
Halfjaar corona-app: effectief, maar niet door iedereen gebruikt
DEN HAAG (ANP) - De app CoronaMelder is zaterdag precies een halfjaar in gebruik en heeft sindsdien duizenden mensen gewaarschuwd dat ze in buurt zijn geweest van iemand met corona, terwijl zij vaak niet in beeld waren bij een GGD. In die zin is de applicatie dus effectief, stelden onderzoekers van de Erasmus Universiteit eerder. Maar lang niet iedereen heeft de applicatie op zijn of haar smartphone geïnstalleerd.
CoronaMelder houdt in de gaten of gebruikers dicht bij andere mensen zijn geweest, zonder hun identiteit prijs te geven. Als zij vervolgens positief worden getest, kunnen ze andere gebruikers van de app waarschuwen als zij langer dan een kwartier in hun buurt waren.
Miljoenen Nederlanders downloadden de app toen deze 10 oktober na een testperiode officieel in gebruik werd genomen. Maar na de beginperiode nam het aantal gebruikers slechts mondjesmaat toe. Volgens de laatste stand van donderdag hebben 4,7 miljoen mensen de app nu in gebruik. Dat komt neer op 27 procent van de bevolking, tegen 26 procent een maand eerder. Nog steeds heeft ongeveer driekwart van de Nederlanders de applicatie dus niet geïnstalleerd. Dat is te zien in alle leeftijdsgroepen, meldde de universiteit van Tilburg eerder.
Effectief
Desalniettemin is de app effectief, concludeerden onderzoekers van de Erasmus Universiteit eind vorige maand. Bijna zes op de tien mensen die via de app hoorden dat ze in de buurt waren geweest van iemand met corona, waren niet benaderd door de GGD voor bron- en contactonderzoek. Tot nu toe hebben ongeveer 144.000 mensen zo'n melding gekregen. De afgelopen maand gaat het om zo'n 500 tot 800 meldingen per dag. Mensen die zich na zo'n melding laten testen, blijken ook significant vaker besmet te zijn dan de rest van de bevolking.
Na het krijgen van een waarschuwingssignaal geven mensen echter vaak geen gehoor aan het verzoek om zich te laten testen, merken de onderzoekers op. De helft maakt op dezelfde dag nog een afspraak, maar de rest dus niet. Ook de oproep om na een melding van de app thuis te blijven, wordt vaak niet opgevolgd.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het diner met de NAVO-leiders op Paleis Huis ten Bosch gaat helpen hun top in Den Haag te doen slagen, denkt NAVO-chef Mark Rutte. Hij verwacht "vruchtbare gesprekken", ook al is het etentje op uitnodiging van koning Willem-Alexander en koningin Máxima niet als werkdiner bedoeld.
17 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Zo'n 35 regeringsleiders, staatshoofden en ministers zijn aangekomen op Paleis Huis ten Bosch voor het diner met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De Amerikaanse president Donald Trump kwam als laatste aan.
59 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Pegida mag woensdag niet demonstreren in Utrecht. De gemeente heeft de demonstratie verboden, omdat er door de NAVO-top onvoldoende politie beschikbaar is om die veilig te begeleiden. Ook in Arnhem, Enschede en Emmen werden acties van Pegida al verboden om die reden.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De president van de Verenigde Staten Donald Trump is gearriveerd op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag, ziet een verslaggever ter plaatse. Trump woont daar het diner met wereldleiders bij. Ook blijft hij op uitnodiging van koning Willem-Alexander logeren in het paleis.
1 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump is vanaf Schiphol vertrokken naar Den Haag, ziet een verslaggever ter plekke. Hij stapte in The Beast, zijn dienstvoertuig. De wagen vertrok in een colonne van ruim dertig voertuigen, begeleid door de Nederlandse politie en de Amerikaanse Secret Service.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV wil de spreidingswet intrekken door middel van een voorstel om de asielnoodmaatregelenwet te wijzigen. De wet wordt donderdag behandeld in de Tweede Kamer. Ook coalitiepartij BBB heeft vier amendementen aangekondigd om de wet aan te passen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Enkele honderden mensen hebben dinsdag actie gevoerd op het strand van Scheveningen omdat ze vinden dat NAVO-landen medeplichtig zijn aan de oorlog in Gaza. "Op de NAVO-top wordt Gaza doodgezwegen", schrijft de organisatie op Instagram. De top vindt dinsdag en woensdag plaats in Den Haag. "Ze houden hier verderop een top, maar je kunt het beter een dieptepunt noemen", zei een spreker.
2 uur geleden