Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote Muiterij Smerdiek gered van sloopkogel

Grote Muiterij Smerdiek gered van sloopkogel

SINT MAARTENSDIJK - De Grote Muiterij hoeft niet tegen de vlakte. Dat maakt het college van B&W bekend. De markante boerderij uit 1760 aan de Sint Annalandseweg in Sint Maartensdijk zou gesloopt worden, maar Bergenaar Hans Schmenk heeft het plan de ernstig vervallen boerderij te redden. Dit tot grote vreugde van het college. "Het is natuurlijk altijd jammer als een rijksmonument ter ziele gaat, maar we hebben absoluut vertrouwen in het plan", aldus wethouder Peter Hoek. Schmenk is voornemens wooneenheden in de Grote Muiterij te creëren.

DOOR VERA DE GEUS

"Deze ernstig vervallen boerderij is een rijksmonument", zo weet wethouder Peter Hoek te vertellen. "In eerste instantie was het scenario sloop, nadat de eigenaar die er geboren en getogen is de omliggende gronden had verkocht. Het is echter ontzettend jammer om zo'n gebouw kwijt te moeten raken. De boerderij komt uit de 18e eeuw en daar hadden we graag een mooier perspectief bij dan de sloopkogel", zo blikt hij terug.

'Het was ontzettend jammer geweest als we dit prachtige rijksmonument kwijt waren geraakt'

Wooneenheden

Hans Schmenk uit Bergen op Zoom, die ook daar een dergelijk project tot een succesvol einde heeft gebracht, ziet mogelijkheden in de Grote Muiterij. Ook de huidige eigenaar is inmiddels akkoord gegaan met de overname van de boerderij. "Het idee is om wooneenheden in de schuur van de boerderij te realiseren", zo legt wethouder Peter Hoek uit. "Verder wordt de boerderij natuurlijk volledig gerestaureerd. Dankzij dit plan krijgt het gebouw een prachtige nieuwe toekomst en daar kunnen we als gemeente alleen maar blij mee zijn."

Subsidie

"Het opknappen van de boerderij in deze staat kost veel geld, daarom is er subsidie bij de provincie Zeeland aangevraagd voor de jaarlijkse subsidieronde. Hopelijk is daar snel duidelijkheid over. De aanvraag is door de heek Schmenk in ieder geval uitstekend onderbouwd door middel van een rapport van 130 pagina's", zo besluit Hoek. [n]

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Tholen

Thoolse Hilde Buys: ‘’Helaas geen groot examenfeest, maar allemaal kleine feestjes’

THOLEN - Examenleerlingen van het vwo, havo en vmbo-gl hebben afgelopen week te horen gekregen of ze geslaagd zijn. Voor veel van hen is het feest, anderen moeten eerst nog één of twee vakken herkansen voor ze geslaagd zijn.

13 uur geleden
Begraafplaats op de schop, nabestaanden kunnen zich melden

THOLEN - De gemeente Tholen gaat aan de slag met de begraafplaats in Poortvliet. Van aantal graven zijn de rechten verlopen. Om die reden vraagt nabestaanden om zich te melden. Zij hebben een jaar de tijd.  Als de gemeente na een jaar geen aanmeldingen voor een graf hebben gekregen, dan wordt de grafbedekking verwijderd. 

20 uur geleden
Linda Hage uit Flupland brengt eigen boek uit

SINT-PHILIPSLAND - Iedereen kan een boek schrijven maar om het ook te laten uitgeven en te zorgen dat het een goed boek wordt is niet zo makkelijk. Linda Hage uit Sint-Philipsland lukte het wel. Sindskort mei is haar boek ‘Welkom in Cottonshall’ te bestellen via internet en te vinden in verschillende boekhandels.

1 dag geleden
Aan de Keukentafel met Kees Palinckx

THOLEN - In Woensdrecht en omstreken stond Kees al bekend als de entertainer van Non Plus. De afgelopen jaren is hij nog beroemder geworden, doordat hij regelmatig ludieke acties verzint en originele filmpjes op Facebook post. Mensen komen van heinde en verre voor Kees én zijn roomrijst toetjes. De eigenaar van Non Plus Ultra is overal in de zaak bezig, maar is en blijft een kok in hart en nieren.

2 dagen geleden
Brandweer redt 150 koeien bij schuur in Poortvliet; Uitslaande brand snel onder controle

POORTVLIET - De inzet van de brandweer aan de Weihoekweg in Poortvliet was vrijdagmiddag uiterst succesvol. Niet alleen de woning en de schuur werden behouden, ook de 150 koeien in de schuur hebben het gered. Dat meldt de veiligheidsregio.

3 dagen geleden
Veel handwerk bij oogst hangcultuurmosselen

Nu de hangcultuurmosselen twee jaar oud zijn is het tijd om ze te oogsten. De mosselmannen van Neeltje Jans Mosselen varen met de ZZ18 af en aan om de volgroeide hangcultuurmosselen binnen te halen.

3 dagen geleden
Brandweerman Arco Kunst: ‘Als de pieper gaat, dan ben je er.’

Arco Kunst is 57 jaar oud en woont in Sint Philipsland. Een groot deel van zijn leven staat in het teken van de brandweer. Hij werkt bij de brandweer Zeeland en is daar verantwoordelijk voor onder andere de opleidingen. Naast instructeur is hij ook docent. 

3 dagen geleden