Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote uitstoters erkennen verantwoordelijkheid in stikstofdossier

Grote uitstoters erkennen verantwoordelijkheid in stikstofdossier

GELEEN (ANP) - Twee grote uitstoters van stikstof in het bedrijfsleven erkennen dat ze ook een verantwoordelijkheid hebben bij het omlaag krijgen van de stikstofuitstoot. "Wij zijn ons bewust van de rol en verantwoordelijkheid van de industrie", reageert topman Loek Radix van het Limburgse industrieterrein Chemelot op de aanbevelingen van stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Vanuit staalconcern Tata Steel klinkt een vergelijkbaar geluid.

Bij de presentatie van zijn rapport zei Remkes dat de focus van de discussies over stikstof en natuur tot nu toe "veel te veel op de agrarische sector en stikstof" ligt. Ook andere sectoren, zoals het verkeer en de industrie, moeten hun bijdrage leveren, benadrukte hij.

Radix erkent dat er voor Chemelot ook een rol is weggelegd. "Hoewel de uiteindelijke stikstofdepositie van Chemelot minimaal is, kijken wij altijd naar manieren om de negatieve gevolgen van onze bedrijfsvoering op de omgeving te verminderen. Dat geldt voor dit dossier, maar vergeet daarbij niet de uiterst belangrijke opgaven voor de energietransitie en circulair watergebruik."

Tata Steel

Ook staalconcern Tata Steel zegt zich bewust te zijn van zijn aandeel in het Nederlandse stikstofdossier. In een verklaring benadrukt het bedrijf achter het hoogovencomplex bij IJmuiden daarom ook te werken aan het verminderen van de eigen stikstofuitstoot. De onderneming kwam eerder al met plannen om over te stappen op het maken van staal door middel van waterstof, wat eveneens moet helpen om de emissie omlaag te krijgen.

Een woordvoerder van olie- en gasconcern Shell, dat eveneens een grote uitstoter is, vindt het nog te vroeg om inhoudelijk op de aanbevelingen van Remkes te reageren. "We gaan het bestuderen", is alles wat hij erover kan zeggen.

Ook de luchtvaart levert volgens KLM een bijdrage aan het verminderen van de uitstoot van stikstof. Een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij geeft aan dat hier in de afgelopen jaren al veel aan is gedaan. Ze wijst op het vervangen van oude vliegtuigen door schonere, nieuwe toestellen en de inzet van elektrische voertuigen op vliegvelden. Volgens KLM is de luchtvaart goed voor circa 1 procent van de totale stikstofemissie.

Meer uit Binnenland

Gemeenten bereiden zich voor op laatste groepsduel Marokko op WK

DEN HAAG (ANP) - Op veel plekken in het land komen Marokkaanse Nederlanders donderdag samen om het beslissende groepsduel van Marokko op het WK voetbal te kijken. Het Marokkaanse elftal kan zich voor het eerst sinds 1986 plaatsen voor de volgende ronde. In de grote steden bereiden de autoriteiten zich voor op een volksfeest bij plaatsing, maar ook op mogelijke onrust.

43 minuten geleden
Grote stroomstoring in Zuid-Holland en Utrecht

UTRECHT (ANP) - Ongeveer 45.000 aansluitingen in een deel van de provincies Utrecht en Zuid-Holland zitten al sinds 00.12 uur in de nacht van woensdag op donderdag zonder stroom. Volgens netbeheerder Stedin zijn monteurs onderweg om de storing te verhelpen.

3 uur geleden
Zorgorganisaties geven steeds meer geld uit aan uitzendkrachten

DEN HAAG (ANP) - Zorgorganisaties gaven in 2021 ruim 8 procent meer geld uit aan het inhuren van uitzendkrachten en zzp'ers dan in het jaar daarvoor, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen jaren zijn de kosten voor uitzendkrachten een groter percentage van de totale kosten voor personeel gaan uitmaken.

4 uur geleden
Jetten: presentatie prijsplafond volgende week, 1 januari lukt

DEN HAAG (ANP) - Energieminister Rob Jetten verwacht eind volgende week het prijsplafond voor stroom en gas te presenteren en weet nu zeker dat deze zoals beloofd op 1 januari in zal gaan. Alle energiebedrijven werken volgens de bewindsman mee en het is daarom volgens hem niet nodig - zoals enkele Kamerleden hebben gevraagd - om na te denken over sancties als zij dat niet zouden doen.

4 uur geleden
Onenigheid bij PvdA over kandidatenlijst Eerste Kamer

DEN HAAG (ANP) - Bij de PvdA is onenigheid ontstaan over de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer. Dat bevestigen senators Ruud Koole en Hamit Karakus, die zich beiden naar aanleiding hiervan terug hebben getrokken van de lijst. Een partijcommissie onder leiding van coryfee Job Cohen heeft een concept kieslijst gemaakt en het landelijk bestuur is daar op onderdelen flink van afgeweken, bevestigen de Eerste Kamerleden na berichtgeving van de NOS. Kandidaten die hoog stonden op de lijst zouden op onverkiesbare plekken zijn gezet.

4 uur geleden
Jetten verwacht meer daling uitstoot als plannen zijn uitgewerkt

DEN HAAG (ANP) - De reductie van de CO2-uitstoot zal de komende jaren "waarschijnlijk hoger zijn dan de ramingen nu laten zien". Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) heeft dat gezegd tegen een kritische Tweede Kamer. Volgens Jetten zal de uitstoot meer dalen dan het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) onlangs becijferde na de concrete uitwerking van allerlei landelijke en Europese plannen.

7 uur geleden
Kabinet: internationaal steeds meer verzet tegen lhbti-beleid

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet probeert zich tijdens internationale overleggen van de Europese Unie en Verenigde Naties in te zetten voor lhbti-rechten, maar stuit daarbij steeds vaker op weerstand van landen die hier weinig mee op hebben. Dat schrijven de ministers Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel). De bewindslieden willen daarom meer samenwerken met gelijkgestelde landen om hier tegenin te gaan.

8 uur geleden