
Hans Wiegel slaat eerste paal wolvenhek Friesland
BOIJL (ANP) - VVD-coryfee Hans Wiegel, oud-commissaris van de Koningin in Friesland, slaat dinsdagmorgen bij het Friese dorpje Boijl de eerste paal van het eerste stukje wolvenhek in Nederland. De Stichting Wolvenhek Fryslân wil de vele schapen en koeien in de provincie beschermen tegen wolvenaanvallen door ze achter een kilometers lang hek te zetten. De eerste vijftig meter van het hek wordt dinsdag gebouwd bij het dorpje op de grens van Friesland en Drenthe.
Voor Boijl is volgens stichtingsvoorzitter Jehan Bouma expres gekozen, omdat het wolvenhek daar natuur- en weidegebied scheidt. "Daar is heel duidelijk waar de wolf wel en niet welkom is." Bovendien zijn er al enkele wolven vanuit het Drents-Friese Wold Friesland binnengelopen. Stichting Wolvenhek Fryslân wil niet de hele provincie afsluiten voor wolven. Volgens juristen die de stichting heeft geraadpleegd is zo'n maatregel tegen wolvenaanvallen daarom niet verboden. Natuurbeschermers zeggen juist dat internationale wetgeving zich verzet tegen elke belemmering van een zwaar beschermd dier als de wolf.
Bouma hoopt dat er aan het eind van de zomer een proefhek van een aantal kilometers lang in Friesland zal staan. "We willen schieten van wolven op deze manier juist voorkomen", zegt hij. Volgens Wiegel vinden een heleboel mensen wolven helemaal geen fantastische dieren.
De Faunabescherming riep de VVD'er maandag op af te zien van het slaan van de eerste paal. In Nederland rondtrekkende wolven zonder vast territorium doden volgens de stichting hooguit enkele schapen per dag, terwijl jaarlijks zo'n 10.000 schapen ten prooi vallen aan loslopende honden.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Tientallen organisaties roepen de Tweede Kamer in een paginagrote advertentie in NRC op tegen de asielnoodmaatregelenwet te stemmen. Onder meer vakbond FNV, Vluchtelingenwerk Nederland, Amnesty International, de Landelijke Studentenvakbond, Dokters van de Wereld en religieuze organisaties hebben de oproep ondertekend.
2 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Het gebruik van het stroomstootwapen door de politie in Nederland geeft weinig risico op lichamelijk letsel waarvoor een behandeling in het ziekenhuis nodig is. Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor Stroomstootwapen, uitgevoerd door de GGD Amsterdam en zorgonderzoeksbureau Nivel.
31 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.
57 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - In de eerste zes maanden van 2025 waren er 678 aanslagen met explosieven en pogingen daartoe, tegenover 644 in het eerste halfjaar van vorig jaar. Dat is een stijging van 5 procent, blijkt uit cijfers die het ANP heeft opgevraagd bij de politie.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft woensdag alsnog een nieuw akkoord gesloten met zorgpartijen over de toekomst van de zorg. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving door RTL Nieuws. Onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Zorgverzekeraars Nederland hebben ermee ingestemd. Later wordt het akkoord ondertekend.
9 uur geledenDE BILT (ANP) - Na veel weerwaarschuwingen de afgelopen dagen van het KNMI kleurt Nederland woensdagavond weer volledig groen. Dat betekent dat er een einde is gekomen aan de extreme hitte en de fikse onweersbuien met windstoten.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De schade aan gezondheid en natuur door stikstof is jaarlijks 1,6 procent van het bruto binnenlands product. Dat is ongeveer 14 miljard euro in 2024. Dat staat in een onderzoek in opdracht van verschillende ministeries, dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. De Nederlandse economie loopt jaarlijks zo'n 1 miljard euro schade op door stikstofbeperkingen, afgerond 0,1 procent van het bbp.
12 uur geleden