Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote steden zetten derdelanders nog niet uit opvang

Grote steden zetten derdelanders nog niet uit opvang

DEN HAAG (ANP) - Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zetten voorlopig geen derdelanders uit de gemeentelijke opvang. De vijftig derdelanders in Amsterdam, de elf in Rotterdam en Den Haag en de vier in Utrecht mogen daar voorlopig blijven.

De gemeente Den Haag gaat nog niet over tot uitzetten, omdat er "nog veel onduidelijkheid is", laat een woordvoerder weten. Ook de gemeente Utrecht gaat "absoluut" geen mensen uitzetten, zegt een woordvoerster. "Dat wilden we nog niet doen en dat gaan we nu ook niet doen."

In Rotterdam hebben vier derdelanders bezwaar gemaakt tegen het stopzetten van de opvang. Drie van hen mogen van de rechter voorlopig in de opvang blijven, een persoon mag de uitspraak over een voorlopige voorziening in de gemeentelijke opvang afwachten, zegt een woordvoerder. Daarnaast zijn er zeven derdelanders met een lopende asielaanvraag. De gemeente "blijft hen opvang bieden tot het COA plek voor hen heeft".

Uitsluitsel

De "ongeveer vijftig" derdelanders in Amsterdam mogen tot 22 april blijven. "Pas dan kan de IND uitsluitsel geven over de personen van wie de opvang moet worden beëindigd", zegt een woordvoerder.

Demissionair asielstaatssecretaris Eric van der Burg heeft gemeenten woensdagavond laten weten dat ze, met een paar uitzonderingen, mogen stoppen met de opvang. Volgens Den Haag is die mededeling van de staatssecretaris "nog vers".

Tijdelijke verblijfsvergunning

De derdelanders woonden met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne. Na de Russische invasie vluchtten ze naar Nederland. Ze kregen hier bescherming, net als Oekraïners, maar die stopte in maart. Ze kregen vier weken de tijd om de opvang te verlaten. Die periode verliep dinsdag.

Veel derdelanders vechten dat aan bij de rechter, er is nog geen eindoordeel. De Raad van State, de hoogste rechter, heeft gezegd dat zes derdelanders voorlopig in de opvang mogen blijven omdat er geen zekerheid over hun status is. Die voorlopige voorziening geldt voor deze zes mensen, maar andere derdelanders kunnen in dezelfde gevallen dezelfde uitspraak verwachten. Ook sommige lagere rechters hebben bepaald dat derdelanders voorlopig in de opvang mogen blijven.

Meer uit Binnenland

ProRail start maandagavond met herstel spoor in Zuid-Limburg

UTRECHT (ANP) - Spoorbeheerder ProRail hoopt dat het treinverkeer tussen Sittard en Maastricht in de loop van dinsdagochtend weer normaal kan rijden. Door de zware regenval ontstond zondagochtend een verzakking, waardoor er schade aan het spoor is ontstaan. Daardoor rijden sinds zondag minder treinen tussen de twee Limburgse steden.

19 minuten geleden
ANWB roept automobilisten op hele zomer Parijs te mijden

DEN HAAG (ANP) - De ANWB roept Nederlandse automobilisten op de hele zomer de wegen rondom Parijs te mijden. De organisatie volgt daarmee het dringende advies van de Franse politie, ook al zijn de Olympische Spelen nog niet begonnen.

2 uur geleden
Bedreigde vogelsoort heeft gebroed op de Hoge Veluwe

OTTERLO (ANP) - Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

4 uur geleden
Eerste exemplaar van encyclopedie over christendom is voor paus

TILBURG (ANP) - Paus Franciscus krijgt op 18 september het eerste exemplaar van een nieuwe encyclopedie over de geschiedenis van het christendom. Die is in de afgelopen vijftien jaar samengesteld onder leiding van hoogleraren Bert Jan Lietaert Peerbolte van de Vrije Universiteit in Amsterdam en Paul van Geest van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de universiteit in Tilburg.

4 uur geleden
Brussel keurt subsidieprogramma voor verhuizing van boeren goed

BRUSSEL (ANP) - Nederland krijgt toestemming van de Europese Commissie veehouders financieel te ondersteunen die vrijwillig vertrekken uit de buurt van een gevoelig natuurgebied. De boeren mogen bij elkaar voor 105 miljoen euro geholpen worden om een nieuw agrarisch bedrijf te beginnen. Dat mag zowel in een andere regio in Nederland als elders in de Europese Unie.

5 uur geleden
Tekstkarren weggehaald bij 'wolvengebied' Leusden na vandalisme

LEUSDEN (ANP) - De gemeente Leusden heeft de tekstkarren weggehaald die waren geplaatst bij het afgesloten gebied waar enkele incidenten met een wolf zijn geweest, nadat een van de lichtborden het doelwit was geworden van vandalisme. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat onder meer een accu van een tekstkar is meegenomen.

5 uur geleden
Lichaam in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw (73) gevonden

VACQUIÈRES (ANP) - Het lichaam van de in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw is gevonden, laat Stichting Reddingshonden RHWW weten. De 73-jarige Marjan Roozendaal had op 14 juli camping Parc Le Duc in Vacquières verlaten, daarna ontbrak elk spoor. Haar lichaam is "redelijk dicht bij de camping gevonden", aldus een woordvoerder van RHWW. Duidelijk is dat ze door een ongeval om het leven is gekomen.

5 uur geleden