Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Happening’ de kunstexpositie van Peter Christ

‘Happening’ de kunstexpositie van Peter Christ

MIDDELBURG – In de serre achter zijn huis heeft hij een schildersatelier ingericht. Hoge ezels met grote doeken staan naast elkaar met daar tegenover een lekkere banken om het werk eens goed van een afstandje te kunnen bekijken. Aan deze doeken wordt nog gewerkt, of niet meer, dat is afhankelijk van de dag. “Ik werk in het moment en verbeeld mijn emotie en gevoel. Dit kan per dag verschillen, waardoor de schilderijen mee veranderen.” 

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Peter Christ is drie jaar geleden begonnen met schilderen, nadat zijn vrouw overleed. “Lian was manisch depressief, wat haar zo belastte dat ze niet meer haar sprankelende zelf kon zijn. Lian was een krachtige vrouw, met een moeilijk leven. Na haar dood ben ik gaan schilderen. Er stroomde zoveel emoties door me heen, die moesten eruit. De eerste werken zijn dan ook donker en zwaar, in de loop der tijd is dat lichter en dynamischer geworden.” Op veel schilderijen tref je ogen en gezichten. Soms diep onder de verflagen verscholen, andere keren prominent in beeld. Met cirkels, lijnen en vlakken brengt Chris gelaagdheid in zijn werk waardoor iedere kijker er een andere boodschap uit kan halen. “In cirkels zie ik kracht, herhaling en doorzettingsvermogen. Lijnen staan voor mij voor het leven; levens komen bij elkaar en verwijderen zich. Als de kijker er iets anders in ziet dan vind ik dat prima. Kunst heeft geen vaste betekenis. Ik hou er niet van als iemand een uitleg bij een schilderij geeft. ‘Dit moet je erin zien.’ Nee, dank je. Ik ervaar liever zelf wat een werk met me doet. Zo mogen mensen ook naar mijn werk kijken. Je mag het mooi vinden, vind je het niets, ook goed.”

‘Oil on denim’
Christ werkt met acryl en olieverf op doek, boord en denim, ofwel spijkerstof. “Ik hou van denim. Bijna veertig jaar lang heb ik een winkel in denim gehad. Sommige spijkerbroeken kun je beter luchten. Door het niet te wassen krijgt een broek karakter, het wordt als het ware een deel van jezelf. Dat vind ik prachtig. Denim is mooi materiaal en daarom ben ik gaan experimenteren met ‘Oil on Denim’. Ik heb verschillende manieren van opspannen geprobeerd en dat gaf steeds een ander effect.”Op eerste Pinksterdag houdt Peter Christ zijn expositie ‘Happening’ in de Oostkerk. Met muziek van Hayo Duinkerken, eigenaar van Kaffee ’t Hof en dj, wordt het een happening zonder vast stramien. “Ik neem vijftig doeken mee, waaruit ik de dag voor de expositie een selectie ga maken welke ik ga tonen. Ze komen op ezels te staan, waarmee de opstelling heel vrij is.” Met zijn kennis en ervaring van etaleren en zijn vrije geest staat Christ garant voor een bijzondere expositie. “Het is die dag ook Kunst & Cultuurroute en ik hoop dat veel mensen komen kijken. Mijn expositie zal anders zijn dan in de meeste galerijen, daar kun je op rekenen.”‘

Happening’ van Peter Christ is op zondag 5 juni van 13.00 tot 17.00 uur te bezichtigen in de Oostkerk.

Meer uit Middelburg

Brommobiel beschadigd bij ongeval Loodholseweg Aagtekerke

AAGTEKERKE – Een microcar is vrijdagmorgen zwaar beschadigd geraakt bij een botsing op de Loodholseweg bij Aagtekerke. Een vrouw raakte lichtgewond. Het ongeval gebeurde omstreeks 09.35 uur ter hoogte van de kruising met de Kelderweg. Door nog onbekende oorzaak kwam de brommobiel met een personenauto in botsing. De microcar raakte fors beschadigd bij het ongeval.

11 uur geleden
Integrale controle bij bedrijven in Middelburg

Gisteren hebben de gemeente, politie, Belastingdienst, Orionis Walcheren en Waterschap Scheldestromen weer een gezamenlijke controle gehouden bij een aantal bedrijven en locaties in de gemeente Middelburg, waaronder bedrijventerrein Arnestein, Ramsburg en de Mortiere in Middelburg. Ter ondersteuning van de controle is gebruik gemaakt van speurhonden. De controle was gericht op naleving van de geldende wet- en regelgeving en het aanpakken van ondermijnende criminaliteit.

11 uur geleden
Gewonde bij ongeval Klaassesweg Biggekerke

BIGGEKERKE – Bij een ongeval in het buitengebied van Biggekerke is vanmorgen één persoon gewond geraakt. Er lag veel slik op de weg.

14 uur geleden
Jonge Zeeuwen kruipen in de huid van politici tijdens jongerenparlement

MIDDELBURG - Op 27 en 28 september 2023 hebben een dertigtal Zeeuwse jongeren deelgenomen aan de derde editie van het Zeeuws Jongerenparlement. Een jaarlijks event waarmee de Provincie Zeeland jongeren kennis wil laten maken met politiek en democratie en wil betrekken bij Zeeuwse onderwerpen.

14 uur geleden
Auto tegen boom Zwaanweg Koudekerke

KOUDEKERKE - Een personenauto is donderdag aan het einde van de avond flink beschadigd geraakt bij een eenzijdig verkeersongeluk in het buitengebied van Koudekerke.

17 uur geleden
The Black Archives Meet Up in ZB Bibliotheek van Zeeland

MIDDELBURG - Op zaterdagmiddag 14 oktober 2023 verzorgt The Black Archives Amsterdam een lezing en een pop-up expositie over ons gedeelde slavernij- en koloniale verleden in de ZB, Kousteensedijk 7 in Middelburg.

18 uur geleden
Stichting Fokuswonen werft nieuwe talenten op de Markt in Middelburg

MIDDELBURG - Een aantal medewerkers en Middelburgse cliënten van Stichting Fokuswonen, bedacht een unieke en eenmalige actie om nieuwe talenten in de zorg te werven voor Stichting Fokuswonen. Werken in de zorg is bij Fokus nét even anders, net als deze actie.

18 uur geleden