Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote uitstoters erkennen verantwoordelijkheid in stikstofdossier

Grote uitstoters erkennen verantwoordelijkheid in stikstofdossier

GELEEN (ANP) - Twee grote uitstoters van stikstof in het bedrijfsleven erkennen dat ze ook een verantwoordelijkheid hebben bij het omlaag krijgen van de stikstofuitstoot. "Wij zijn ons bewust van de rol en verantwoordelijkheid van de industrie", reageert topman Loek Radix van het Limburgse industrieterrein Chemelot op de aanbevelingen van stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Vanuit staalconcern Tata Steel klinkt een vergelijkbaar geluid.

Bij de presentatie van zijn rapport zei Remkes dat de focus van de discussies over stikstof en natuur tot nu toe "veel te veel op de agrarische sector en stikstof" ligt. Ook andere sectoren, zoals het verkeer en de industrie, moeten hun bijdrage leveren, benadrukte hij.

Radix erkent dat er voor Chemelot ook een rol is weggelegd. "Hoewel de uiteindelijke stikstofdepositie van Chemelot minimaal is, kijken wij altijd naar manieren om de negatieve gevolgen van onze bedrijfsvoering op de omgeving te verminderen. Dat geldt voor dit dossier, maar vergeet daarbij niet de uiterst belangrijke opgaven voor de energietransitie en circulair watergebruik."

Tata Steel

Ook staalconcern Tata Steel zegt zich bewust te zijn van zijn aandeel in het Nederlandse stikstofdossier. In een verklaring benadrukt het bedrijf achter het hoogovencomplex bij IJmuiden daarom ook te werken aan het verminderen van de eigen stikstofuitstoot. De onderneming kwam eerder al met plannen om over te stappen op het maken van staal door middel van waterstof, wat eveneens moet helpen om de emissie omlaag te krijgen.

Een woordvoerder van olie- en gasconcern Shell, dat eveneens een grote uitstoter is, vindt het nog te vroeg om inhoudelijk op de aanbevelingen van Remkes te reageren. "We gaan het bestuderen", is alles wat hij erover kan zeggen.

Ook de luchtvaart levert volgens KLM een bijdrage aan het verminderen van de uitstoot van stikstof. Een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij geeft aan dat hier in de afgelopen jaren al veel aan is gedaan. Ze wijst op het vervangen van oude vliegtuigen door schonere, nieuwe toestellen en de inzet van elektrische voertuigen op vliegvelden. Volgens KLM is de luchtvaart goed voor circa 1 procent van de totale stikstofemissie.

Meer uit Binnenland

Schade aan pand in Den Haag door explosie

DEN HAAG (ANP) - In een portiek aan de Jacob Catsstraat in Den Haag is een explosie geweest. Door de ontploffing is er schade aan het pand in de Schildersbuurt. Er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

42 minuten geleden
Raad van toezicht WNL baalt van eerdere reactie op AD-artikel

HILVERSUM (ANP) - De raad van toezicht van omroep WNL baalt van eerdere reacties op het AD-artikel over het vermeende wangedrag van directeur Bert Huisjes. Zo zei de raad van toezicht eerder onder meer dat zij "zich gelukkig prijst" met Huisjes, iets wat tot kritiek leidde van onder meer de NPO.

7 uur geleden
Chemours betaalt schoonmaak van met PFAS vervuilde moestuinen

DORDRECHT (ANP) - Chemiebedrijf Chemours uit Dordrecht betaalt het schoonmaken van moestuinen in de buurt die zijn vervuild met PFAS. Het is de eerste concrete stap die Chemours zet, nadat de rechter in september had geoordeeld dat het bedrijf aansprakelijk is voor de schade die in ieder geval tussen 1984 en 1998 is aangericht door PFAS-uitstoot. Het ging om een tussenvonnis in de zaak die is aangespannen door de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden.

8 uur geleden
Raad van toezicht in gesprek met redacteuren omroep WNL

HILVERSUM (ANP) - Raad van toezicht-voorzitter Loek Hermans van omroep WNL is donderdagmiddag in gesprek gegaan met redacteuren van de omroep. Dat bevestigt raad van toezicht-lid Fons van Westerloo aan het ANP na berichtgeving daarover van het AD. Omroepdirecteur Bert Huisjes was niet bij het gesprek aanwezig. Over de uitkomst van het gesprek is vooralsnog niets bekend.

8 uur geleden
Nieuwe korpschef: gevaar dat politie 'manusje-van-alles' wordt

DEN HAAG (ANP) - Janny Knol, de nieuwe korpschef van de Nationale Politie, wil dat de organisatie zich weer meer richt op "het opsporen van delicten die burgers en de rechtsstaat het meeste raken". Dat zei ze donderdag in de speech na haar installatie in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Knol volgt Henk van Essen op, die sinds 2020 de hoogste baas van de politie was.

9 uur geleden
UWV wil snel aan de slag met eindrapport arbeidsongeschiktheid

DEN HAAG (ANP) - Het UWV hoopt snel aan de slag te kunnen met de aanbevelingen uit het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdag is gepresenteerd. Volgens de uitvoeringsinstantie van uitkeringen is het van groot belang dat het huidige stelsel vereenvoudigd wordt. "Door de complexiteit van het huidige stelsel is de uitvoerbaarheid en uitlegbaarheid in het geding gekomen", zegt Johanna Hirscher, lid van de raad van bestuur van UWV.

9 uur geleden
FNV snoeihard over eindrapport arbeidsongeschiktheidsstelsel

DEN HAAG (ANP) - Vakbond FNV is niet te spreken over het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdagmiddag werd gepresenteerd. De bond mist met name concrete aanbevelingen en zegt dat er niet goed is gekeken naar eerdere voorstellen die FNV over herziening van onderdelen van het stelsel heeft gedaan.

10 uur geleden