Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Havenbaas: te weinig installaties om lng om te zetten naar gas

Havenbaas: te weinig installaties om lng om te zetten naar gas

ROTTERDAM (ANP) - Nederland heeft niet genoeg installaties om vloeibaar gemaakt aardgas (lng) om te zetten naar gas voor huishoudens en voor de industrie als Rusland besluit de gaskraan geheel dicht te draaien. Het wordt dan een koude winter en de Nederlandse economie zal dan zwaar worden getroffen, waarschuwt topman Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam.

"Het wegvallen van kolen en olie uit Rusland kunnen we opvangen door dat uit andere landen te halen. We zien bijvoorbeeld de verwerking van kolen in de haven over de eerste zes maanden oplopen met bijna 30 procent", zegt hij in een toelichting op de halfjaarcijfers van de haven. "Mijn zorg gaat uit naar gas, dat kunnen we op dit moment niet opvangen met lng. We halen namelijk heel veel gas via onder andere Nord Stream 1 uit Rusland. Om dit te vervangen zullen er fabrieken gebouwd moeten worden die lng omzetten van vloeibaar naar gas."

In Nederland staat op dit moment nog maar één installatie die vloeibaar aardgas kan omzetten. "De Gate terminal in de Rotterdamse haven moet dan ook zoveel mogelijk lng proberen zien binnen te krijgen", benadrukt Castelein. "De Gasunie heeft inmiddels ook twee drijvende lng-installaties gehuurd die in de Eemshaven komen te liggen. Als de Gasunie nog een extra drijvende lng-installatie gaat huren, dan zullen wij in ons havengebied naar een passende locatie zoeken, zodat het gas makkelijk kan worden aangesloten op het netwerk."

Afschakelen

Castelein is een tegenstander van het ‘afschakelen’ van economische sectoren als de gaskraan geheel door de Russen wordt dichtgedraaid en er niet genoeg gas beschikbaar is. "Een producent van plastics voor verpakkingen afschakelen heeft consequenties voor de gehele waardeketen. Macro-economisch is dat funest", legt hij uit. "Het is economisch veel verstandiger als we allemaal, dus huishoudens en industrie, in stapjes bezuinigen, reduceren dus. Zet de kachel twee graden lager."

Het tekort aan gas is niet de enige zorg voor Castelein. Hij ziet net als burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam de stroom drugs die via de haven binnenkomt toenemen. "Ondermijning en drugscriminaliteit is een toenemend probleem", erkent de haventopman. "Samen met onze partners zetten we in om de weerbaarheid van mensen die in de haven werken te vergroten. Daarnaast zetten we slimme middelen in. Zo wordt het bestaande systeem van 225 camera’s verder uitgebreid en verder doorontwikkeld." De camera’s staan volgens Castelein op strategische plekken en worden door onder andere politie en douane in de gaten gehouden.

Meer uit Financieel

Noorwegen voert snel EU-regels in om EU-heffingen te voorkomen

OSLO (ANP/BLOOMBERG) - Noorwegen probeert de Europese Unie ervan te overtuigen het land vrij te stellen van mogelijke importheffingen als reactie op de handelsstrijd van de Amerikaanse president Donald Trump. Het Scandinavische land versnelt daarom de goedkeuring van EU-regels om zijn onderhandelingspositie te verbeteren en een scenario te voorkomen waarin het tarieven moet betalen om goederen te verkopen in de EU.

2 uur geleden
Tesla wint licht aan beurswaarde ondanks autoheffingen Trump

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse autoconcern Tesla wist donderdag als enige van de bekende Amerikaanse autobouwers licht aan beurswaarde te winnen. Grote rivalen General Motors (GM) en Ford Motor gingen daarentegen onderuit op Wall Street. Beleggers verwerkten de aankondiging van Donald Trump om importheffingen van 25 procent in te voeren op alle auto's en auto-onderdelen die buiten de Verenigde Staten worden gemaakt.

3 uur geleden
Ferrari's straks tienduizenden dollars duurder voor Amerikanen

MARANELLO (ANP/BLOOMBERG) - Amerikanen zijn straks tienduizenden dollars meer kwijt als ze een Ferrari willen kopen. Het Italiaanse merk is van plan de prijzen van sommige wagens in de Verenigde Staten tot 10 procent te verhogen om de impact van de nieuwe importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump te verwerken.

3 uur geleden
British Steel wil laatste hoogovens Verenigd Koninkrijk sluiten

SCUNTHORPE (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse staalproducent British Steel maakt zich op om de laatste twee hoogovens van het Verenigd Koninkrijk te sluiten. Daardoor dreigen 2700 banen bij het bedrijf verloren te gaan.

3 uur geleden
Parijse luchthavens voorzien duurdere tickets door biobrandstof

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De exploitant van de belangrijkste luchthavens van Parijs voorspelt een stijging van de vliegticketprijzen in de komende jaren om het gebruik van dure alternatieve vliegtuigbrandstof te compenseren. Dit raakt waarschijnlijk de reisvraag naar 's werelds populairste toeristische bestemming, denk Aéroports de Paris.

4 uur geleden
Geplaagd Ubisoft vindt Chinese investeerder voor bekende games

PARIJS (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De geplaagde Franse gameontwikkelaar Ubisoft haalt Tencent binnen als investeerder om verder te kunnen werken aan bekende spellenreeksen als Assassin's Creed, Far Cry en Tom Clancy's Rainbow Six. De titels worden ondergebracht in een nieuw dochterbedrijf en daarin steekt Tencent zo'n 1,2 miljard euro. In ruil daarvoor krijgt dat Chinese concern een belang van een kwart in de nieuwe onderneming.

5 uur geleden
Inkooporganisaties supers trekken samen op in gesprekken A-merken

BEESD (ANP) - Superunie, de inkooporganisatie voor onder meer supermarkten PLUS, Dirk, Hoogvliet en SPAR, bundelt zijn krachten met het Belgische Colruyt en het Zwitserse Coop. Dat doen ze door een nieuwe internationale inkoopalliantie op te zetten voor de inkoop van A-merken, genaamd Vasco International Trading. Samen denken ze een sterkere onderhandelingspositie te hebben als die merken hun prijzen flink proberen te verhogen.

5 uur geleden