Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote uitzenders gaan Oekraïners vanaf april aan werk helpen

Grote uitzenders gaan Oekraïners vanaf april aan werk helpen

AMSTERDAM (ANP) - Grote Nederlandse uitzendbureaus gaan Oekraïense vluchtelingen vanaf april aan werk helpen. Vanaf dan hoopt het kabinet voor Oekraïners een uitzondering te kunnen maken op de tewerkstellingsvergunning. Er is wel een meldplicht voor de werkgever en ze moeten ook in loondienst.

Randstad probeert banen te vinden voor Oekraïense vluchtelingen wanneer ze aankomen in een gastland als Nederland. Het bedrijf roept alle werkgevers op hun vacatures open te stellen voor deze mensen. "Werk heeft het potentieel om veiligheid, waardigheid en onafhankelijkheid te bieden - dingen die ontheemden het meest nodig hebben", aldus het uitzendbureau.

OTTO Work Force wil Oekraïners vanaf april aan werk helpen in Nederland. Praktische zaken zoals het vertalen van contracten en werkinstructies naar het Oekraïens worden op dit moment geregeld. Het bedrijf is daarnaast volop bezig met de opvang van vluchtelingen in Nederland maar ook in Polen. "Het beeld is dat het vooral gaat om vrouwen, kinderen en ouderen", zegt topman Frank van Gool.

Registratie

De vluchtelingen moeten volgens hem vooral eerst tot rust komen en goede huisvesting krijgen waar ze langer kunnen blijven. Er bellen al wel veel Oekraïners naar OTTO die graag aan het werk willen in Nederland. Dat zijn volgens Van Gool vooral vrouwen.

Manpower zegt wereldwijd vluchtelingen aan opleiding en werk te helpen, als zij een legale status hebben en in het bezit zijn van een werkvergunning. Dit gebeurt ook in samenwerking met vluchtelingenorganisaties. ManpowerGroup heeft een speciaal team ingericht dat werkt vanuit Polen om eerste opvang te regelen. "Veel vluchtelingen uit Oekraïne blijven vooralsnog in het buurland. Er zijn momenteel ongeveer 15.000 Oekraïense vluchtelingen geregistreerd in Nederland", aldus een verklaring van Manpower.

UWV

Voor een tewerkstellingsvergunning is nu nog een arbeidsmarkttoets nodig. Bedrijven moeten daarmee aantonen dat er geen geschikte kandidaten zijn in landen in de Europese Economische Ruimte. Dat maakt het bijna onmogelijk om werknemers van buiten die landen zoals Oekraïne aan te nemen.

De Europese Unie nam op 4 maart dit jaar evenwel de Richtlijn Tijdelijke bescherming aan, waarmee Oekraïners die dat willen al aan het werk kunnen. Als de Arbeidsinspectie bij controle van een werkgever een Oekraïner aantreft, dan wordt gekeken of de werkgever de tewerkstelling heeft aangevraagd bij het UWV. Daarbij wordt al geen arbeidsmarkttoets toegepast. Als de aanvraag nog niet is gedaan, krijgen werkgevers alsnog twee dagen om dit te doen. De aanvraag bij het UWV werkt daarmee nu al in feite als een soort meldplicht.

Meer uit Financieel

Techrally komt tot bedaren op New Yorkse aandelenbeurzen

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme over kunstmatige intelligentie op de beurzen in New York is vrijdag iets ingezakt. Bedrijven in de techsector lieten eerder deze week flinke koerswinsten zien, maar nu doen beleggers voorzichtiger aan.

5 uur geleden
FNV'ers stemmen voor actie bij Arriva in Twente om pauzeconflict

UTRECHT (ANP) - FNV-leden die bij streekvervoerder Arriva in Twente werken, hebben gestemd voor actievoeren. Ze vinden dat het vervoersbedrijf eerdere afspraken over rust- en pauzetijden niet goed nakomt, waardoor buschauffeurs in de regio onder grote druk zouden werken. Door te dreigen met stakingen hopen ze Arriva tot concessies te dwingen.

5 uur geleden
Jeff Bezos investeert in bedrijf achter mensachtige AI-robot

SUNNYVALE (ANP) - Amazon-oprichter Jeff Bezos investeert tientallen miljoenen in een bedrijf dat mensachtige robots ontwikkelt die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) taken van ons moeten overnemen. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich op ingewijden baseert, doet ook chipbedrijf Nvidia mee aan een nieuwe kapitaalinjectie in de start-up Figure AI.

7 uur geleden
Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

ORANJESTAD (ANP) - Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas heeft ten noordoosten van Aruba drie mogelijke gasvelden gevonden. De Arubaanse minister van Energie, Glenbert Croes, bevestigde vrijdag dat hij daarover is ingelicht. Een van de mogelijke gasvelden heeft de potentie heel groot te zijn, zei Croes.

9 uur geleden
Bosch schrapt 3500 banen bij divisie voor huishoudelijke apparaten

MÜNCHEN (AFN/DPA) - Het Duitse technologieconcern Bosch is van plan de komende drie jaar 3500 banen te schrappen bij zijn divisie voor huishoudelijke apparaten. Met die ingreep wil het bedrijf de kosten omlaag krijgen en de organisatie vereenvoudigen, laat een woordvoerster weten.

9 uur geleden
Chipbedrijven eindigen onderaan op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag lager gesloten, met chipbedrijven bij de sterkste dalers. Toeleverancier voor de chipindustrie Besi eindigde onderaan bij de hoofdfondsen. Ook ASML en ASMI daalden na een week waarin enthousiasme over kunstmatige intelligentie en de chipsector eerder juist voor flinke koerswinsten zorgden.

10 uur geleden
Duitsland mag vergroening ArcelorMittal met 1,3 miljard steunen

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Commissie vindt het goed dat Duitsland 1,3 miljard euro steekt in een plan van staalconcern ArcelorMittal om een deel van de staalproductie in dat land te verduurzamen. In Nederland wil Tata Steel ook graag financiële hulp van de overheid voor de vergroening van zijn hoogovencomplex bij IJmuiden, maar onderhandelingen hierover lopen nog.

10 uur geleden