
Grote roof bij Drents Museum, archeologische topstukken gestolen
ASSEN (ANP) - Uit het Drents Museum in Assen zijn archeologische topstukken gestolen. De dieven konden het museum in nadat ze een explosief hadden laten afgaan, waarbij verschillende ruiten zijn gesneuveld. Dat zei officier van justitie Debby Homans op een persconferentie in het museum. De politie zegt op zoek te zijn naar een verdacht voertuig en vraagt omwonenden of ze beelden hebben van de explosie.
De voorwerpen maakten deel uit van de grote tentoonstelling Dacia - Rijk van goud en zilver, die dit weekend voor het laatst zou zijn. De meer dan zeshonderd objecten van de goud- en zilverschatten zijn afkomstig uit minstens vijftien verschillende musea in heel Roemenië.
Onder meer drie gouden armbanden en het absolute topstuk, een gouden helm, zijn gestolen. In de expositiezaal is schade aangericht aan vitrines, zei museumdirecteur Harry Tupan.
'Cultureel erfgoed'
Verder zei hij: "Het is een ongelooflijke zwarte dag, we zijn intens geschokt. Het doet ons enorm verdriet dat de spullen van onze collega's in Roemenië ontvreemd zijn. Het gaat niet alleen om goud, maar ook om cultureel erfgoed." Hij zegt steunbetuigingen te hebben gekregen van commissaris van de Koning in Drenthe Jetta Klijnsma en de minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark.
Ook burgemeester Marco Out betuigde zijn steun aan het Drents Museum en zei te hopen dat deze roof snel wordt opgelost.
In verband met de roof en het politieonderzoek is het museum het hele weekend gesloten.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Voor nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 is het "een enorme steun in de rug" dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) Rusland verantwoordelijk houdt voor het neerhalen van het toestel. "Het is erkenning voor wat wij als nabestaanden allang wisten. Toch is het belangrijk om die erkenning te krijgen. Het kan niet zo zijn dat een land hier zomaar mee wegkomt", reageert voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 op de uitspraak.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - De NS heeft meer dan 100.000 aanvragen ontvangen van mensen die een vergoeding willen voor de reiskosten die ze moesten maken toen het treinverkeer onlangs stillag door stakingen. In een mail aan gedupeerden meldt de spoorvervoerder dat de behandeling van aanvragen hierdoor langer kan duren. Normaal gebeurt dat binnen vier weken, maar de NS heeft iets meer tijd nodig om elke aanvraag "met zorg" te behandelen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De rechter doet geen uitspraak over de "buitensporige winsten" die de Amerikaanse farmaceut AbbVie zou hebben gemaakt met het reumamedicijn Humira. Een eis van de stichting Farma ter Verantwoording is woensdag afgewezen. Volgens de rechtbank in Amsterdam is de organisatie niet ontvankelijk en daarom komt er geen inhoudelijk oordeel. De stichting denkt nog na over volgende stappen.
2 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat Rusland verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht MH17 en daarmee mensenrechten heeft geschonden. Onder andere het recht op leven, vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is volgens het Hof geschonden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De snelwegen in Frankrijk en Spanje die dicht waren door bosbranden zijn sinds woensdagochtend vroeg weer open. Volgens de verkeersdienst van de ANWB moet het verkeer er nog wel rekening mee houden dat het vuur kan oplaaien.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Statushouders mogen niet standaard worden beboet als ze hun inburgeringsexamen niet op tijd halen, oordeelt de Raad van State. Daarmee volgt de hoogste bestuursrechter een eerdere uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie, die voorschreef dat dit alleen bij uitzondering is toegestaan.
3 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De douane heeft dinsdag 92 kilo cocaïne onderschept in de Rotterdamse haven, met een straatwaarde van ruim 2 miljoen euro. De drugs werden gevonden in twee containers die op hetzelfde schip stonden. De partij is inmiddels vernietigd.
4 uur geleden