluit aan een meerderheid te helpen. Overigens staat de winst van een aangenomen besluit niet centraal. Wel de ervaring, het bewustzijn en de onderlinge samenwerking.

Meer uit Middelburg

Vier auto's beschadigd vanwege autobrand in Middelburg

MIDDELBURG - In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn in Middelburg vier personenauto's beschadigd geraakt door brand. De brandweer heeft de voertuigen geblust.

2 dagen geleden
Hardleerse Middelburger zonder rijbewijs voor derde keer betrapt achter het stuur

ZIERIKZEE - Een 39-jarige Middelburger is afgelopen nacht op de N256 voor de derde keer betrapt op het rijden in een auto zonder geldig rijbewijs. Vanwege de recidive krijgt hij niet alleen een proces-verbaal, maar is ook de auto waarin hij reed in beslag genomen.

2 dagen geleden
Volume veel te hoog: TV wordt ingenomen door politie in Middelburg

MIDDELBURG - De politie heeft vannacht in Middelburg een televisie in beslag genomen. Dit naar aanleiding van geluidsoverlast. Het was namelijk niet de eerste keer dat de politie naar het adres moest.

2 dagen geleden
Koningin Máxima op bezoek bij Middelburgse inspiratiesessie

MIDDELBURG - Koningin Máxima was gisteren, woensdagmiddag 21 februari in Poppodium De Spot in Middelburg aanwezig tijdens de inspiratiesessie 'Méér Kunst en Cultuur in School en Omgeving'. Tijdens deze bijeenkomst bespraken educatie- en cultuurorganisaties uit de provincie Zeeland hoe zij leerlingen gelijke kansen kunnen bieden met behulp van de verlengde schooldag en het integreren van kunst en cultuur in het onderwijs. Koningin Máxima is erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas.

4 dagen geleden
Marcel Fränzel waarnemend burgemeester in Middelburg

MIDDELBURG - De commissaris van de Koning in de provincie Zeeland, de heer drs. J.M.M. (Han) Polman, heeft de heer M.A. (Marcel) Fränzel MSc. (1960) benoemd als waarnemend burgemeester van Middelburg. Zijn benoeming gaat in op 13 maart 2024. Dit besluit volgt op de benoeming van de heer mr. H.M. (Harald) Bergmann als burgemeester van de gemeente Schiedam per diezelfde datum.

5 dagen geleden
Oekraïense klanken vanaf de stadhuiscarillon in Veere

VEERE - Het is deze week twee jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel. Om de Oekraïense vluchtelingen te laten weten dat Nederland meeleeft, laat stadsbeiaardier David van der Vlies op donderdag 22 februari van 12.00 tot 13.00 uur. Oekraïense muziek horen van het carillon in Veere.

5 dagen geleden
Traumahelikopter ingezet voor reanimatie in Middelburg

MIDDELBURG - De Rotterdamse traumahelikopter is woensdagmorgen ingezet voor een reanimatie in Middelburg. De patiënt is per traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.

5 dagen geleden