Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Handhavers gaan vooral groepsvorming buiten in de gaten houden

Handhavers gaan vooral groepsvorming buiten in de gaten houden

NIJMEGEN (ANP) - Handhavers gaan in de strenge lockdown die vanaf zondag gaat gelden met name goed letten op groepsvorming buiten. Volgens Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, zijn andere maatregelen zoals het sluiten van de meeste winkels veel eenvoudiger te controleren: "Dicht is dicht. Dat was bij de vorige strenge lockdown ook niet moeilijk."

Nu er nog maar twee mensen bij elkaar mogen komen buiten, zijn feestjes, picknicks, demonstraties en andere bijeenkomsten ook verboden. Daar zal op gehandhaafd worden, want het idee achter alle ingrepen is dat mensen bij elkaar uit de buurt moeten blijven, aldus Bruls. "Het virus is exponentieel verraderlijk. De burgemeesters zijn het dan ook helemaal eens met de preventieve, strenge ingrepen. Zo krijgt de boostercampagne ook een kans. Het is spijtig, vooral voor de ondernemers die nu al voor de tweede keer getroffen worden rond de kerstvakantie."

Bruls verwacht dat politie en handhavers de zondag vooral zullen gebruiken om op gang te komen en te monitoren hoe het gaat. "Dat betekent niet dat mensen moeten denken dat ze dan nog even snel hun gang kunnen gaan, want wie vanaf morgenochtend vroeg de regels overtreedt moet niet raar opkijken als de politie komt ingrijpen. We moeten nu streng zijn, anders gaat het misschien nog veel langer duren."

Meer uit Binnenland

Brandweer nog hele nacht bezig met blussen enorme brand Ter Aar

TER AAR (ANP) - De brand in meerdere bedrijfspanden in Ter Aar (Zuid-Holland) is na middernacht nog altijd niet onder controle. Een woordvoerder van de brandweer meldt dat het nog de hele nacht gaat duren om het vuur te blussen. De brand en de rookwolken zijn volgens hem nog altijd niet afgenomen. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers.

2 uur geleden
Journalistieke prijzen voor artikelen over gaswinning Groningen

AMSTERDAM (ANP) - De Loep 2022, prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek, gaat naar de artikelen van NRC en Dagblad van het Noorden (DVHN) over de gaswinning in Groningen en de parlementaire enquête. De producties hebben in de categorie Controlerende onderzoeksjournalistiek gewonnen. Alle winnaars van de Loep 2022 zijn vrijdag op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek bekendgemaakt.

5 uur geleden
Voorzitter Geel legt functie mensenrechtencollege tijdelijk neer

DEN HAAG (ANP) - Jacobine Geel legt haar functie als voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens (CvRM) tijdelijk neer. Ze doet dat, schrijft ze in een brief aan collega's, omdat ze ze ziek is geworden van de situatie die is ontstaan na een melding van intimidatie, discriminatie en vriendjespolitiek over haar. Ze ervaart de situatie als onveilig.

6 uur geleden
Weer hoogst mogelijke celstraf geëist tegen Martien R.

DEN BOSCH (ANP) - Tegen de vermeende drugs- en wapenhandelaar Martien R. uit Oss is vrijdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch opnieuw zestien jaar cel geëist. Een hogere straf is voor de feiten waarvan hij is verdacht niet mogelijk.

8 uur geleden
Cordaid opent Giro 667 voor slachtoffers damdoorbraak Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Hulporganisatie Cordaid heeft vrijdag het gironummer 667 geopend om geld in te zamelen voor slachtoffers van de damdoorbraak in Oekraïne. In het zuiden van het land is dinsdag de Kachovka-dam in de rivier Dnipro doorgebroken waardoor er duizenden mensen zijn geëvacueerd. Ook zijn er meerdere doden.

10 uur geleden
Limburgse Arcen noteert eerste lokale tropische dag van het jaar

HOUTEN (ANP) - Voor het eerst dit jaar is de temperatuur ergens in Nederland boven de 30 graden uitgekomen. In het Limburgse Arcen ging het kwik om 15.30 uur naar 30,5 graden. Daarmee is sprake van de eerste lokale tropische dag, meldt Weeronline.

11 uur geleden
Hoogste alarmfase risico natuurbrand nu ook in Noord-Nederland

GRONINGEN (ANP) - De hoogste alarmfase voor het risico op een natuurbrand geldt vanaf dit weekeinde ook voor Groningen, Drenthe en Friesland. Tot nu toe was het in de drie noordelijke provincies nog nat genoeg, maar de brandweer constateert dat het steeds droger wordt en dat het bovendien flink waait, waardoor extra alertheid nodig is. De hoogste alarmfase gold al sinds het midden van de week voor de rest van Nederland.

12 uur geleden