Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Handen uit de mouwen tijdens Natuurwerkdag

Handen uit de mouwen tijdens Natuurwerkdag

THOLEN - De jaarlijkse Natuurwerkdag ging vandaag weer van start. Op verschillende locaties op het eiland zetten inwoners zich twee dagen lang in voor natuur en landschap. Zo dragen zij bij aan een groene leefomgeving. 

De Natuurwerkdag is een landelijk evenement waarbij, verspreid over meer dan 500 locaties, vrijwilligers zich inzetten voor de natuur. Dit kan op allerlei verschillende manieren. Denk hierbij aan het planten van bomen of knotten van wilgen. Dit jaar is de Natuurwerkdag niet één, maar twee dagen. 

Tholen
Op Tholen vinden er ook verschillende activiteiten plaats. Zo worden op vrijdag 4 november, nabij het gemeentehuis in Tholen, de handen uit de mouwen gestoken tussen 09.00 en 15.00 uur. Het gebied bij het gemeentehuis bestaat uit rietland, grasland en bosjes met poelen en natte laagten. In de poelen en natte laagten plant de beschermde en bedreigde Rugstreeppad zich voort. Het rietland biedt broedgelegenheid aan de imposante roofvogel Bruine kiekendief. Ook groeien er bijzondere plantensoorten als Bitterling, Dubbelkelk, Zeegroene zegge en Waterpunge.

“In het natuurgebied bij het gemeentehuis gaan we aan de slag met afzagen van wilgen en het verwerken van het vrijkomende hout in stapels, de zgn. ‘takkenrillen’. Dit werk is nodig om te voorkomen dat het gebied dicht gaat groeien met wilgenbos, waardoor voortplantingswater van de Rugstreeppad in de schaduw zou komen te liggen”, aldus de initiatiefnemer van deze middag. “Ook voor de Bruine kiekendief is het belangrijk dat het landschap open blijft. De takkenrillen die we willen gaan maken, vormen een geschikte overwinteringsplek voor Rugstreeppad en andere amfibieën. Samen kunnen we er voor zorgen dat al deze soorten kunnen voortbestaan.”

Ook zaterdag 5 november zijn er activiteiten in Tholen. Dan worden er wilgen geknot en gezaagd tussen 09.00 en 12.00 uur bij Jan Goorden. 

Meer uit Tholen

Silke en Liva van Olympia Tholen eindigen hoog in regiofinale meerkamp

THOLEN - Silke van Houdt en Liva Visscher van gymnastiekvereniging Olympia Tholen speelden afgelopen weekend tijdens de regiofinale meerkamp turnen in het Brabantse Drunen. In Sporthal Dillenburcht streden ze om de prijzen met de beste regionale turnsters.

15 uur geleden
Nog nooit werden er zo weinig hennepkwekerijen ontmanteld als in 2023

THOLEN - De politie heeft nog nooit zo weinig hennepkwekerijen in Zeeland en West-Brabant ontdekt als vorig jaar. Het aantal ontmantelde kwekerijen is met 67 procent gedaald ten opzichte van 2019, wat neerkomt op 117 locaties waar hennep werd gekweekt. Ook op Tholen werden enkele kwekerijen opgerold.

21 uur geleden
Flinke schade bij botsing tussen twee auto's in Scherpenisse

SCHERPENISSE - Twee auto's liepen dinsdagmiddag flinke schade op nadat ze met elkaar in botsing kwamen op de Veerdijkseweg. Het ambulancepersoneel heeft de inzittenden gecontroleerd op verwondingen, maar niemand raakte gewond bij de aanrijding.

1 dag geleden
Nieuwe wieken voor twee stilstaande molens in Smerdiek en Stalland

THOLEN - Twee molens op Tholen krijgen naar verwachting nog deze week nieuwe wieken. De gemeente besloot vorig jaar om vier molens stil te zetten vanwege veiligheidsrisico's. Dit besluit volgde op enkele incidenten waarbij onverwacht de stalen roeden afbraken bij verschillende molens in Nederland. Molen De Nijverheid in Sint-Maartensdijk en de Standerdmolen in Sint-Annaland kunnen waarschijnlijk eind mei weer beginnen met draaien.

1 dag geleden
Bekijk hier de foto's van het eerste Thools Muziekfestival [FOTOALBUM]

SINT-MAARTENSDIJK - Afgelopen weekend vond de eerste editie van het Thools Muziekfestival plaats. Het was een groot succes. Op de Markt in Sint-Maartensdijk werden zes concerten gegeven door vijf verschillende muziekverenigingen. Het festival werd afgesloten met een gezamenlijk mammoetorkest, waarbij meer dan 200 muzikanten van alle verenigingen meededen.

1 dag geleden
Zomers weer op komst? Ho maar, ook deze week veel regen op Tholen [WEERBERICHT]

THOLEN - Een zeer natte meteorologische lente komt deze week tot een einde. Op zaterdag 1 juni begint volgens weerkundigen de zomer, maar van zomers weer is voorlopig geen sprake. Er trekken regelmatig buien over Tholen en de temperaturen komen niet boven de 18 graden uit. Vooral woensdag wordt er veel regen verwacht. Waterschap Scheldestromen heeft bij Poortvliet een noodpomp ingezet om al het regenwater weg te werken.

2 dagen geleden
Waterschap zet noodpomp in vanwege wateroverlast in polder Poortvliet

POORTVLIET - Waterschap Scheldestromen heeft een noodpomp geplaatst bij Poortvliet vanwege wateroverlast in poldergebied Weihoek. Door de hevige regenval van afgelopen weekend draait het gemaal aan de Kadijk op volle toeren. Met de inzet van de noodpomp hoopt het waterschap opgewassen te zijn tegen de verwachte nieuwe regenbuien van deze week.

2 dagen geleden