Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GS: 'Besluit over Zanddijk is niet voorbarig’

GS: 'Besluit over Zanddijk is niet voorbarig’

YERSEKE - Er is volgens Gedeputeerde Staten van de provincie Zeeland genoeg informatie beschikbaar om te kunnen beslissen over de verbreding van de Zanddijk en Molendijk (N673) tussen Kruiningen en Yerseke. Dat stellen GS op vragen van Forum voor Democratie. Die acht de tijd nog niet rijp voor een besluit.

Forum wil de stemming in Provinciale Staten uitstellen, omdat er volgens de partij geen draagvlak is voor de voorgestelde variant (roze-zwart) voor de dijkverbreding. 

In hun vragen aan GS zetten Statenleden Fred Walravens en Martin Bos van Forum voor Democratie vraagtekens bij de invloed van gedeputeerde Harry van der Maas op de lokale besluitvorming. Daarnaast is er volgens de twee niet gekeken naar mogelijke bijdragen vanuit het bedrijfsleven. Veel bedrijven in Yerseke willen uitbreiden, maar er is te weinig grond. De verkoop zou kunnen helpen om de dure, rode variant, het zogenaamde poldertracé, te betalen.

Weerstand

Over de weerstand zeggen GS dat de gemeente Reimerswaal ook haar voorkeur voor variant roze-zwart heeft uitgesproken. ‘Tracé roze-zwart heeft de minste landschappelijke en infrastructurele impact voor de omgeving’, aldus GS. Ze zeggen zich niet te herkennen in een verkeerd optreden van gedeputeerde Van der Maas. ‘We hebben niet geïntervenieerd in het lokale politieke proces.’

Voor een financiële bijdrage voor de aanpak van de weg door het bedrijfsleven is nooit een concreet voorstel gedaan, aldus GS. ‘In het verleden is hierover gesproken met de Ondernemersvereniging Reimerswaal, maar zij stond

toen op het standpunt dat het bedrijfsleven niet kon bijdragen, omdat dit project een publieke taak is. Bedrijven hebben tot op heden geen bijdragen toegezegd.’ Over gesprekken met andere partijen over mogelijk financiering doen GS uit privacy-oogpunt geen uitspraken. ‘En opbrengsten uit grondverkopen gaan naar de uitgever van deze grond.’

Waterkering

Walravens en Bos maken zich ook zorgen over de uitvoerbaarheid van het verbreden van de Zanddijk, omdat dit een waterkering is. ‘Wegaanleg in combinatie met een dijkverhoging is lastig, zo niet onmogelijk’, zeggen zij. GS melden hierover dat onderzoek binnen het project Normering Regionale Waterkering, een project van de provincie Zeeland en waterschap Scheldestromen, aantoont dat ‘de Zanddijk voor de waterveiligheid niet hoeft te worden opgehoogd of versterkt’. ‘Dit advies is afgestemd met het waterschap, Veiligheidsregio Zeeland, Rijkswaterstaat en gemeente Reimerswaal.’

Milieuaspecten

Op vragen over de gevolgen van de verbreding voor de stikstofuitstoot op het naastgelegen natuurgebied Yerseke Moer, de geluidshinder voor de omgeving en de pfas-problematiek, laten GS weten dat hiernaar en naar alle andere milieuaspecten pas onderzoek wordt gedaan als de keuze voor de aanpak definitief is. 

Als bedrijven op de bedrijventerrein Nishoek en Olzendepolder willen uitbreiden, worden ook de (stikstof)effecten voor de natuur bekeken, zeggen GS op de vraag of de verbreding de groeimogelijkheden voor bedrijven in de buurt beïnvloedt. Maar dat betekent volgens GS niet dat bedrijven niet meer kunnen uitbreiden.

Meer uit Reimerswaal

Op zoek naar Jacobus Pieter Griep uit Yerseke

YERSEKE - Henk Goedbloed is op zoek naar nakomelingen van Jacobus Pieter Griep en zijn vrouw Santje. 

2 uur geleden
Personenauto raakt van de weg op de A58 vlakbij afrit Rilland: Eén gewonde

RILLAND- Op de A58, vlakbij afrit Rilland, is zaterdagmorgen een personenauto van de weg geraakt. Dit gebeurde op de rechter rijbaan richting Vlissingen. Meerdere hulpdiensten kwamen ter plaatse om hulp te verlenen. Eén persoon raakte bij het ongeval gewond. Hoe het kwam dat de auto van de weg raakte is onbekend. 

7 uur geleden
Rilland actief in verduurzamen woningen

RILLAND - Een duurzamer Rilland, dat is waar Energiecoöperatie 4411 voor staat. Op dit moment is de coöperatie druk bezig met het project met energiecoaches, zoals dat ook in andere gemeenten gebeurt. Daarbij krijgen woningeigenaren in het postcodegebied advies over het verduurzamen van hun woning. 

1 dag geleden
Nieuwe naam voor Fruitteeltmuseum Kapelle: Zeeuws Fruit Museum

KAPELLE - Het Fruitteeltmuseum in Kapelle heeft vrijdag haar nieuwe naam onthuld: Zeeuws Fruit Museum.

1 dag geleden
Bromfietser naar ziekenhuis na botsing met auto in Kruiningen

KRUININGEN - Een bromfietser is donderdagavond gewond geraakt na een aanrijding met een auto in Kruiningen.

1 dag geleden
'We gaan voor feestdag waarop heel Yerseke trots kan zijn'

YERSEKE - Er is nog het nodige werk te verzetten, maar Yerseke at Sea staat al stevig in de steigers. Op zaterdag 17 augustus is het mosselen, oesters en sfeer in de haven. De nadruk ligt niet op kwantiteit, maar op kwaliteit, vertelt de organisatie achter het nieuwe festival.

2 dagen geleden
Lionsclub Kapelle-de Bevelanden doneert 2.500 euro aan Stichting Lentekind

KAPELLE - Lionsclub Kapelle-de Bevelanden heeft donderdag 11 april een donatie van 2.500 euro geschonken aan Stichting Lentekind. 

2 dagen geleden