Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Havenplateau wordt klaar gemaakt voor de toekomst

Havenplateau wordt klaar gemaakt voor de toekomst

THOLEN - Dit voorjaar wordt het havenplateau in Tholen onder handen genomen. WSV de Kogge, de gemeente Tholen, de Heemkundekring Stad en Lande, het Cultuurplein Tholen en Bond Heemschut sloegen de handen ineen om te komen tot een ontwerp voor de herinrichting van het rijksmonument. Dit is voor het toeristisch seizoen achter de rug.


"Dit Havenplateau met haar kenmerkende kinderkopjes is grotendeels bijna 200 jaar oud. Daarvoor was het samen met de huidige haven een onderdeel van de zoute veste, toen de oorspronkelijke haven nog binnendijks lag, het gedeelte dat nu Kaai heet. De huidige kinderkopjes van verschillende afmetingen en steensoorten vertellen de geschiedenis van dit onverwoestbare bestratingsmateriaal. Veelal kwamen deze keien uit België of Noord Frankrijk, maar ook wel uit Duitsland. De ene keer verhandeld op basis van afmeting, een andere keer op gewicht", zo laten de partijen weten.

"Maar inmiddels zijn we in de 21e eeuw beland en heeft de haven meer een recreatieve en toeristische functie dan een handels- of industriefunctie. Iedere tijd heeft zo zijn eigen eisen." Met de aanpassingen waarbij de kinderkopjes behouden blijven maakt men het havenplateau klaar voor de toekomst zonder dat het gebied zijn ziel verliest.

De partijen willen het erfgoed voor de komende generaties behouden maar wel toegankelijk maken voor scootmobielen, rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn.

Meer uit Tholen

Provincie stelt opnieuw geld beschikbaar voor aanpak verouderde woningen

THOLEN - Er is weer geld beschikbaar voor de aanpak van verouderde woningen. De provincie Zeeland heeft de subsidieregeling Provinciale Impuls Wonen (PIW) opengesteld tot en met 1 november 2023.

2 uur geleden
Scouting Heenetrecht start petitie tegen aanlegsteiger cruiseschepen

THOLEN - Scouting Heenetrecht is een petitie gestart tegen de (mogelijke) komst van een aanlegsteiger voor cruiseschepen in de haven van Tholen. Inmiddels hebben al bijna 1000 mensen deze petitie getekend. De gemeente Tholen heeft plannen om in de haven, aan de buitenzijde van de keersluis, een aanlegsteiger met plaats voor twee cruiseschepen te realiseren. Voor Scouting Heenetrecht betekent dit het einde van het laatste stukje vaarwater in de haven van Tholen voor ruim 100 jeugdleden. Daarom zijn zij onlangs een petitie gestart tegen de komst van de steiger. “De plannen voor de nieuwe aanlegsteiger in de haven van Tholen betekenen het einde van het vaarwater waar Scouting Heenetrecht nu het spel speelt”, aldus de scouting. “Varen naar het Zoommeer op 3,5 kilometer afstand brengt kosten en risico met zich mee. Het huidige vaarwater zal ook worden gebruikt door grote cruiseschepen (met een lengte van 90 tot 135 meter). Het verplaatsen van het Zoommeer brengt ons langs een van de drukst bevaren kanalen van Nederland.”

20 uur geleden
'Geen Kind Achterop': Lever een tweedehands fiets in om kinderen in armoede te helpen

SINT MAARTENSDIJK - Stichting Leergeld organiseert op zaterdag 10 juni in samenwerking met het ANWB Kinderfietsenplan een grote fietsinzamelingsactie in Zeeland met de titel: ‘Geen Kind Achterop’. 

23 uur geleden
A4 tussen knooppunt Markiezaat en Belgische grens nachtje dicht door werkzaamheden

THOLEN - De A4 tussen knooppunt Markiezaat en de Belgische grens is volgende week een nachtje dicht wegens werkzaamheden. Verkeer wordt omgeleid via gele borden.

1 dag geleden
Auto in de sloot na eenzijdig ongeval op Oud Vossemeersedijk: bestuurder spoorloos

THOLEN - Aan de Oud Vossemeersedijk heeft zojuist een eenzijdig ongeval plaatsgevonden. Bij het voertuig werd geen bestuurders aangetroffen. 

1 dag geleden
Tholensebrug vanaf woensdagavond enkele uren dicht vanwege spoedreparatie

THOLEN - De Tholensebrug is vanaf woensdag tot en met donderdag gesloten voor verkeer. Dit komt door een spoedreparatie.

1 dag geleden
Groepje Tholenaren beklimt Franse berg voor strijd tegen MS

THOLEN - Een groepje mensen uit (onder meer) Tholen heeft maandag de Franse berg Mont Ventoux beklommen. Hiermee wilde zij geld ophalen voor de strijd tegen MS. Dit deden zij onder de naam klimmen voor Ria en Denise. De twee dames kampen zelf met deze ziekte.

2 dagen geleden