Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote Muiterij Smerdiek gered van sloopkogel

Grote Muiterij Smerdiek gered van sloopkogel

SINT MAARTENSDIJK - De Grote Muiterij hoeft niet tegen de vlakte. Dat maakt het college van B&W bekend. De markante boerderij uit 1760 aan de Sint Annalandseweg in Sint Maartensdijk zou gesloopt worden, maar Bergenaar Hans Schmenk heeft het plan de ernstig vervallen boerderij te redden. Dit tot grote vreugde van het college. "Het is natuurlijk altijd jammer als een rijksmonument ter ziele gaat, maar we hebben absoluut vertrouwen in het plan", aldus wethouder Peter Hoek. Schmenk is voornemens wooneenheden in de Grote Muiterij te creëren.

DOOR VERA DE GEUS

"Deze ernstig vervallen boerderij is een rijksmonument", zo weet wethouder Peter Hoek te vertellen. "In eerste instantie was het scenario sloop, nadat de eigenaar die er geboren en getogen is de omliggende gronden had verkocht. Het is echter ontzettend jammer om zo'n gebouw kwijt te moeten raken. De boerderij komt uit de 18e eeuw en daar hadden we graag een mooier perspectief bij dan de sloopkogel", zo blikt hij terug.

'Het was ontzettend jammer geweest als we dit prachtige rijksmonument kwijt waren geraakt'

Wooneenheden

Hans Schmenk uit Bergen op Zoom, die ook daar een dergelijk project tot een succesvol einde heeft gebracht, ziet mogelijkheden in de Grote Muiterij. Ook de huidige eigenaar is inmiddels akkoord gegaan met de overname van de boerderij. "Het idee is om wooneenheden in de schuur van de boerderij te realiseren", zo legt wethouder Peter Hoek uit. "Verder wordt de boerderij natuurlijk volledig gerestaureerd. Dankzij dit plan krijgt het gebouw een prachtige nieuwe toekomst en daar kunnen we als gemeente alleen maar blij mee zijn."

Subsidie

"Het opknappen van de boerderij in deze staat kost veel geld, daarom is er subsidie bij de provincie Zeeland aangevraagd voor de jaarlijkse subsidieronde. Hopelijk is daar snel duidelijkheid over. De aanvraag is door de heek Schmenk in ieder geval uitstekend onderbouwd door middel van een rapport van 130 pagina's", zo besluit Hoek. [n]

Meer uit Tholen

Aan de keukentafel met Jurgen: 'Dit vak leer je niet op de middelbare school' [AAN DE KEUKENTAFEL]

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Jurgen van Keulen.

18 uur geleden
Motorrijder ernstig gewond na ongeluk op Marconiweg in Tholen

THOLEN - Een motorrijder is zaterdagmiddag ernstig gewond geraakt bij een eenzijdig ongeluk in Tholen. Een traumahelikopter van het MMT (Mobiel Medisch Team) is ter plaatse geland.

1 dag geleden
Tholenaar gewond bij eenzijdig ongeval met opgevoerde Fatbike

THOLEN - Bij een eenzijdig ongeval in Tholen is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 42-jarige Tholenaar gewond geraakt. De man is volgens de politie hoogstwaarschijnlijk met een opgevoerde Fatbike tegen een geparkeerde auto gereden.

1 dag geleden
Bestuurder raakt gewond bij eenzijdig ongeluk op de N658 bij Sint-Annaland

SINT ANNALAND – Bij een eenzijdig ongeval op de N658 bij Sint Annaland is vrijdagavond een persoon gewond geraakt. Door een onbekende reden was de auto waarin de persoon zat van de weg geraakt en in een sloot terechtgekomen.

1 dag geleden
Expeditie Zuidwaterlinie eindigt vandaag in Tholen

THOLEN - In Tholen gaat vandaag de vierde en laatste etappe van Expeditie Zuidwaterlinie van start. Deelnemers verkennen de rijke geschiedenis van de langste en oudste verdedigingslinie van Nederland. Bij de vestingstad zijn drie wandelroutes uitgestippeld.

1 dag geleden
Auto in sloot na ongeval in Sint-Annaland, traumaheli ter plaatse

SINT-ANNALAND - De hulpdiensten zijn vrijdagavond met veel mensen uitgerukt naar een voertuig dat in de sloot terecht is gekomen bij de Joanna-Mariapolder (N658).  Een traumahelikopter is ter plaatse.

2 dagen geleden
Prachtige vogels bewonderen op vierde vogelbeurs Oud-Vossemeer

OUD-VOSSEMEER - Heb je altijd al een vogel willen hebben als huisdier, maar weet je niet hoe je moet beginnen of waar je moet zoeken? Dan kun je op zaterdag 30 september terecht in Oud-Vossemeer voor de vierde vogelbeurs van vogelvereniging De Vogelvrienden. In het duivenlokaal aan de Hofstraat kun je morgen meer dan honderd prachtige vogels bewonderen.

2 dagen geleden