Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hans Sakkers: ‘Investeer nu  in slagveldtoerisme’

Hans Sakkers: ‘Investeer nu in slagveldtoerisme’

KOUDEKERKE - Na het succesvolle boek 'Slag om de Schelde', dat Hans Sakkers samen met Tobias van Gent schreef, is vorige week de logische opvolger verschenen: 'In het spoor van de Slag om de Schelde'. In het boek beschrijft Sakkers wat er nog aan stille getuigen te zien is langs de opmarsroute van de geallieerden die in 1944 in Westkapelle zijn geland. Eén route loopt van Westkapelle naar Vrouwenpolder, de andere van Westkapelle naar De Nolle in Vlissingen.

Het idee voor zijn boek kreeg Sakkers tijdens het oefenen voor de kustmarathon, de wandelmarathon welteverstaan. "Die route loopt eigenlijk al voor een groot deel langs de opmarsroute van de geallieerden van Westkapelle naar Vrouwenpolder, maar dan in tegengestelde richting", vertelt Sakkers. Twee oud-klasgenoten van de lagere school hadden hem ook gevraagd om samen een boekje te maken over Oostkapelle in de Tweede Wereldoorlog. "Daar stond ik niet meteen voor te popelen, maar al pratend is dit idee eruit ontstaan." In zijn boek volgt Sakkers de opmarsroutes van operatie Infatuate II, de amfibische landing bij Westkapelle in november 1944. Vanuit Westkapelle trokken de bevrijders langs de Walcherse kustlijn naar Vrouwenpolder en naar Vlissingen. Onderweg is er nog verrassend veel te zien.

Slachtoffers
Uiteraard zijn er natuurlijk de bunkers die Sakkers stuk voor stuk behandeld in zijn boek. Maar ook landschapskenmerken zoals de kreken bij de voormalige dijkgaten bij Westkapelle en Vlissingen en een opvallend duin in de buurt van Oostkapelle, dat bij nadere bestudering een enorme berg zand is die is ontstaan bij het graven van de bouwput van de grootste bunker die op Walcheren heeft gestaan. Tips kreeg Sakkers onder meer van Wim Midavaine die het gebied tussen Oostkapelle en Domburg op zijn duimpje kent. Het leverde interessante vondsten op. Zoals de inscriptie die een Duitse militair in een boom kerfde toen hij in 1945 gedwongen werkzaam was bij het opruimen van landmijnen in de duinen. "Ook de verhalen van alle slachtoffers die zijn gevallen heb ik opgeschreven", vertelt Sakkers. "Met daarbij vermeld de plaats waar ze zijn gesneuveld." Na dit boek gaat Sakkers nog drie boeken maken 'in het spoor van de Slag om de Schelde'. "Een over Vlissingen, een over de inundatie en tot slot de Sloedam waar ook heel hard is gevochten."

Dark tourism
Volgens Sakkers heeft toeristisch Zeeland goud in handen met de artefacten van de Tweede Wereldoorlog die op talloze plaatsen nog zichtbaar zijn in het landschap. "De film over de Slag om de Schelde komt dit jaar op Netflix en gaat daarmee echt de hele wereld over. Het zogenaamde slagveldtoerisme is gigantisch populair dus dat zal zeker bezoekers van over de hele wereld trekken die met eigen ogen willen zien waar die Slag om de Schelde heeft plaatsgevonden." Volgens Sakkers is het daarom nu het moment om te investeren in deze vorm van toerisme. "Nog niet iedereen is ervan overtuigd, zo wordt het ook wel 'dark tourism' genoemd. Maar dat is onzin, ga ze dat maar eens vertellen in de Vlaamse Westhoek of in Normandië. Daar weet men allang dat het oorlogsverleden toeristen trekt."

Meer uit Vlissingen

Wilfried Boonman (VVD) geïnstalleerd als nieuwe wethouder

VLISSINGEN - Aan het begin van de gemeenteraadsvergadering is vanavond Wilfried Boonman geïnstalleerd als wethouder. Boonman was tot voor kort raadslid in de gemeente Middelburg. Hij volgt Sal Cracau op die in februari zijn functie neerlegde wegens gezondheidsproblemen en een motie van wantrouwen die hij weliswaar ternauwernood overleefde.

18 minuten geleden
Blues Stuff en Busted Feet vanavond in de Piek

VLISSINGEN - De Zeeuwse band Blues Stuff is opgericht in 2014 en bestaat uit een viertal doorgewinterde muzikanten met een sterke voorliefde voor de stevige blues. Ze spelen vrijdag 19 april in de Piek in de Hellebardierstraat.

4 uur geleden
Provincie investeert in erfgoed, mobiliteit, wonen, milieu, sport en leefbaarheid

MIDDELBURG - De Provincie Zeeland investeert de komende jaren onder meer in erfgoed, mobiliteit, leefbaarheid, milieu en in de verdere ontwikkeling van het North Sea Port-district. Dat staat in de voorjaarsnota die Gedeputeerde Staten donderdag 18 april naar Provinciale Staten stuurden.

5 uur geleden
Hartstichting en KNVB maken voetbalvelden hartveilig

VLISSINGEN - Iedere dag krijgen 47 mensen een hartstilstand. Het is van levensbelang dat er binnen 6 minuten gereanimeerd wordt. Ook op en rondom voetbalvelden komt het voor dat iemand een hartstilstand krijgt. Daarom gaan de Hartstichting en de KNVB, samen met de Nederlandse Reanimatie Raad, zoveel mogelijk amateurvoetbalclubs helpen hun vereniging hartveilig te maken.    

7 uur geleden
Overleden persoon gevonden in woning Westerzicht

VLISSINGEN - De politie heeft het onderzoek in een woning in Westerzicht in Vlissinen afgerond. In de woning werd een overleden persoon aangetroffen.

8 uur geleden
Politieonderzoek in woning Westerzicht

VLISSINGEN - De politie heeft woensdagnacht een onderzoek gedaan in een woning aan de Westerzicht in Vlissingen. Wat er precies gebeurd is, is vooralsnog onbekend.

10 uur geleden
Twee auto's van de weg A58 Ritthem

RITTHEM - Bij een ongeval op de A58 bij Ritthem zijn woensdagavond twee bestuurders met de schrik vrijgekomen. De beide voertuigen liepen schade op. Het ongeval werd mogelijk veroorzaakt door de weersomstandigheden.

21 uur geleden