Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote Chinese staatsbedrijven schrappen beursnoteringen in VS

Grote Chinese staatsbedrijven schrappen beursnoteringen in VS

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Vijf grote Chinese staatsbedrijven hebben aangekondigd hun beursnoteringen op Wall Street te schrappen. De ondernemingen stonden op de lijst van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC van Chinese bedrijven die niet voldoen aan een twee jaar oude wet voor buitenlandse ondernemingen met een beursnotering in de Verenigde Staten.

Volgens de in 2020 ingevoerde wet moet de Amerikaanse toezichthouder volledige toegang hebben tot informatie van accountants van buitenlandse bedrijven met een notering in de VS om te kunnen beoordelen of hun resultaten betrouwbaar zijn. Waar bedrijven uit andere landen openheid van zaken geven, blokkeert de regering in Beijing echter de toegang tot deze gegevens. China en Hong Kong zijn de enige twee jurisdicties ter wereld die inspecties door buitenlandse partijen niet toestaan vanwege zorgen over de nationale veiligheid en bedrijfsgeheimen.

Verzekeraar China Life Insurance, de olie- en chemiebedrijven PetroChina, China Petroleum & Chemical, Sinopec Shanghai Petrochemical en Aluminium Corp of China maakten vrijdag allemaal hun voornemen tot het schrappen van de beursnoteringen in september bekend. De Chinese beurstoezichthouder zei in een verklaring dat de plannen voor het schrappen van de noteringen gebaseerd waren op "zakelijke zorgen" van de bedrijven.

Spanningen

Volgens strateeg Redmond Wong van Saxo Markets betreft het echter bedrijven in strategische sectoren die toegang hebben tot informatie en gegevens die de Chinese overheid niet wil delen met buitenlandse regelgevers. Hoewel het schrappen van de beursnoteringen weinig impact zullen hebben op de bedrijven zelf, aangezien hun aandelen in New York nauwelijks worden verhandeld, onderstrepen de stappen wel de grote spanningen tussen de VS en China. Die verder zijn opgelopen na het bezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aan Taiwan.

Ongeveer driehonderd bedrijven gevestigd in China en Hong Kong, met een gezamenlijke beurswaarde van meer dan 2,4 biljoen dollar, lopen het risico van de Amerikaanse beurzen te worden verbannen. Tot de grootste behoren China Life, PetroChina, China Petroleum & Chemical en Baidu. Op 29 juli werd ook het grote Chinese webwinkelconcern Alibaba op de zwarte lijst gezet. Alibaba zei in augustus dat het zou proberen zijn hoofdnotering aan de New York Stock Exchange te behouden.

Meer uit Financieel

Winkelleegstand binnensteden loopt op, merkt vastgoedadviseur

AMSTERDAM (ANP) - De leegstand van winkels in Nederlandse binnensteden is in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen tot 8,3 procent, van 8 procent begin vorig jaar. Dat stelt vastgoedadviseur Colliers in een nieuw winkelmarktrapport. Daaruit blijkt dat vooral relatief kleine stadscentra kampen met leegstand, die bovendien vaak langdurig is.

1 uur geleden
Moederbedrijf Facebook verwacht meer kosten te maken in AI-race

MENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, verwacht dit jaar meer kosten te maken dan eerder voorzien. Ook is het socialemediabedrijf met een nieuwe omzetverwachting gekomen die volgens kenners flink tegenvalt. Het kwartaalbericht van Meta roept daarmee de vraag op of de vele investeringen die de onderneming doet in bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie (AI) wel voldoende geld zullen opleveren.

4 uur geleden
Boeing na slecht nieuws opnieuw bij verliezers op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Boeing hoorde woensdag opnieuw bij de verliezers op Wall Street na meerdere voor de vliegtuigbouwer vervelende nieuwsberichten. Zo ging een kwartaalverlies van honderden miljoenen dollars in de boeken. Ook werd benadrukt dat Boeing voorlopig de productie van zijn 737 MAX-vliegtuigen nog niet mag opvoeren. Daarnaast heeft kredietbeoordelaar Moody's zijn rating voor schuldpapier van Boeing verlaagd tot bijna een zogeheten junk-, oftewel rommel-, status.

4 uur geleden
Kamer eist uitleg over 'belastingontwijking' en afspraken OCI

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil met spoed uitleg van het demissionaire kabinet over een NRC-bericht dat het Nederlandse chemieconcern OCI dividendbelasting ontwijkt door een maas in de wet te gebruiken. Dit moet uiterlijk donderdagmiddag komen: op die dag houdt het bedrijf ook zijn aandeelhoudersvergadering. Partijen willen weten wat het bericht betekent voor de groene maatwerkafspraken die het kabinet wil maken met OCI, en waartoe een eerste stap al is gezet.

6 uur geleden
Beloningsfunctie TikTok Lite voorlopig uitgezet na zorgen Brussel

BRUSSEL (ANP/RTR/BLOOMBERG) - ByteDance, het Chinese moederbedrijf van video-app TikTok, stopt voorlopig met het beloningsprogramma in zijn TikTok Lite-app, omdat daarover in Brussel zorgen zijn. Het Chinese internetbedrijf wil zo een dreigende ban van de Europese Commissie voor de functie voorkomen.

7 uur geleden
Europees Parlement stemt in met 'zorgplicht' grote bedrijven

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft definitief ingestemd met nieuwe Europese regels voor bedrijven om misstanden bij hun buitenlandse toeleveranciers tegen te gaan. De eindstemming viel op dezelfde dag als de rampzalige brand in een kledingfabriek in Bangladesh elf jaar geleden, waardoor wetgeving voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen weer hoog op de agenda kwam.

7 uur geleden
EU verbiedt ongezonde aroma's voor rookworst en barbecuesaus

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie gaat een aantal rookaroma's verbieden die bijvoorbeeld rookworst en barbecuesaus hun karakteristieke smaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond, vinden ook de EU-lidstaten. Fabrikanten krijgen wel twee tot vijf jaar de tijd om hun receptuur aan te passen.

8 uur geleden