Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote vraag naar smartphones jaagt export Zuid-Korea flink aan

Grote vraag naar smartphones jaagt export Zuid-Korea flink aan

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De export van Zuid-Korea is in december in het snelste tempo toegenomen in meer dan twee jaar. Onder meer smartphones uit het Aziatische land vonden gretig aftrek. Volgens kenners zijn de cijfers een teken dat de vraag naar goederen in de wereld weer aan het aantrekken is na de coronadip van vorig jaar.

De waarde van de export steeg met 12,6 procent ten opzichte van december 2019, komt naar voren uit nieuwe cijfers van de Koreaanse overheid. Daarmee was de groei dubbel zo sterk als economen in doorsnee hadden verwacht. Daarbij kwam ook de uitvoer van computerchips duidelijk weer op gang, al lijkt aan de stagnatie van de prijzen op de halfgeleidermarkt nog geen einde gekomen.

De handelscijfers van Zuid-Korea worden doorgaans gezien als belangrijke indicator van de gezondheid van de wereldeconomie. Het land telt met Samsung Electronics en Hyundai Motors grote concerns die wereldwijd actief zijn. Daarbij maakt Zuid-Korea deel uit van veel internationale toeleveringsketens.

Nu steeds meer landen beginnen met het vaccineren tegen corona, groeit het optimisme dat de wereldwijde handel verder zal aantrekken. De Zuid-Koreaanse regering hoopt voor heel 2021 op een exportplus van 8,6 procent. De handel zal voorlopig waarschijnlijk de belangrijkste pijler van het economische herstel van Zuid-Korea blijven, aangezien de eigen consumentenbestedingen recent weer onder druk staan door een nieuwe toename van het aantal coronabesmettingen in het land.

Meer uit Financieel

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

5 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

8 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

9 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

11 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

12 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden