Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote Muiterij Smerdiek gered van sloopkogel

Grote Muiterij Smerdiek gered van sloopkogel

SINT MAARTENSDIJK - De Grote Muiterij hoeft niet tegen de vlakte. Dat maakt het college van B&W bekend. De markante boerderij uit 1760 aan de Sint Annalandseweg in Sint Maartensdijk zou gesloopt worden, maar Bergenaar Hans Schmenk heeft het plan de ernstig vervallen boerderij te redden. Dit tot grote vreugde van het college. "Het is natuurlijk altijd jammer als een rijksmonument ter ziele gaat, maar we hebben absoluut vertrouwen in het plan", aldus wethouder Peter Hoek. Schmenk is voornemens wooneenheden in de Grote Muiterij te creëren.

DOOR VERA DE GEUS

"Deze ernstig vervallen boerderij is een rijksmonument", zo weet wethouder Peter Hoek te vertellen. "In eerste instantie was het scenario sloop, nadat de eigenaar die er geboren en getogen is de omliggende gronden had verkocht. Het is echter ontzettend jammer om zo'n gebouw kwijt te moeten raken. De boerderij komt uit de 18e eeuw en daar hadden we graag een mooier perspectief bij dan de sloopkogel", zo blikt hij terug.

'Het was ontzettend jammer geweest als we dit prachtige rijksmonument kwijt waren geraakt'

Wooneenheden

Hans Schmenk uit Bergen op Zoom, die ook daar een dergelijk project tot een succesvol einde heeft gebracht, ziet mogelijkheden in de Grote Muiterij. Ook de huidige eigenaar is inmiddels akkoord gegaan met de overname van de boerderij. "Het idee is om wooneenheden in de schuur van de boerderij te realiseren", zo legt wethouder Peter Hoek uit. "Verder wordt de boerderij natuurlijk volledig gerestaureerd. Dankzij dit plan krijgt het gebouw een prachtige nieuwe toekomst en daar kunnen we als gemeente alleen maar blij mee zijn."

Subsidie

"Het opknappen van de boerderij in deze staat kost veel geld, daarom is er subsidie bij de provincie Zeeland aangevraagd voor de jaarlijkse subsidieronde. Hopelijk is daar snel duidelijkheid over. De aanvraag is door de heek Schmenk in ieder geval uitstekend onderbouwd door middel van een rapport van 130 pagina's", zo besluit Hoek. [n]

Meer uit Tholen

Traumahelikopter ter plaatse bij ernstig ongeval in Tholen, weg afgesloten

THOLEN – Maandagmiddag heeft een ernstig ongeval plaatsgevonden tussen een auto en een vrachtwagen op de Postweg (N286) bij Tholen. Meerdere ambulances en een traumahelikopter kwamen ter plaatse. 

2 uur geleden
[foto’s] Terugblik: Sint-Maartensdijk genoot van eerste Dag van Smerdiek

SINT-MAARTENSDIJK -  Op zaterdag 18 juni van 13.00 – 16.00 uur vond voor het eerst de ‘Dag van Smerdiek’ plaats in het prachtige dorp Sint-Maartensdijk. Jong en oud genoot van een leuke middag. Om 16.00 uur vond er een gezellige afsluiting en een prijsuitreiking in sport- en gemeenschapscentrum Haestinge plaats. 

5 uur geleden
Weerbericht juli: stijgende kans op zomerse warmte en strandweer

THOLEN - Juli start met normaal Hollands zomerweer. Dat meldt Weeronline. Halverwege de maand neemt de kans op zomerse tot tropische warmte toe. Ideaal strandweer, maar de hitte kan soms ook uitmonden in onweersbuien. 

1 dag geleden
[op de werkvloer] Daan werkt in de ouderenzorg: ‘Je bent er voor de bewoners, dus geen dag is hier hetzelfde’

BERGEN OP ZOOM - Na een opleiding tot meubelmaker en een aantal banen waar hij zich niet volledig op zijn plaats voelde, kwam Daan in de ouderenzorg terecht.

2 dagen geleden
Wie wordt de Klimaatburgemeester van Tholen?

THOLEN – Wie wordt de Klimaatburgemeester van de gemeente Tholen? De Nationale Klimaatweek is dit jaar van 31 oktober tot en met 6 november. Dan komt heel Nederland in actie om te laten zien welke klimaatstappen zij nemen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat laat als initiator zien wat er allemaal in Nederland gebeurt om de CO2-uitstoot te verminderen om de klimaatdoelen van 2030 te halen, maar ook wat er nog nodig is. Zij zijn op zoek naar Nederlanders die zich al inzetten voor een beter klimaat. Ook in gemeente Tholen zoekt het ministerie zo’n ‘Klimaatburgemeester’.

3 dagen geleden
Leidse Natasja en Gerard runnen B&B op Tholen: ‘We zijn verliefd geraakt op het eiland’

THOLEN - Natasja en Gerard komen oorspronkelijk uit de omgeving Leiden. Na een lange zoektocht naar een mooie locatie voor hún B&B, zijn zij terecht gekomen op het eiland Tholen. Zij wonen nog maar kort op het eiland maar zijn nu al verliefd geraakt op het eiland.

3 dagen geleden
Vanaf 1 juli grote veranderingen in de portemonnee

THOLEN - Vanaf morgen gaat er een hoop veranderen. Van verplichte rookmelders tot een verhoging van het minimumloon, vanaf 1 juli merk je het aan je portemonnee. Hier moet je vanaf morgen rekening mee houden:

3 dagen geleden