Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote vraag naar smartphones jaagt export Zuid-Korea flink aan

Grote vraag naar smartphones jaagt export Zuid-Korea flink aan

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De export van Zuid-Korea is in december in het snelste tempo toegenomen in meer dan twee jaar. Onder meer smartphones uit het Aziatische land vonden gretig aftrek. Volgens kenners zijn de cijfers een teken dat de vraag naar goederen in de wereld weer aan het aantrekken is na de coronadip van vorig jaar.

De waarde van de export steeg met 12,6 procent ten opzichte van december 2019, komt naar voren uit nieuwe cijfers van de Koreaanse overheid. Daarmee was de groei dubbel zo sterk als economen in doorsnee hadden verwacht. Daarbij kwam ook de uitvoer van computerchips duidelijk weer op gang, al lijkt aan de stagnatie van de prijzen op de halfgeleidermarkt nog geen einde gekomen.

De handelscijfers van Zuid-Korea worden doorgaans gezien als belangrijke indicator van de gezondheid van de wereldeconomie. Het land telt met Samsung Electronics en Hyundai Motors grote concerns die wereldwijd actief zijn. Daarbij maakt Zuid-Korea deel uit van veel internationale toeleveringsketens.

Nu steeds meer landen beginnen met het vaccineren tegen corona, groeit het optimisme dat de wereldwijde handel verder zal aantrekken. De Zuid-Koreaanse regering hoopt voor heel 2021 op een exportplus van 8,6 procent. De handel zal voorlopig waarschijnlijk de belangrijkste pijler van het economische herstel van Zuid-Korea blijven, aangezien de eigen consumentenbestedingen recent weer onder druk staan door een nieuwe toename van het aantal coronabesmettingen in het land.

Meer uit Financieel

Hypotheker: kans op koopwoning voor single Jan Modaal bijna nihil

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Voor alleenstaanden met een modaal inkomen is de kans om een betaalbare koopwoning te vinden momenteel vrijwel nihil, concludeert De Hypotheker na onderzoek.

54 minuten geleden
CBS: veel minder vergunningen voor nieuwe woningen afgegeven

DEN HAAG (ANP) - Ook in het tweede kwartaal is het aantal verleende vergunningen voor het bouwen van woningen ver achtergebleven bij de cijfers van vorig jaar. Voor 15.200 nieuwbouwwoningen kwam een vergunning, ruim een kwart minder dan een jaar eerder. Maar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was het aantal in die periode vorig jaar relatief hoog. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2020 was het aantal verleende vergunningen ongeveer gelijk.

56 minuten geleden
Wall Street met verlies de handel uit na publicatie Fed-notulen

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met verliezen de handel uitgegaan. Beleggers reageerden onder andere op de publicatie van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. Daarin viel te lezen dat de centralebankenkoepel in de VS vastberaden blijft om de rente te verhogen om de inflatie te beteugelen, waarbij beleidsmakers zich bewust zijn van de risico's van te snelle rentestappen.

2 uur geleden
Beleidsmakers Fed vastbesloten rente verder te verhogen

WASHINGTON (ANP/AFP) - Beleidsmakers van de Amerikaanse centralebankenkoepel blijven vastbesloten om de leenkosten verder te verhogen. Maar "op een gegeven moment" zou het wel gepast zijn om het tempo wat te vertragen. Dat valt te lezen in de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve.

4 uur geleden
Apple wil nieuwe iPhones op 7 september onthullen

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Techconcern Apple zal naar verwachting op 7 september zijn nieuwe iPhone 14-lijn onthullen. De maker van de gewilde smartphones doet dat traditiegetrouw met een speciaal event.

5 uur geleden
Reuters: economie Rusland verteert sancties beter dan verwacht

MOSKOU (ANP) - De Russische economie lijkt de sancties tegen het land vanwege de oorlog in Oekraïne beter te verteren dan eerder voorzien. Zo zal de krimp minder zijn dan eerder was voorspeld, meldt persbureau Reuters dat nieuwe prognoses van het Russische ministerie van Economische Zaken inzag. Ook de inflatie valt naar verwachting lager uit dan bij een eerdere voorspelling.

6 uur geleden
Koerssprong chemiebedrijf Avantium op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Chemiebedrijf Avantium was woensdag een opvallende stijger op de aandelenbeurs in Amsterdam. De onderneming die in de index voor kleinere fondsen is genoteerd werd beloond na haar handelsupdate. Daarin maakte Avantium bekend dat het al twee klanten heeft voor zijn fabriek in aanbouw voor de productie van plantaardige plastics in Delfzijl.

7 uur geleden