Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Hackers stalen gegevens van Amerikaans oliepijplijnenbedrijf'

'Hackers stalen gegevens van Amerikaans oliepijplijnenbedrijf'

ALPHARETTA (ANP/BLOOMBERG) - Hackers die er met een aanval voor hebben gezorgd dat de grootste uitbater van oliepijpleidingen in de Verenigde Staten zijn activiteiten tijdelijk heeft gestaakt, hebben ook gegevens buitgemaakt. De aanval begon al op donderdag, een dag voordat Colonial Pipeline uit voorzorg bepaalde IT-systemen offline haalde, schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

De hackers zouden meer dan 100 gigabyte aan gegevens hebben gedownload. Daarmee kan Colonial Pipeline twee keer worden afgeperst. De hackers, de cybercriminele groep DarkSide, eisen geld om de systemen weer vrij te geven. Daarnaast dreigen de criminelen de gestolen gegevens vrij te geven op internet als Colonial niet nog meer geld betaalt.

Het is niet duidelijk hoeveel geld de hackers willen van Colonial Pipeline, maar veel hacks met gijzelingssoftware worden opgelost doordat de getroffen bedrijven betalen. Vaak worden ze daarbij geholpen door hun verzekeraar. Daar kan echter verandering in komen. De Franse verzekeraar AXA kondigde deze week aan in eigen land geen polissen meer aan te bieden die uitbetalingen aan cybercriminelen vergoeden.

Als het stilleggen van pijpleidingen door Colonial lang duurt, kan dat tot problemen leiden. Een van de pijpleidingen die het bedrijf tijdelijk niet gebruikt is de belangrijkste manier om brandstoffen naar de Amerikaanse oostkust te vervoeren.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Philips zakt door terugroepactie, AEX op nieuw record

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel Philips stond maandag onder druk in de Amsterdamse AEX-index, die een nieuw recordniveau bereikte. Het zorgtechnologieconcern moet meer geld opzijzetten voor zijn wereldwijde terugroepactie van slaap- en ademhalingsapparatuur.

39 minuten geleden
Miljardenstrop dreigt voor Unilever in Brazilië

ROTTERDAM (ANP) - Levensmiddelenconcern Unilever moet in Brazilië mogelijk miljarden betalen. De belastingdienst van het land claimt in totaal 2,9 miljard euro. Een groot deel daarvan zou zijn vanwege vermeende belastingontduiking in het land bij een herstructurering in 2001.

42 minuten geleden
Kantoren Belastingdienst weer open voor hulp bij aangifte

DEN HAAG (ANP) - De kantoren van de Belastingdienst zijn vanaf maandag weer open voor mensen die hulp willen met hun aangifte. Door de coronamaatregelen was het sinds maart vorig jaar niet meer mogelijk om fysiek hulp te krijgen. De mensen die hulp nodig hadden bij hun aangifte werden waar mogelijk telefonisch bijgestaan.

1 uur geleden
Greenyard verkoopt Nederlandse paddenstoelenverwerker

SINT-KATELIJNE-WAVER (ANP) - De Belgische groente- en fruithandelaar Greenyard verkoopt zijn Nederlandse onderdeel dat paddenstoelen verwerkt aan de Poolse investeerder Cornerstone Investment Management. Greenland Prepared Netherlands levert het bedrijf 17 miljoen euro op.

1 uur geleden
'Tesla accepteert weer bitcoin bij gebruik groene stroom'

PALO ALTO (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Tesla zal pas weer bitcoin accepteren al betaalmiddel als die digitale munt op meer groene stroom gaat draaien. Als de helft van het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen komt, is dat acceptabel. Dat heeft Tesla-topman Elon Musk op Twitter laten weten.

1 uur geleden
Nikkei klimt op rustige handelsdag, beurzen in China gesloten

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio is maandag met winst gesloten. Beleggers trokken zich op aan de hogere slotstanden op Wall Street van afgelopen vrijdag, maar namen geen grote risico's in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank later in de week. Ook verliep de handel relatief rustig aangezien de belangrijke aandelenmarkten in China en Hongkong gesloten bleven. Ook in Australië hadden beleggers een vrije dag.

1 uur geleden
Philips zet nog eens 250 miljoen euro opzij voor terugroepactie

AMSTERDAM (ANP) - Medisch technologieconcern Philips zet nog eens 250 miljoen euro opzij vanwege de wereldwijde terugroepactie van slaap- en ademhalingsapparatuur. Daarmee loopt de rekening voor het concern verder op, aangezien er in het eerste kwartaal ook al 250 miljoen euro voor de kwestie werd gereserveerd.

2 uur geleden