Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Havenmeester Cor van Vliet ziet nooit kwade koppen

Havenmeester Cor van Vliet ziet nooit kwade koppen

GOES - Of hij een leuke baan heeft? “Zeker, anders zou ik hier niet meer zitten”, zegt havenmeester Cor van Vliet van de Stadshaven Goes. Zeker op zonnige zomerdagen krijgt hij regelmatig de vraag of hij geen vervanger zoekt. “Als we een advertentie zouden plaatsen, zouden er genoeg mensen zijn die reageren.”

Als twintiger werd hem gevraagd of hij zin had om in de stadshaven aan de slag te gaan. “Ik kwam net van de marine. In eerste instantie zou het naar voor een half jaar zijn”, lacht havenmeester Cor van Vliet, zittend op een bankje aan de Kleine Kade. “Maar kijk mij eens, 35 jaar later en ik ben er nog steeds.” Een opleiding tot havenmeester heeft hij nooit genoten. Is er ook niet. Volgens Van Vliet moet je nautisch onderlegd zijn, een EHBO-diploma hebben, weten hoe een marifoon werkt en goed met mensen kunnen omgaan. “Dat is het wel zo’n beetje.”

Beu

Van Vliet is zijn werk in al die jaren geen dag beu geweest. “Je bent altijd buiten en onder de mensen. Daardoor is geen dag hetzelfde. De mensen die in de haven liggen zijn bovendien op vakantie, dus altijd goedgemutst. Ook dat maakt mijn werk leuk. Kwade koppen zie ik niet, alleen als mensen te lang voor de brug moeten staan. Dan kunnen ze wel eens mopperen.”

Bruggen

Waar de stadshaven de laatste decennia een metamorfose heeft ondergaan, zijn Van Vliet’s werkzaamheden in de loop der jaren nauwelijks veranderd. Hij bedient al jaren de Ringbrug en monumentale Sint Maartensbrug, die beide op vaste tijden open en dicht gaan. Verder verwelkomt hij de toeristen in het ‘Anton Pieck-achtige haventje’, geeft ze een plek en rekent het liggeld af als ze vertrekken. De havenmeester heeft alle vrijheid om zijn dag in te delen. Lange dagen zijn het vaak wel. Meestal begint hij rond zeven uur, half acht en gaat hij door tot acht uur ‘s avonds. “Zes dagen per week.”

Zware zakken

Over de lange werkdagen en -weken hoor je hem echter niet klagen. “Het is niet dat ik hele dagen met zware zakken loop te sjouwen.” Ook hoor je hem niet mopperen over het gegeven dat hij tussen april en oktober niet op vakantie kan, omdat het dan topdrukte is in de stadshaven. “In de winter kun je ook overal naartoe”, zegt hij nuchter. “Ik geniet nog elke dag van mijn werk.”

Zonnetje

Hij is vaak genoeg aangesproken door mensen die zijn baantje willen overnemen. “Als je een vacature zou plaatsen krijg je genoeg reacties. Dat weet ik zeker. Het lijkt veel mensen een mooie baan, zeker als ze mij zien fietsen in het zonnetje. Maar als het regent of sneeuwt hoef je niet jaloers op me te zijn. Ook dan moet ik er zijn.”  

Meer uit Beveland

Goes viert Koningsdag zaterdag én zondag

GOES - In Goes is het zaterdag én zondag genieten van feestelijke Koningsdag-activiteiten.

6 uur geleden
Lintjesregen 2024: koninklijke onderscheiding voor 89 Zeeuwen

MIDDELBURG - De lintjesregen heeft vrijdag 89 Zeeuwen een koninklijke onderscheiding opgeleverd.

6 uur geleden
Acht Goesenaren koninklijk onderscheiden bij lintjesregen

GOES - Bij zijn eerste lintjesregen als burgemeester van de gemeente Goes heeft Cees van den Bos vrijdag aan acht inwoners een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Echtpaar De Vos-Dekker en de heren Van den Pol, Nijsse, Remijn, De Kok, De Vries en Lankester zijn allemaal benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

6 uur geleden
Lintjesregen Noord-Beveland eert Marian de Haze en Piet Hamelink

GEERSDIJK/WISSENKERKE - Tijdens de jaarlijkse lintjesregen mocht burgemeester Loes Meeuwisse van de gemeente Noord-Beveland vrijdag Marian de Haze-Verhulst uit Geersdijk en Piet Hamelink uit Wissenkerke verrassen met een koninklijke onderscheiding. Meneer Hamelink is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en mevrouw De Haze tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

7 uur geleden
Lintje voor maar liefst twaalf inwoners Borsele

KWADENDAMME - Vergeleken met voorgaande jaren daalde er vrijdagmorgen een enorme lintjesregen neer op de gemeente Borsele. Bij een feestelijke bijeenkomst in de kerk in Kwadendamme zijn maar liefst twaalf inwoners koninklijk onderscheiden. Betsy Rentmeester, Anneke Kampstra, Leny Rijk, echtpaar Kot, Ad Lijmbach, Dies Beulens, Jos van Moolenbroek, Jan Steenbakker, Kees Faasse en Theo van de Swaluw zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Lau Rentmeester mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

7 uur geleden
Weekendweer: kans op onweersbuien tijdens Koningsdag

GOES - Dit weekeinde komt de temperatuur hoger uit dan voorgaande dagen, maar er is wel kans op buien. 'Koningsdag verloopt wisselend met droge perioden, maar ook buien, bij 14 en 18 graden', voorspelt weerbureau Weeronline. 

9 uur geleden
Vrouw gewond bij autobotsing in Heinkenszand

HEINKENSZAND - Bij een aanrijding tussen twee auto's is vrijdagochtend in Heinkenszand een vrouw gewond geraakt. Zij is naar het ziekenhuis gebracht.

9 uur geleden