Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote opkomst bij muziekmiddag Accelerando

Grote opkomst bij muziekmiddag Accelerando

SINT-ANNALAND - Ruim twintig kinderen van de School met de Bijbel en de Casembrootschool in Sint-Annaland kwamen woensdagmiddag naar de Wellevaete voor een proefles van muziekvereniging Accelerando. Dat gebeurde in het kader van Sjors Creatief. De kinderen kregen eerst een voorproefje te horen van de orkestklas van de Casembrootschool, waarna ze allemaal zelf de verschillende instrumenten uit mochten proberen.

Sjors Sportief/Sjors Creatief is in het leven geroepen om kinderen van de basisschool op een laagdrempelige manier met verschillende clubs en verenigingen kennis te laten maken. Zo hoef je niet meteen lid te worden van een vereniging, maar kan je het eerst gratis of tegen een lage prijs uitproberen. Zo ook bij Koninklijke Fanfare Accelerando uit Sint-Annaland.

Nieuwe aanwas

"Voor ons is het heel belangrijk om kinderen te laten proeven van het muziek maken", vertelt Esther van Hemert. "We willen onze vereniging bloeiend houden." Op dit moment heeft de muziekvereniging zo'n 65 leden, maar aanwas van onderaf is belangrijk om de club vitaal te houden. "Daarom laten we de kinderen luisteren naar muziek, maar we laten ze ook kennismaken met het bespelen van een instrument." En dat gebeurde afgelopen woensdag in de Wellevaete met eerst een optreden van de orkestklas.

Orkestklas

"De orkestklas is een samenwerking tussen de Zeeuwse Muziekschool, de Casembrootschool en Koninklijke Fanfare Accelerando", legt Carla Westdorp uit. "Bij de Casembrootschool kennen we een doorgaande leerlijn met betrekking tot het bespelen van een instrument. In groep 4/5 beginnen kinderen met het bespelen van een blokfluit, maar groep 7 is bij ons echt de orkestklas." Kinderen mogen vanaf dat moment zélf een muziekinstrument kiezen. "Dat gaat een beetje zoals vandaag. Wij noemen dat een carrousel, waarbij de kinderen kennismaken met alle instrumenten en dan bekijken we welk instrument het beste bij ze past." De een kiest voor de drums, de ander voor een hobo of een trombone. "Iedere donderdag krijgen ze les van de dirigent. Dat begint met het leren van noten lezen en na twintig weken wordt het project afgesloten met een optreden voor ouders en verzorgers."

Enthousiast

Dat het hier om een enthousiaste groep met kinderen gaat, wordt al snel duidelijk. Niet voor niets zijn er dertien kinderen op komen dagen in hun vrije tijd, om de kinderen die deelnemen aan Sjors Creatief te laten horen wat ze kunnen. "De kinderen zijn nu zo'n veertien weken bezig, maar toen ze nog maar vier lessen hadden gehad stonden ze al op te treden voor Sinterklaas. Ze zijn erg gemotiveerd." Na die twintig weken moeten de kinderen hun instrument weer inleveren. "Dan worden ze schoongemaakt voor de volgende groep 7." Afgelopen jaar vonden vier kinderen de orkestklas zo leuk, dat ze doorgestroomd zijn naar muziekvereniging Accelerando. "Daar doe je het natuurlijk voor."

Grote opkomst

Dat er woensdag zo'n grote opkomst was van kinderen uit de groepen 4 en 5 voor de Sjors Creatief-middag stemt Carla en Esther ook gelukkig. "We houden ieder jaar wel zo'n middag waarbij kinderen kennis kunnen maken met het maken van muziek. Maar dit is wel de eerste keer dat het zo druk is met kinderen." Voorgaande jaren kwamen er steeds zo'n tien kinderen op de muziekmiddagen af. "Maar toen hielden we dat vaak op zaterdag, wellicht dat woensdagmiddag dan toch beter is." Met 22 bezoekers is de organisatie in ieder geval tevreden. "Dit is toch de toekomst, ook voor ons."

Meer uit Tholen

Ruim 40 adressen doen mee aan rommelroute in Poortvliet

POORTVLIET - Het bestuur van het Activiteiten Comité Poortvliet organiseert dit jaar geen braderie in het dorp. In plaats daarvan wordt zaterdag 15 juni een rommelroute gehouden. Meer dan veertig adressen in Poortvliet verkopen tweedehands spullen vanuit de voortuin of oprit van hun eigen woning.

10 minuten geleden
Vrijmibotho 2024: Bekijk hier het programma met ook Thoolse artiesten

THOLEN - De voorbereidingen voor de negende editie van de Vrijmibotho zijn in volle gang. Op vrijdag 14 juni wordt er op de scheepswerf M. van Duivendijk opnieuw geld ingezameld voor lokale goede doelen. Dit jaar zijn er voor het eerst twee podia. Het programma bevat zowel bekende als minder bekende artiesten, met ook optredens van enkele Thoolse artiesten.

14 uur geleden
Kruytenburg Fair in Poortvliet afgelast door vele regen

POORTVLIET - De Kruytenburg Fair, die dit weekend in Poortvliet zou plaatsvinden, is afgelast. De afgelopen dagen heeft het veel geregend, waardoor het terrein bij de landschapscamping ongeschikt is geworden voor het evenement.

17 uur geleden
Dit jaar al bijna 500 aanslagen met explosieven, vaker in kleine gemeenten

THOLEN - Het aantal incidenten met explosieven neemt almaar toe. In 2022 waren er 343, vorig jaar 1057 en tot juni dit jaar 496. De politie-inzet leidde de afgelopen 2,5 jaar tot bijna 500 aanhoudingen, maar om het probleem bij de kern aan te pakken, is meer nodig, stellen politie, OM en lokale bestuurders. Zij pleiten in de Tweede Kamer voor een strategisch offensief waaraan ook partners van buiten het veiligheidsdomein deelnemen.

20 uur geleden
Onderzoek: 'Zo'n 30 procent van de Thoolse woningen heeft energielabel A'

THOLEN - Zo'n 30 procent van de woningen op Tholen heeft energielabel A dankzij goede isolatie, duurzame verwarmingssystemen en zonnepanelen op het dak. Dat percentage ligt iets onder het landelijk gemiddelde, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). 

23 uur geleden
Elke (13) uit Tholen is regionaal kampioen op de rugslag

THOLEN - Elke Kriesels (13) uit Tholen won afgelopen maand de 50 meter rugslag tijdens de Regionale Zomerkampioenschappen (RZK) in Eindhoven en mag zich dus 'Brabants Kampioen' noemen!  "She did it again", riep haar moeder vlak na de wedstrijd. Elke is al eerder Brabants Kampioen geweest op de rugslag.

1 dag geleden
Stichting Leergeld zoekt tweedehands fietsen voor kinderen uit arme gezinnen

SINT-MAARTENSDIJK - Leergeld Oosterschelderegio organiseert dit jaar voor de derde keer een fietsinzamelingsactie in het kader van het thema 'Geen kind achterop.' Dankzij de steun van Stichting Leergeld kunnen kinderen uit gezinnen met weinig geld, net als hun leeftijdsgenoten, over een fiets beschikken.

1 dag geleden