Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote Europese top in Moldavië signaal van eenheid naar Poetin

Grote Europese top in Moldavië signaal van eenheid naar Poetin

CHISINAU (ANP) - De 27 EU-leiders en hun collega’s uit bijna alle andere Europese landen komen bijeen voor de tweede top van de zogenoemde Europese politieke gemeenschap (EPC). Die is opzettelijk in het voormalige Sovjetland Moldavië, dat vorig jaar na de Russische inval in buurland Oekraïne het EU-lidmaatschap aanvroeg.

Het piepkleine en straatarme land voelt zich ernstig bedreigd door Rusland. Het feit dat de bijna vijftig regeringsleiders en staatshoofden uit alle Europese windstreken voor een dag neerstrijken in een Moldavisch wijnkasteel is dan ook een stevige boodschap aan de Russische president Vladimir Poetin en zijn Belarussische bondgenoot: niet alleen de Europese Unie maar heel Europa staat pal achter Moldavië.

De groepsfoto die zal worden genomen van alle deelnemers zij-aan-zij, inclusief leiders uit regio’s waar het rommelt, zoals tussen Armenië en Azerbeidzjan of Servië en Kosovo, is dan ook van hoge symbolische waarde, zeggen betrokkenen. Iedereen hoopt dat ook de uitgenodigde Oekraïense president Volodymyr Zelensky erbij kan zijn.

De fel pro-Europese Moldavische president Maia Sandu noemt de top "een bewijs van groeiende eenheid op het continent" en een "veroordeling van de Russische invasie in Oekraïne".

Tussen 10.00 en 12.00 uur heet Sandu de leiders welkom in het Mimi-kasteel in Bulboaca waarna de openingsceremonie begint. Een van de sprekers is premier Mark Rutte. De speeches worden gevolgd door de groepsfoto van de leiders, in hun eigen jargon graag als ‘familiefoto’ aangeduid.

Er zijn daarna verschillende sessies en een werklunch, waar veiligheid en energie bovenaan de agenda staan. Vanaf 15.15 uur zijn volgens het programma 'de bilaterale kamers open’ en kunnen onderlinge overlegjes beginnen. EU-president Charles Michel zal naar verwachting met Armenië en Azerbeidzjan rond de tafel gaan zitten om te praten over hun langlopende conflict over Nagorno-Karabach, een enclave in Azerbeidzjan waar voornamelijk Armeniërs wonen. Premier Rutte heeft ook diverse ontmoetingen in de planning, onder meer met de Zweedse en de Spaanse premiers.

De EPC-top wordt met persconferenties en vanaf 18.00 uur een receptie afgesloten.

Meer uit Buitenland

Israël geeft gijzelaarsdeal 'laatste kans', anders invasie Rafah

DOHA (ANP/RTR) - Israëlische functionarissen zouden hun Egyptische collega's vrijdag hebben verteld dat Israël bereid is onderhandelingen met Hamas over de uitwisseling van gijzelaars en gevangenen "een laatste kans" te geven. Mocht een deal met Hamas niet snel worden bereikt, dan gaan de Israëli's door met hun invasie van Rafah, in het zuiden van Gaza. Dat meldt het Amerikaanse mediaplatform Axios op basis van twee Israëlische functionarissen.

9 minuten geleden
VK klaagt vijf mannen aan voor misdrijven in opdracht van Rusland

LONDEN (ANP/RTR) - Vijf mannen zijn aangeklaagd voor het uitvoeren van "vijandige activiteiten" in het Verenigd Koninkrijk in opdracht van Rusland, meldt de Britse politie. Volgens de Britse openbare omroep BBC zijn onder de verdachten twee Britten.

21 minuten geleden
Koning Charles hervat publieke taken na kankerdiagnose

LONDEN (ANP) - De Britse koning Charles hervat volgende week zijn publieke taken buiten de deur, meldt Buckingham Palace vrijdag. De koning legde zijn publieke werkzaamheden begin februari neer nadat hij had bekendgemaakt kanker te hebben en daarvoor behandeld te worden. Binnen de paleismuren bleef hij wel aan het werk.

25 minuten geleden
VN: 37 miljoen ton puin in Gazastrook

NEW YORK (ANP/AFP) - De Verenigde Naties schatten dat 37 miljoen ton puin moet worden geruimd in de Gazastrook. Het Palestijnse gebied is het doelwit van vele Israëlische luchtaanvallen sinds de aanval van Hamas op Israël in oktober vorig jaar.

26 minuten geleden
Stokoude ruimtetelescoop Hubble hapert weer

HOUSTON (ANP) - De oude ruimtetelescoop Hubble heeft een probleem. Een van de gyroscopen in het apparaat, die ervoor moeten zorgen dat de Hubble goed draait om het heelal in beeld te kunnen brengen, kampt met een storing. Het is de tweede keer in een paar maanden dat dit gebeurt.

1 uur geleden
Netanyahu: beslissingen ICJ hebben geen invloed op onze acties

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vrijdag nogmaals benadrukt dat eventuele uitspraken van het Internationaal Strafhof (ICC) geen invloed hebben op de acties van Israël. Wel benadrukte hij dat ICC-uitspraken "een gevaarlijk precedent kunnen scheppen".

2 uur geleden
Frankrijk zet 6000 extra agenten in bij aankomst olympische vlam

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk zet ongeveer 6000 extra agenten in tijdens de aankomst van de olympische vlam in Marseille. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin heeft de veiligheidsmaatregel vrijdag bekendgemaakt.

2 uur geleden