Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Haven vanStavenisse in nieuw jasje

Haven vanStavenisse in nieuw jasje

STAVENISSE - Steeds meer mensen weten hun weg te vinden naar de Haven van Stavenisse. Er is de afgelopen tijd hard gewerkt door het SWS-bestuur (Sportvissers& Watersportvereniging Stavenisse) samen met de Gemeente Tholen om de haven aantrekkelijker te maken. En met succes en tot grote vreugde van Wilbert van de Berge, voorzitter van SWS: "De haven behoort gewoon tot het dorp. Waar is er nog een dorp waar de haven nagenoeg in het midden ligt?”

De haven van Stavenisse, wie kent hem niet? Ook al kom je weinig tot nooit in Stavenisse zelf, de meeste mensen van het eiland weten precies waar de haven ligt. De haven is in 1685 aangelegd en is één van de weinige havens in de gemeente Tholen die zich nog in de oorspronkelijke staat bevindt. Wat de haven ook zeer bijzonder maakt is het feit dat deze over twee bergings- en reddingschepen beschikt die ook nog eens professioneel bemand zijn.

Handen ineen

De haven heeft 180 ligplaatsen en biedt een 12-tal plaatsen aan passanten. Bij het uitvaren van de haven krijg je een 180 graden spectrum op de Oosterschelde. De laatste jaren ging de bezettingsgraad van de haven al flink omhoog en steeds meer passanten weten inmiddels de weg te vinden naar de gezellige haven. SWS en de gemeente zagen graag de bezettingsgraad verder stijgen en sloegen daarom de handen ineen. Wilbert van de Berge, voorzitter van SWS: ”We hopen nu dat de bezettingsgraad volgend jaar weer een aantal procent hoger ligt”.

Moderniseren

De laatste tijd is er hard gewerkt om de haven verder te moderniseren. Er kwam uitbreiding van camerabewaking en het Wifi netwerk werd uitgebreid. De trailerhelling en de parking liggen er weer piekfijn bij en ook zijn verschillende installaties gereinigd of vernieuwd. Verder werd er gecontroleerd op brandveiligheid en er zijn nieuwe brandkasten geplaatst. Maar ook de planken op de steigers en de loopbruggen werden hersteld waar nodig en kregen een nieuwe verflaag. Om de toegankelijkheid en de kwaliteit van de ligplaatsen te verbeteren werd de haven uitgebaggerd en het bessenwier in de havengeul werd gemaaid en verwijderd.

Samenwerking

De samenwerking met de gemeente ervaart SWS als zeer prettig. “Het is voor de gemeente ook van belang dat de bezettingsgraad omhoog gaat om zo de kosten te kunnen drukken. De samenwerking verloopt fantastisch, er zijn korte lijnen, het verloopt gewoon heel prettig”, legt Wilbert uit. De komende tijd zal SWS samen met de gemeente nog in overleg gaan om de steigers opnieuw te herinrichten zodat ook grotere boten kunnen aanmeren, wat uiteindelijk tot een groter aantal passanten zal leiden. Wilbert is blij met de steun van de gemeente. “De haven behoort tot het dorp. Waar is er nog een dorp waar de haven nagenoeg in het midden ligt”.

Nieuwe website

SWS nam de promotie de laatste tijd dan ook flink onder handen. Op 4 augustus 2020 kwam er nieuwe website, www.havenstavenisse.nl. Op de website is alles te vinden over de haven en haar geschiedenis. Ook is de website uitgebreid met een nieuwsblog waarbij SWS leden en niet leden op de hoogte houdt rondom het laatste havennieuws. Op 21 augustus 2021 houdt de SWS haar eerste Havendag. 

Meer uit Tholen

Vooraankondiging participatiebijeenkomst en ter inzage legging Ontwerp Omgevingsvisie

THOLEN - In 2023 hebben we een concept omgevingsvisie gepresenteerd, ter inzage gelegd, participatiebijeenkomsten georganiseerd en hierover met de gemeenteraad gesproken. Van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties ontvingen we daarop veel inspraakreacties. Die leidden er toe om een tussenraadpleging te houden. Het gevolg hiervan is dat we nu een Ontwerp Omgevingsvisie hebben gemaakt, waarin we de hiervoor vermelde ingebrachte reacties hebben verwerkt.

18 uur geleden
Heinenoordtunnel (A29) dit weekend in beide richtingen afgesloten

BERGEN OP ZOOM/THOLEN - Reis je dit weekend over de A29 richting Bergen op Zoom of Rotterdam? Dan kun je niet door de Heinenoordtunnel. De tunnel is het hele weekend afgesloten voor nieuwe werkzaamheden. Hierdoor moet het verkeer rekening houden met omleidingen en extra reistijd.

22 uur geleden
Vanavond kun je meepraten over de nieuwe groene ontmoetingsplek

THOLEN - De perenboomgaard aan de Luchtenburgseweg wordt binnenkort omgetoverd tot een groene ontmoetingsplek, zo werd vorige week bekend. Wil je meer weten over dit plan of het ontwerp bekijken? Dan ben je vanavond op 29 februari welkom tijdens de inloopavond in het gemeentehuis.

1 dag geleden
Dieven op heterdaad betrapt bij stelen spullen van bouwterrein Stalland

SINT-ANNALAND - Drie mannen zijn woensdagavond gearresteerd omdat ze spullen meenamen vanaf een bouwterrein aan de Tienhoven. Het gaat om twee mannen van 31 en 32 jaar oud uit Sint-Maartensdijk en een 42-jarige man uit Nieuw-Vossemeer.

1 dag geleden
Hiep hiep hoera! Zo veel inwoners van Tholen zijn op deze schrikkeldag jarig

THOLEN - Vijftien inwoners van de gemeente Tholen vieren vandaag op schrikkeldag hun verjaardag. Dat is bijzonder, omdat 29 februari maar één keer in de vier jaar voorkomt. Daarnaast is trouwen op de laatste dag van deze maand zeer populair, blijkt uit cijfers van het CBS.

1 dag geleden
Autoschade Buijs: 'Werken met ZLM geeft ons veel vertrouwen'

THOLEN - Schade aan je auto? Dan zorgt Autoschade Buijs voor een snelle en betrouwbare oplossing. Vanaf 1 maart is dit Thoolse bedrijf aan de Ambachtsweg een erkend schadehersteller van ZLM Verzekeringen. Met deze nieuwe samenwerking blijft Autoschade Buijs na 17 jaar haar groeiende service nog altijd uitbreiden.

2 dagen geleden
Skills helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan

THOLEN - Skills draait op volle toeren. Aan de Marconiweg in bedrijventerrein Welgelegen ligt deze nieuwe werkplaats. De missie van Skills is duidelijk: het trainen van deelnemers met afstand tot de arbeidsmarkt naar regulier werk. Dit kan iedereen zijn, van mensen met psychische klachten tot nieuwkomers.

2 dagen geleden