Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote oliepijp tussen Rusland en Europa deels buiten werking

Grote oliepijp tussen Rusland en Europa deels buiten werking

WARSCHAU (ANP/RTR) - De Druzhba-pijpleiding, waardoor olie van Rusland naar Europa gaat, is dit weekend deels buiten werking gesteld. Daartoe heeft de Poolse beheerder PERN besloten na het ontdekken van een lek in centraal Polen. Het duurt naar verwachting tot dinsdag voor alles weer is gerepareerd.

De Druzhba-oliepijpleiding is een van de grootste ter wereld en kan het equivalent van 2 miljoen olievaten per dag vervoeren. Maar door de sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne wordt dat maximum bij lange na niet gehaald. Volgens Duitse media zou er tegenwoordig Kazachse olie door de pijp gaan.

Het lek zorgt volgens PERN niet voor gezondheidsrisico's voor omwonenden. Ook is er geen brand ontstaan. Maar PERN zei niet wat de impact op de levering aan Duitsland was. Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Economische Zaken in Berlijn laat weten dat de overheid daar in contact staat met verschillende Oost-Duitse raffinaderijen. Daar zou niet voor leveringsproblemen worden gevreesd.

Het is niet bekend hoe het lek is ontstaan. Sinds er vorig jaar ontploffingen waren bij de gaspijplijnen Nord Stream 1 en 2 wordt er extra scherp op de Europese energie-infrastructuur gelet. Moskou heeft Oekraïne en het Westen de schuld gegeven van de ontploffingen, die juist plaatsvonden toen de Europese Unie haar afhankelijkheid van Russische energie aan het terugbrengen was. Maar Oekraïne en westerse leiders hebben elke verantwoordelijkheid voor de aanslagen ontkend en spraken van sabotage. De onderzoeken daarnaar lopen nog.

Meer uit Financieel

Koophuis 10 procent duurder, sterkste toename in bijna twee jaar

DEN HAAG (ANP) - De huizenprijzen zijn vorige maand opnieuw flink gestegen, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. In juni waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 9,7 procent hoger dan in juni 2023. Dat is de grootste stijging in bijna twee jaar.

1 uur geleden
Beleggers kijken uit naar drukke beursweek met veel resultaten

DEN HAAG (ANP) - Beleggers staat een drukke beursweek te wachten met veel bedrijfsresultaten om te verwerken. Onder meer verfconcern AkzoNobel, telecombedrijf KPN, uitzender Randstad en bouwconcerns BAM en Heijmans presenteren cijfers. Buiten Nederland zijn onder meer Google-moederbedrijf Alphabet en frisdrankconcern Coca-Cola aan de beurt.

15 uur geleden
Vakbond Samsung plant manifestatie, onderhandelingen lopen nog

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De grootste vakbond van Samsung Electronics houdt maandag een manifestatie op het chipproductiecomplex ten zuiden van Seoul, ondanks lopende onderhandelingen. Naar verwachting komen zo'n 1500 mensen opdagen bij de protestmars, volgens een woordvoerder van de vakbond.

15 uur geleden
ECB-bestuurder: geen haast om over renteverlagingen te beslissen

CORK (ANP/BLOOMBERG) - Snelle actie van de Europese Centrale Bank (ECB) rond de rentetarieven is niet nodig, zegt ECB-bestuurder en Ierse centralebankpresident Gabriel Makhlouf. "Het is niet nodig om echt haast te maken met het nemen van beslissingen", zei hij tegen de krant Irish Examiner in een op zondag verschenen interview.

17 uur geleden
Xi belooft belastinghervorming in nieuwe plannen voor China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - President Xi Jinping belooft de steun voor lokale overheden te vergroten en het Chinese belastingstelsel te hervormen. Dat is onderdeel van nieuw gepresenteerde plannen voor de op een na grootste economie ter wereld.

18 uur geleden
Gat in Britse financiën dreigt bij loonsverhoging publieke sector

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk krijgt mogelijk te maken met een gat in de financiën als de nieuwe Labour-regering instemt met loonsverhogingen die hoger zijn dan de inflatie voor miljoenen werkenden in de publieke sector, zoals leraren en verpleegkundigen. De nieuwe Britse minister van Financiën Rachel Reeves hintte erop dat ze overweegt die loonsverhogingen in te voeren, om stakingen te voorkomen.

18 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP/RTR) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

1 dag geleden