Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Happening’ de kunstexpositie van Peter Christ

‘Happening’ de kunstexpositie van Peter Christ

MIDDELBURG – In de serre achter zijn huis heeft hij een schildersatelier ingericht. Hoge ezels met grote doeken staan naast elkaar met daar tegenover een lekkere banken om het werk eens goed van een afstandje te kunnen bekijken. Aan deze doeken wordt nog gewerkt, of niet meer, dat is afhankelijk van de dag. “Ik werk in het moment en verbeeld mijn emotie en gevoel. Dit kan per dag verschillen, waardoor de schilderijen mee veranderen.” 

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Peter Christ is drie jaar geleden begonnen met schilderen, nadat zijn vrouw overleed. “Lian was manisch depressief, wat haar zo belastte dat ze niet meer haar sprankelende zelf kon zijn. Lian was een krachtige vrouw, met een moeilijk leven. Na haar dood ben ik gaan schilderen. Er stroomde zoveel emoties door me heen, die moesten eruit. De eerste werken zijn dan ook donker en zwaar, in de loop der tijd is dat lichter en dynamischer geworden.” Op veel schilderijen tref je ogen en gezichten. Soms diep onder de verflagen verscholen, andere keren prominent in beeld. Met cirkels, lijnen en vlakken brengt Chris gelaagdheid in zijn werk waardoor iedere kijker er een andere boodschap uit kan halen. “In cirkels zie ik kracht, herhaling en doorzettingsvermogen. Lijnen staan voor mij voor het leven; levens komen bij elkaar en verwijderen zich. Als de kijker er iets anders in ziet dan vind ik dat prima. Kunst heeft geen vaste betekenis. Ik hou er niet van als iemand een uitleg bij een schilderij geeft. ‘Dit moet je erin zien.’ Nee, dank je. Ik ervaar liever zelf wat een werk met me doet. Zo mogen mensen ook naar mijn werk kijken. Je mag het mooi vinden, vind je het niets, ook goed.”

‘Oil on denim’
Christ werkt met acryl en olieverf op doek, boord en denim, ofwel spijkerstof. “Ik hou van denim. Bijna veertig jaar lang heb ik een winkel in denim gehad. Sommige spijkerbroeken kun je beter luchten. Door het niet te wassen krijgt een broek karakter, het wordt als het ware een deel van jezelf. Dat vind ik prachtig. Denim is mooi materiaal en daarom ben ik gaan experimenteren met ‘Oil on Denim’. Ik heb verschillende manieren van opspannen geprobeerd en dat gaf steeds een ander effect.”Op eerste Pinksterdag houdt Peter Christ zijn expositie ‘Happening’ in de Oostkerk. Met muziek van Hayo Duinkerken, eigenaar van Kaffee ’t Hof en dj, wordt het een happening zonder vast stramien. “Ik neem vijftig doeken mee, waaruit ik de dag voor de expositie een selectie ga maken welke ik ga tonen. Ze komen op ezels te staan, waarmee de opstelling heel vrij is.” Met zijn kennis en ervaring van etaleren en zijn vrije geest staat Christ garant voor een bijzondere expositie. “Het is die dag ook Kunst & Cultuurroute en ik hoop dat veel mensen komen kijken. Mijn expositie zal anders zijn dan in de meeste galerijen, daar kun je op rekenen.”‘

Happening’ van Peter Christ is op zondag 5 juni van 13.00 tot 17.00 uur te bezichtigen in de Oostkerk.

Meer uit Middelburg

Bouw zes levensloopbestendige woningen Meliskerke van start

MELISKERKE Vorige week is de bouw gestart van zes levensloopbestendige woningen aan de Pauwhoekstraat in Meliskerke. Als alles volgens planning verloopt is de bouw in september 2024 gereed.

10 uur geleden
Leerlingen Herman Faukeliusschool uit Middelburg winnen STEAM Cup challenge met app tegen pesten

MIDDELBURG - Leerlingen van de Herman Faukeliusschool uit Middelburg hebben vorige week de eerste prijs gewonnen van de landelijke finale van de GoIT STEAM CUP challenge. Ze wonnen met het ontwerp van een app tegen pesten. Leuk detail: ze wonnen deze prijs notabene op de landelijke dag tegen pesten.

10 uur geleden
Middelburg Boekenstad 2024

MIDDELBURG - Op 5 mei 2024 is wordt Middelburg Boekenstad weer georganiseerd: de grootste en gezelligste boekenmarkt van Zuidwest-Nederland. Het is alweer de 24e editie.

18 uur geleden
Botsing tussen scooters in de Jasmijnstraat in Middelburg

MIDDELBURG - Bij een botsing tussen twee scooters in Middelburg is maandagavond schade ontstaan. Het ongeval gebeurde omstreeks 18.30 uur in de Jasmijnstraat te Middelburg. Door onbekende oorzaak waren twee scooterbestuurders met elkaar in botsing gekomen. De politie en ambulancedienst kwamen ter plaatse.

1 dag geleden
Ko en Stina de Smit: al 70 jaar gelukkig getrouwd!

ARNEMUIDEN - Ko (88) en Stina (88) de Smit vieren vandaag, op 23 april 2024, een bijzondere mijlpaal: hun 70-jarig huwelijksjubileum. Hun verhaal begint in Arnemuiden in1953, als Ko tijdens het vervoeren van 'peeën' de rasechte Erremuuse Stina door het dorp ziet lopen en denkt: "Daar moet ik eens achteraan!" In die tijd kwam de jeugd elkaar tegen door rondjes rond het dorp te lopen. Zo ontmoetten Ko en Stina elkaar op het zogenoemde Schorretje. 

1 dag geleden
ZeelandJazz Festival 2024

MIDDELBURG - In de maand juni is het weer tijd voor het ZeelandJazz Festival. Het tweede weekend van juni in Terneuzen en het derde weekend in Middelburg. Een trend in Nederland en de rest van Europa zijn de tribute bands en ook het Jazzfestival neemt dit mee in het festival. Tijdens het openingsconcert in Porgy en Bess speelt het Teus Nobel Trio "A Tribute To Chet Baker" met als gast Benjamin Herman. In Middelburg opent Michiel Borstlap & band die Herbie Hancock spelen voor de headliner RYMDEN. Op zaterdag in De Spot een James Brown Tribute door het Amsterdam Funk Orchestra met Jared Grant.

2 dagen geleden
Met een hink-stap-sprong de gevangenis in

MIDDELBURG - De gevangenis in Middelburg (Torentijd)  heeft sinds kort een gekleurd hinkelpad voor de ingang. Als een ouder in de gevangenis belandt, heeft dat invloed op de relatie tussen ouder en kind. En voor een kind is het soms lastig om op bezoek te gaan bij een ouder die in de gevangenis zit. Een paar keer hinkelen is letterlijk en figuurlijk een eerste stap om wat meer ontspannen hun vader te begroeten.

2 dagen geleden