Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Handel EU met Rusland sterk afgenomen, toch nog veel verkeer

Handel EU met Rusland sterk afgenomen, toch nog veel verkeer

LUXEMBURG (ANP) - De handel van de Europese Unie met Rusland is flink afgenomen sinds de Russische inval in Oekraïne. In het derde kwartaal van 2022 is de daling extra sterk te zien. Dit is een effect van de door de EU aan Rusland opgelegde invoer- en uitvoerbeperkingen voor verschillende producten. Ondanks de daling is er nog wel veel handelsverkeer.

De import en de export zijn sterk gedaald. Tussen februari 2022 en september 2022 is het Russische aandeel in de import vanuit landen buiten de EU afgenomen van 6,4 procent naar 3,8 procent. In diezelfde periode nam de export naar Rusland af van 2,3 procent naar 1,1 procent. Het handelstekort van de EU met Rusland was in september 2022 9,7 miljard. In maart 2022 was het verschil tussen de import uit en export naar Rusland nog ongeveer het dubbele.

Het aandeel van Rusland in import door EU-landen van kolen, aardgas, aardolie, kunstmest, ijzer en staal is sterk afgenomen. Rusland draaide zelf de gaskraan bijna volledig dicht, maar veel EU landen zetten ook in op vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit andere landen. Daarmee wilden ze minder afhankelijk worden van Rusland voor de eigen energievoorziening, zodat het Kremlin gasleveringen niet als drukmiddel tegen de EU kan inzetten.

De import uit Rusland nam niet bij alle goederen af. Bij nikkel, onder andere belangrijk voor de productie van elektrische auto's, is er juist een lichte stijging te zien.

Meer uit Financieel

Nieuwe cao bij kunststoffabrikant Sabic na staking

BERGEN OP ZOOM (ANP) - Werknemers van kunststoffabrikant Sabic uit Bergen op Zoom krijgen er ruim 9 procent loon bij. Dat is vakbond FNV met het Saudische bedrijf overeengekomen nadat het personeel vier dagen had gestaakt.

5 minuten geleden
Ahold Delhaize en Heineken aan kop in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Supermarktconcern Ahold Delhaize en bierbrouwer Heineken gingen vrijdag aan kop in de AEX-index, die een kleine winst liet zien. Beleggers reageerden onder meer op de nieuwste inflatiecijfers. Die lieten zien dat de prijzen in Nederland en de hele eurozone deze maand minder hard zijn gestegen. Dat komt echter vooral door de dalende energieprijzen. Voedingsmiddelen en dranken werden wel in rap tempo duurder.

26 minuten geleden
5G-veiling levert staatskas mogelijk minder op dan gedacht

DEN HAAG (ANP) - De verdeling dit najaar van nieuwe vergunningen voor razendsnel mobiel internet (5G) levert de staatskas mogelijk minder op dan eerder gedacht. De minimumopbrengst is vastgesteld op 176 miljoen euro. Eerder was dat nog 300 miljoen euro. De uitkomst van de veiling bepaalt de daadwerkelijke opbrengst.

27 minuten geleden
Nu ook variabel gastarief Eneco onder prijsplafond

ROTTERDAM (ANP) - Energiebedrijf Eneco gaat nu ook voor gas minder vragen dan het prijsplafond van de overheid. Een groep klanten die in mei een nieuw variabel tarief krijgt betaalt dan minder dan het door de overheid vastgestelde maximum. In april kon Eneco, een van de grootste energieleveranciers van Nederland, al stroomtarieven rekenen die daaronder liggen.

1 uur geleden
Kaag: dalende lijn inflatie geruststellend, maar ook kwetsbaar

DEN HAAG (ANP) - De afzwakkende inflatie is goed nieuws maar waakzaamheid blijft geboden, waarschuwt minister Sigrid Kaag (Financiën). Zij wijst erop dat met name in winkels de prijzen hard blijven oplopen. "Zeker als je weinig of bijna geen geld hebt, dan is het nog steeds heel moeilijk."

1 uur geleden
Werkloosheid in eurozone iets gedaald in februari

LUXEMBURG (ANP) - De werkloosheid in de eurozone is in februari iets gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat kwam de werkloosheid vorige maand uit op 6,6 procent, tegen 6,8 procent een jaar eerder. Ten opzichte van januari dit jaar bleef de werkloosheid stabiel. De werkloosheid onder jongeren nam op jaarbasis wel toe tot 14,4 procent, maar bleef ten opzichte van januari ongewijzigd.

1 uur geleden
Inflatie eurolanden fiks lager, prijzen voedsel stijgen nog hard

LUXEMBURG (ANP) - De prijzen in de eurolanden zijn in maart veel minder hard gestegen dan in februari. Dat komt vooral doordat gas, olie en andere energiebronnen goedkoper werden na de extreme prijsstijgingen van vorig jaar. Maar voedingsmiddelen werden wel in rap tempo duurder.

1 uur geleden