Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hackers maakten inderdaad gegevens Gelderse ambtenaren buit

Hackers maakten inderdaad gegevens Gelderse ambtenaren buit

ARNHEM (ANP) - Cybercriminelen hebben inderdaad de personeelsgegevens van ongeveer 1400 ambtenaren van de provincie Gelderland gestolen. De provincie vermoedde dat al en het is na forensisch onderzoek bevestigd.

Gelderland had een bedrijf opdracht gegeven om de digitale personeelsdossiers van de medewerkers aan te passen, maar dat bedrijf werd bijna twee weken geleden gehackt. De digitale dieven maakten allerlei data buit, waaronder dus de Gelderse dossiers.

Volgens de provincie is de inbraak uitgevoerd door "een buitenlandse groep hackers". Zij zouden niet op zoek zijn geweest naar de dossiers, dat zou bijvangst voor ze zijn. "Er zijn vooralsnog geen signalen dat er gegevens uit de personeelsdossiers in de openbaarheid zijn gekomen", aldus de provincie. Gelderland werkt niet meer samen met het gehackte bedrijf.

Aangifte

Op criminele websites wordt veel gehandeld in gestolen persoonlijke gegevens. Cybercriminelen proberen zoveel mogelijk informatie over mensen te vergaren. Die kunnen ze gebruiken om bedrijven op te lichten. Ze kunnen bijvoorbeeld abonnementen op naam van anderen afsluiten. Ook kunnen ze de mensen zelf benaderen. Als de criminelen zich voordoen als een bedrijf, met informatie die alleen dat bedrijf hoort te hebben, kunnen ze mensen voor de gek houden en oplichten.

De provincie Gelderland heeft aangifte gedaan bij de politie en melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de overheid.

Meer uit Binnenland

Rutte: goed gesprek, maar geen knopen doorgehakt

DEN HAAG (ANP) - De top van het kabinet en de fractievoorzitters van de coalitie hebben donderdag in het Catshuis zo'n drie uur met elkaar gesproken over de koopkrachtproblematiek, het stikstofdossier en de vluchtelingencrisis. Het was volgens premier Mark Rutte een goed gesprek dat in prettige sfeer is verlopen, maar over de inhoud ervan wil hij niets zeggen. Er zijn geen knopen doorgehakt.

3 uur geleden
Mensen moeten weer buiten slapen bij aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is voor "behoorlijk wat mensen" komende nacht geen onderdak en zij zullen de nacht buiten moeten doorbrengen, aldus een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Om hoeveel mensen het gaat is nog lastig in te schatten, maar volgens de woordvoerster "zullen het er waarschijnlijk meer zijn dan afgelopen nacht". Hoewel toen de verwachting was dat er genoeg plek zou zijn in Ter Apel, moesten er toch 70 mensen buiten slapen.

6 uur geleden
Paar honderd demonstranten bij 'asielhotel' Albergen

TUBBERGEN (ANP) - Bij het hotel in Albergen in de Overijsselse gemeente Tubbergen, dat is aangekocht door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA, zijn donderdagavond opnieuw veel demonstranten op de been. Het gaat om enkele honderden honderd bewoners die aanwezig zijn voor een plaatselijk protest tegen de komst van asielzoekers.

8 uur geleden
Bijna 95 procent van bedden voor Oekraïners bezet

DEN HAAG (ANP) - Het aantal beschikbare bedden voor gevluchte Oekraïners neemt amper toe, terwijl bijna 95 procent al bezet is. De bezettingsgraad was niet eerder zo hoog. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

10 uur geleden
Dutch Grand Prix wil duurzamer worden, weert auto's waar mogelijk

ZANDVOORT (ANP) - Elektrische bussen, deelscooters en fietsen. De organisatie van de Dutch Grand Prix zet dit jaar in op het verduurzamen van het Formule 1-weekend in Zandvoort en neemt daarbij afscheid van de auto. Reguliere bezoekers moeten het circuit op andere manieren bereiken.

11 uur geleden
Cel- en werkstraf voor uitlokken blokkade A18

ARNHEM (ANP) - Een 40-jarige man uit de gemeente Oost Gelre heeft donderdag 60 dagen cel, waarvan 56 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 100 uur opgelegd gekregen van de politierechter in Arnhem voor het initiëren van een boerenprotest op de A18 bij Westendorp eind vorige maand. Hierbij werd de weg geblokkeerd en is afval gedumpt.

14 uur geleden
Amsterdamse scholier (15) aangehouden om wurgspel

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft begin deze maand een 15-jarige jongen laten aanhouden die vier scholieren buiten bewustzijn zou hebben gebracht tijdens het zogeheten stikspel, ook wel 'choking game' genoemd. De raadkamer van de rechtbank heeft de jongen uit voorlopige hechtenis geschorst, zodat hij "aan zijn gedrag gaat werken". Justitie maakt zich grote zorgen om de toenemende populariteit van het spel.

15 uur geleden