Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Havenbedrijf Rotterdam voelt impact crisis, herstel al ingezet

Havenbedrijf Rotterdam voelt impact crisis, herstel al ingezet

ROTTERDAM (ANP) - De overslag in de Rotterdamse haven is in 2020 als gevolg van de coronacrisis gedaald. Maar de daling bleef enigszins beperkt door herstel in de tweede helft van het jaar, meldde het Havenbedrijf Rotterdam in zijn jaarbericht. Daaruit kwam ook naar voren dat het bedrijf ondanks de crisis meer winst boekte dan een jaar eerder.

De totale overslag kwam uit op 436,8 miljoen ton. Dat is bijna 7 procent minder dan in 2019. In april waarschuwde het havenbedrijf nog dat de overslag in heel 2020 mogelijk tot 20 procent zou kunnen terugvallen als gevolg van de crisis. In de tweede helft van 2020 bleef de krimp echter beperkt tot 4,6 procent.

President-commissaris Allard Castelein is trots op de prestaties van zijn onderneming. "Ondanks de coronacrisis heeft het Havenbedrijf een beter financieel resultaat gerealiseerd", zegt hij. Het bedrijf boekte een winst van bijna 352 miljoen euro, tegen 239 miljoen euro een jaar eerder. Het havenbedrijf profiteerde onder meer van eenmalige extra inkomsten uit terreinverhuur.

Sterk herstel

De daling bij de voor Rotterdam erg belangrijke containeroverslag bleef beperkt tot iets meer dan 1 procent. In de eerste helft van het jaar liep de vraag naar goederen sterk terug, eerst in China en later in Europa. "Sinds de zomer trad echter een sterk herstel van volumes op, omdat consumenten hun geld vooral uitgaven aan fysieke goederen in plaats van aan diensten", aldus het havenbedrijf.

Er werd vorig jaar met name veel minder ijzererts, kolen en ruwe olie overgeslagen. De aanvoer van ijzererts en kolen verminderde volgens het havenbedrijf vooral door de sterk gedaalde Duitse staalproductie. Bij de afhandeling van biomassa was sprake van een verdubbeling van de overslag. Dat komt doordat er extra werd verstookt in de elektriciteitscentrale van RWE in Geertruidenberg.

Investeringen

De ontwikkeling van de overslagvolumes in 2021 zal volgens het Havenbedrijf Rotterdam afhangen van de effectiviteit van de wereldwijde vaccinatiecampagnes. Een terugkeer naar de volumes van voor de coronapandemie lijkt de onderneming nog onwaarschijnlijk, vanwege de matige vooruitzichten voor economisch herstel.

Havenbedrijf Rotterdam verwacht verder de komende vijf jaar zo'n 1,5 miljard euro te investeren in de energietransitie, digitalisering en infrastructuur.

Meer uit Financieel

KLM: werkonderbreking piloten afgewend na hoofdlijnenakkoord

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij KLM zegt een akkoord op hoofdlijnen te hebben gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. Daardoor zou een geplande werkonderbreking van vliegers niet meer doorgaan, stelt het bedrijf.

2 uur geleden
Macron: Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit steenkoolsector

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit de steenkoolsector door de laatste twee op steenkolen draaiende elektriciteitscentrales om te bouwen, maakte president Emmanuel Macron zondag bekend. Het gaat om de elektriciteitscentrales in Cordemai, in het westen van het land, en in Saint-Avold, in het oosten.

4 uur geleden
Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

11 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

14 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

16 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

1 dag geleden