Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Handen op elkaar voor klimaatbestendig Zeeland

Handen op elkaar voor klimaatbestendig Zeeland

MIDDELBURG Op woensdag 25 mei 2022 lieten bestuurders van ruim 25 Zeeuwse organisaties zien dat ze actief aan de slag gaan om Zeeland klimaatbestendiger te maken. Dat deden zij door het ondertekenen van een intentieverklaring, waarin ze aangeven welke rol ze voor zichzelf zien vastgelegd. Op hetzelfde moment ondertekenden Zeeuwse overheden een convenant, waarin ze vastlegden hoe ze de komende jaren gaan samenwerken. Met de ondertekening van het convenant doen alle overheden ook letterlijk een duit in het zakje voor een toekomst waarin Zeeland is voorbereid op weersextremen.

In 2021 stelden alle Zeeuwse overheden de Klimaatadaptatiestrategie Zeeland (KasZ) vast. In deze strategie staat hoe we ervoor gaan zorgen dat schade en overlast door hitte, neerslag, droogte en overstromingen beperkt blijven. Alle overheidspartijen implementeren de Klimaatadaptatiestrategie Zeeland in hun eigen beleid en/of Omgevingsvisie. De acties die bij de strategie horen, stonden al op papier in een uitvoeringsagenda, maar gaan pas echt werken als er menskracht en middelen beschikbaar komen.

Klimaattoets en subsidieprogramma
Met de ondertekening van het convenant komt er jaarlijks zo’n € 300.000 beschikbaar voor regionale activiteiten. Daarnaast kan elke organisatie zelf eigen initiatieven ontwikkelen en bekostigen. Bijvoorbeeld voor een klimaatbestendige inrichting van straten en wijken. Steeds meer gemeenten hebben een medewerker in dienst, die hierover adviseert binnen de eigen organisatie. Acties die gemeenten, waterschap, provincie en Rijkwaterstaat de komende jaren samen gaan uitvoeren, zijn vooral gericht op het uitwerken van een gezamenlijke aanpak en het uitvoeren van pilots. Denk bijvoorbeeld aan een klimaattoets voor nieuwbouwplannen en het opzetten van een subsidieprogramma. Op bedrijventerreinen kan vergroening helpen om hittestress te verminderen. Daarnaast zijn er acties voorzien op het gebied van communicatie en bewustwording.

Flinke stappen
Gedeputeerde Anita Pijpelink is voorzitter van het KasZ-kernteam. Ze ziet dat er een klein jaar na de vaststelling van dit document flinke stappen zijn gezet. “We zijn samen op weg naar een klimaatbestendig en waterrobuust Zeeland. Iedereen kan daar op zijn of haar eigen manier een steentje aan bijdragen. Niet alleen wij als overheden, maar ook maatschappelijke organisaties, bedrijven en inwoners. Ik vind het dan ook heel verheugend dat zoveel bestuurders vandaag lieten zien dat ze hierin hun verantwoordelijkheid nemen.” 28 organisaties ondertekenden de intentieverklaring voor een klimaatbestendig Zeeland.

Meer uit Middelburg

Middelburg vol Kunst op zondag 4 juni!

MIDDELBURG - Op zondag 4 juni 2023  zijn ateliers, galeries en musea in de binnenstad van Middelburg weer geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Deelnemers van de kunstroute ijveren ervoor om uw bezoek zo interessant mogelijk te maken. 

21 uur geleden
Zeeuwse dialoogtafel in het teken van herdenking en viering 150 jaar afschaffing slavernij

MIDDELBURG - Op 29 juni 2023 om 17.30 uur (inloop vanaf 17.00 uur) vindt in het Zeeuws Archief in Middelburg de Keti Koti dialoogtafel plaats. Keti Koti betekent ‘verbreek de ketens’ en deze dialoogtafel is onderdeel van de landelijke herdenking van de afschaffing van de Nederlandse slavernij.

21 uur geleden
Alerte buurtbewoner betrapt man met gestolen spullen aan de Breeweg

MIDDELBURG - Een man uit Middelburg (30) is gisteravond gearresteerd nadat hij probeerde in te breken in een auto aan de Breeweg. Een alerte buurtbewoner zag de man en schakelde de politie in. De man bleek ook allerlei andere gestolen spullen in zijn bezit te hebben.

22 uur geleden
Studenten HZ ontdekken potentie Zeeuws zeewier

MIDDELBURG - Op vrijdag 26 mei even geen college in het verschiet voor de veertig enthousiaste studenten van de studie chemie van HZ University of Applied Sciences. In plaats daarvan maakten ze een opwindende roadtrip door Provincie Zeeland. Onder leiding van Dockwize gingen de studenten op bezoek bij bedrijven in de regio waar ze de productie bekeken van Wilthagen en Elopak en daarna een bezoek brengen aan The Seaweed Company. Dit avontuur biedt de studenten de mogelijkheid om de uitdagingen waarmee MKB-bedrijven in de regio te maken hebben, beter te begrijpen en zelf de potentie van Zeeuws zeewier toe te passen. ?

1 dag geleden
Restaurant tijdelijk gesloten vanwege lekkende Co2-cilinder

MIDDELBURG – De brandweer heeft vrijdagmiddag enige tijd een restaurant op de Markt in Middelburg gesloten nadat er in een kelder een CO-2 cilinder was leeggelopen.

1 dag geleden
Waterscouts brengen plastic afval in kaart

WALCHEREN - Tijdens het Zeeuws Water Kamp in het Pinksterweekend brengt de Zeeuwse vloot scoutingboten plastic afval in de Zeeuwse wateren in kaart. 

2 dagen geleden
Nieuwe melodieën voor het carillon in Veere

VEERE - Zaterdag 20 mei heeft stadsbeiaardier David van der Vlies nieuwe melodieën op de speeltrommel van het historische carillon in Veere gezet.

2 dagen geleden