Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote steden zetten derdelanders nog niet uit opvang

Grote steden zetten derdelanders nog niet uit opvang

DEN HAAG (ANP) - Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zetten voorlopig geen derdelanders uit de gemeentelijke opvang. De vijftig derdelanders in Amsterdam, de elf in Rotterdam en Den Haag en de vier in Utrecht mogen daar voorlopig blijven.

De gemeente Den Haag gaat nog niet over tot uitzetten, omdat er "nog veel onduidelijkheid is", laat een woordvoerder weten. Ook de gemeente Utrecht gaat "absoluut" geen mensen uitzetten, zegt een woordvoerster. "Dat wilden we nog niet doen en dat gaan we nu ook niet doen."

In Rotterdam hebben vier derdelanders bezwaar gemaakt tegen het stopzetten van de opvang. Drie van hen mogen van de rechter voorlopig in de opvang blijven, een persoon mag de uitspraak over een voorlopige voorziening in de gemeentelijke opvang afwachten, zegt een woordvoerder. Daarnaast zijn er zeven derdelanders met een lopende asielaanvraag. De gemeente "blijft hen opvang bieden tot het COA plek voor hen heeft".

Uitsluitsel

De "ongeveer vijftig" derdelanders in Amsterdam mogen tot 22 april blijven. "Pas dan kan de IND uitsluitsel geven over de personen van wie de opvang moet worden beëindigd", zegt een woordvoerder.

Demissionair asielstaatssecretaris Eric van der Burg heeft gemeenten woensdagavond laten weten dat ze, met een paar uitzonderingen, mogen stoppen met de opvang. Volgens Den Haag is die mededeling van de staatssecretaris "nog vers".

Tijdelijke verblijfsvergunning

De derdelanders woonden met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne. Na de Russische invasie vluchtten ze naar Nederland. Ze kregen hier bescherming, net als Oekraïners, maar die stopte in maart. Ze kregen vier weken de tijd om de opvang te verlaten. Die periode verliep dinsdag.

Veel derdelanders vechten dat aan bij de rechter, er is nog geen eindoordeel. De Raad van State, de hoogste rechter, heeft gezegd dat zes derdelanders voorlopig in de opvang mogen blijven omdat er geen zekerheid over hun status is. Die voorlopige voorziening geldt voor deze zes mensen, maar andere derdelanders kunnen in dezelfde gevallen dezelfde uitspraak verwachten. Ook sommige lagere rechters hebben bepaald dat derdelanders voorlopig in de opvang mogen blijven.

Meer uit Binnenland

Meest vervuilende bestelauto's na 1 januari geweerd in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Vanaf 1 januari 2025 is het voor bestelvoertuigen die niet in de hoogste emissieklassen Euro 5 of 6 zitten, niet meer mogelijk om grote delen van Rotterdam aan te doen. In de jaren daarna gaan in stappen ook Euro 5 en Euro 6 in de ban. Vanaf begin 2028 moet alle bestelmobiliteit in deze delen van Rotterdam uitstootvrij zijn.

5 minuten geleden
Bezwaren op Erasmus Universiteit tegen genderneutrale wc's

ROTTERDAM (ANP) - De universiteitsraad van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, die medewerkers en studenten vertegenwoordigt, heeft een voorstel ingediend om genderneutrale wc's in aantal te halveren en op andere plekken te plaatsen. Een woordvoerder van de instelling bevestigt het bericht van het Erasmus Magazine en meldt dat het college van bestuur de kwestie gaat bestuderen.

8 minuten geleden
IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

ROTTERDAM (ANP) - De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer het voorbereiden van terroristische misdrijven en lidmaatschap van Islamitische Staat (IS). Dat zou tussen augustus 2014 en 1 november 2022 zijn gebeurd. Tien maanden van de straf van Amina (25) zijn voorwaardelijk, bij Amal (38) gelden bijzondere voorwaarden zoals dat ze na haar celstraf begeleiding en therapie krijgt.

15 minuten geleden
Verdediging van lekken verdachte NCTV'er is 'mijnenveld'

ROTTERDAM (ANP) - De verdediging van de medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) die verdacht wordt van het lekken van staatsgeheime informatie aan Marokkaanse inlichtingendiensten bevindt zich in "een mijnenveld rondom de geheimhouding". "Mijn cliënt werkte niet alleen met staatsgeheimen, hij ís een staatsgeheim", zei de advocaat van de 64-jarige Ab el M. donderdag in de rechtbank in Rotterdam tijdens de tweede voorbereidende zitting in deze zaak.

1 uur geleden
Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

AMSTERDAM (ANP) - Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder van het bedrijf bevestigt dat na berichtgeving van het AD.

2 uur geleden
Politiebonden dreigen met bekeuringenstop om vroegpensioen

DEN HAAG (ANP) - Politieagenten schrijven vanaf 7 mei geen bekeuringen meer uit voor lichte overtredingen als op dat moment de onderhandelingen over een nieuwe regeling voor vroegpensioen niet zijn begonnen. Dat maakten de vier politievakbonden ACP, ANPV, NPB en Equipe donderdag bekend.

2 uur geleden
Bevrijdingsfestivals hebben het ondanks steun overheid zwaar

DEN HAAG (ANP) - Gratis bevrijdingsfestivals hebben het financieel zwaar, ook al is het Rijk dit jaar voor het eerst bijgesprongen met een bedrag van 1 miljoen euro. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verschillende festivals.

5 uur geleden