Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Handen op elkaar voor klimaatbestendig Zeeland

Handen op elkaar voor klimaatbestendig Zeeland

MIDDELBURG Op woensdag 25 mei 2022 lieten bestuurders van ruim 25 Zeeuwse organisaties zien dat ze actief aan de slag gaan om Zeeland klimaatbestendiger te maken. Dat deden zij door het ondertekenen van een intentieverklaring, waarin ze aangeven welke rol ze voor zichzelf zien vastgelegd. Op hetzelfde moment ondertekenden Zeeuwse overheden een convenant, waarin ze vastlegden hoe ze de komende jaren gaan samenwerken. Met de ondertekening van het convenant doen alle overheden ook letterlijk een duit in het zakje voor een toekomst waarin Zeeland is voorbereid op weersextremen.

In 2021 stelden alle Zeeuwse overheden de Klimaatadaptatiestrategie Zeeland (KasZ) vast. In deze strategie staat hoe we ervoor gaan zorgen dat schade en overlast door hitte, neerslag, droogte en overstromingen beperkt blijven. Alle overheidspartijen implementeren de Klimaatadaptatiestrategie Zeeland in hun eigen beleid en/of Omgevingsvisie. De acties die bij de strategie horen, stonden al op papier in een uitvoeringsagenda, maar gaan pas echt werken als er menskracht en middelen beschikbaar komen.

Klimaattoets en subsidieprogramma
Met de ondertekening van het convenant komt er jaarlijks zo’n € 300.000 beschikbaar voor regionale activiteiten. Daarnaast kan elke organisatie zelf eigen initiatieven ontwikkelen en bekostigen. Bijvoorbeeld voor een klimaatbestendige inrichting van straten en wijken. Steeds meer gemeenten hebben een medewerker in dienst, die hierover adviseert binnen de eigen organisatie. Acties die gemeenten, waterschap, provincie en Rijkwaterstaat de komende jaren samen gaan uitvoeren, zijn vooral gericht op het uitwerken van een gezamenlijke aanpak en het uitvoeren van pilots. Denk bijvoorbeeld aan een klimaattoets voor nieuwbouwplannen en het opzetten van een subsidieprogramma. Op bedrijventerreinen kan vergroening helpen om hittestress te verminderen. Daarnaast zijn er acties voorzien op het gebied van communicatie en bewustwording.

Flinke stappen
Gedeputeerde Anita Pijpelink is voorzitter van het KasZ-kernteam. Ze ziet dat er een klein jaar na de vaststelling van dit document flinke stappen zijn gezet. “We zijn samen op weg naar een klimaatbestendig en waterrobuust Zeeland. Iedereen kan daar op zijn of haar eigen manier een steentje aan bijdragen. Niet alleen wij als overheden, maar ook maatschappelijke organisaties, bedrijven en inwoners. Ik vind het dan ook heel verheugend dat zoveel bestuurders vandaag lieten zien dat ze hierin hun verantwoordelijkheid nemen.” 28 organisaties ondertekenden de intentieverklaring voor een klimaatbestendig Zeeland.

Meer uit Middelburg

Opkomst Europees Parlementverkiezing gemeente Middelburg en Veere

MIDDELBURG/DOMBURG  - Op 6 juni mocht de inwoners van de gemeente Middelburg en Veere naar de stembus voor de verkiezingen van het Europees Parlement. 

12 uur geleden
Prijsuitreiking en meer in Dauwendaele tijdens de Nationale Buitenspeeldag

MIDDELBURG - Vanmiddag ontvingen de drie jongerencentra in Middelburg het vignet 'Gezonde locatie' uit handen van wethouder Willemien Treurniet. 'Water, fruit en een goed gesprek zijn gratis bij deze jeugdcentra. Zo moet een jongerencentrum zijn; een gezonde en veilige plek', zei Treurniet in haar toespraak. 

15 uur geleden
Mag de vlag uit? Stuur jouw Geslaagd-foto in en straal in de Bode!

MIDDELBURG/DOMBURG - De vlag kan vandaag uit bij veel eindexamenleerlingen. Zij krijgen namelijk te horen of zij geslaagd zijn of niet. Ben je geslaagd, of wil je iemand die geslaagd is verrassen? Stuur dan jouw geslaagd-foto in via www.internetbode.nl/geslaagd en wie weet staat jouw foto volgende week in de Bode!

16 uur geleden
Vrouw onderzocht bij ongeval Torenweg Middelburg

MIDDELBURG - Medewerkers van de ambulancedienst hebben vanmorgen een vrouw onderzocht die een ongeluk had gehad op de Torenweg in Middelburg.

18 uur geleden
Files door ongeval N57 Middelburg, vier auto's beschadigd

MIDDELBURG -  Door een ongeval op de N57 zijn er vanmorgen files ontstaan tussen Middelburg en Grijpskerke. Bij het ongeval waren vier auto's betrokken.

18 uur geleden
Thomas Azier sluit festival PopMonument in Veere af

VEERE - Op zaterdag 15 juni keert muziekfestival PopMonument, het festival wat popmuziek verbindt met erfgoed, na twee uitverkochte edities (2021 en 2022), terug naar Veere. Tijdens een avondvullend programma worden festivalbezoekers meegenomen op een muzikale reis in en langs monumentale gebouwen, met bijzondere muziek, kunst en verhalen uit dit pittoreske stadje.

1 dag geleden
Peuter4daagse geopend door Juvat Westendorp

MIDDELBURG - Tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd doen alle peutergroepen en kinderdagverblijven van Kinderopvang Walcheren mee aan de Peuter4daagse. Zo'n 1200 peuters wandelen dagelijks een rondje in de buurt. Maandag 10 juni opende acteur, danser en ambassadeur van JOGG (Jongeren op gezond gewicht) Juvat Westendorp de Peuter4daagse.Speciale peuter-dansworkshop,,Hoofd, schouders, knie en teen!" zei Juvat enthousiast tegen de peuters. Met deze peuter-dansworkshop werd de Peuter4daagse officieel geopend.Medaille en wandeldiplomaTijdens de Peuter4daagse wandelen de peuters en pedagogisch medewerkers dagelijks minimaal 15 minuten rond of in de buurt van onze eigen locatie. Iedere gewandelde dag ontvangen de kinderen een mooie sticker op hun stickerkaart. Op de laatste dag worden ze feestelijk onthaald en krijgen ze een wandeldiploma en een medaille.Jong geleerd is oud gedaan

1 dag geleden