Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote beleggersadviseur is tegen megabonus voor Tesla-baas Musk

Grote beleggersadviseur is tegen megabonus voor Tesla-baas Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - De kans groeit dat een meerderheid van de aandeelhouders van Tesla een megabeloning van tientallen miljarden dollar voor Elon Musk afwijst. Een belangrijke adviseur voor het stemmen op aandeelhoudersvergaderingen, Glass Lewis, roept aandeelhouders op om niet akkoord te gaan met de beloning. Die is namelijk van een "buitensporige omvang", staat in een nieuw advies.

Glass Lewis is ook tegen de miljardenbonus, die bestaat uit opties op Tesla-aandelen, omdat die een "verwaterend effect" zou hebben op het aandelenbelang van andere beleggers. Daarnaast is Musk ook veel tijd kwijt aan zijn andere bedrijven. "Musks lijst van uiterst tijdrovende projecten die niets te maken hebben met het bedrijf was al bekend voor de in 2018 toegewezen bonus en werd alleen maar langer met zijn aankoop van het bedrijf dat bekendstaat als X", schrijft de adviseur in een rapport.

Het pakket van aandelenopties was 56 miljard dollar waard, maar wordt nu getaxeerd op zo'n 46 miljard dollar. Een meerderheid van de aandeelhouders stemde in 2018 in met de beloning, die Musk zou krijgen als de beurskoers van Tesla tot een bepaalde hoogte zou stijgen. Maar onlangs zette een rechter een streep door het optiepakket, met als reden dat beleggers niet volledig waren ingelicht over enkele belangrijke details. Aandeelhouders van Tesla kunnen in juni opnieuw stemmen over het pakket. Als een meerderheid voor is, helpt dat Musk in zijn hoger beroep tegen het vonnis.

Glass Lewis roept aandeelhouders ook op om tegen de herbenoeming van Kimbal Musk, de broer van Elon Musk, als bestuurslid te stemmen. Ook keert de adviseur zich tegen de verplaatsing van Tesla's formele vestigingsplaats van Delaware naar Texas. In Delaware oordeelde de rechter negatief over de megabonus voor Musk.

Meer uit Financieel

China begint onderzoek naar dumping van varkensvlees uit EU

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China begint een onderzoek naar dumping van varkensvlees vanuit de Europese Unie. Dat meldt het Chinese ministerie van Handel maandag. Het onderzoek van China komt kort na de aankondiging van de Europese Commissie dat fors hogere importheffingen op Chinese elektrische auto's vanaf 4 juli ingaan.

1 uur geleden
ING in kopgroep licht hogere AEX na strategie-update

AMSTERDAM (ANP) - ING behoorde maandag tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak. Beleggers reageerden positief op de strategie-update die de bank voorafgaand aan zijn investeerdersdag in Londen gaf. Volgens topman Steven van Rijswijk wil ING de winstgevendheid in de periode 2024-2027 structureel verbeteren, het klantenbestand vergroten en de groei versnellen. ING verhoogde daarbij de doelstelling voor het rendement op eigen vermogen, de maatstaf die aangeeft hoeveel winst er wordt gemaakt met het vermogen van de bank, naar 14 procent. Het aandeel steeg 2,9 procent.

2 uur geleden
Britse pubs sluiten in rap tempo, 80 per maand in eerste kwartaal

LONDEN (ANP) - Het gaat steeds slechter met de pubs in Engeland en Wales. In de eerste drie maanden van dit jaar sloten maandelijks tachtig pubs de deuren, meldt persbureau Belga op basis van vastgoedadviseur Altus Group. In totaal verdwenen er in die periode 239 pubs.

2 uur geleden
DNB: vertrouwen huishoudens in financiële instellingen stabiel

AMSTERDAM (ANP) - Het vertrouwen van Nederlandse huishoudens in financiële instellingen zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen is het afgelopen jaar stabiel gebleven. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van onderzoek dat elk voorjaar wordt uitgevoerd.

2 uur geleden
Fors meer hypotheken met NHG-garantie afgesloten

UTRECHT (ANP) - In 2023 kozen 46 procent meer woningeigenaren ervoor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten bij de aankoop van een nieuwe woning. Dat meldt NHG in het jaarverslag. De stijging ten opzichte van een jaar eerder komt volgens de organisatie doordat meer woningen onder de NHG-grens vielen en omdat beleggers door strengere overheidsregels, waaronder de verhoogde overdrachtsbelasting, nauwelijks meer huizen kochten.

2 uur geleden
Pensioenfonds ABP steekt 420 miljoen in 1500 huurwoningen

DEN HAAG (ANP) - Ambtenarenpensioenfonds ABP gaat samen met het grote vastgoedconcern Greystar zo'n 1500 huurwoningen bouwen in de Randstad en andere grote steden. De partijen steken daar 420 miljoen euro in. Het grootste pensioenfonds van Nederland wil in totaal 5 miljard euro beleggen in woningen in Nederland.

2 uur geleden
Aandacht voor ING op Damrak na update strategie

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar ING. De bank gaf voorafgaand aan zijn beleggersdag in Londen een update van de strategie. Volgens topman Steven van Rijswijk wil de bank de winstgevendheid in de periode 2024-2027 structureel verbeteren, het klantenbestand vergroten en de groei versnellen. ING verhoogde daarbij de doelstelling voor het rendement op eigen vermogen, de maatstaf die aangeeft hoeveel winst er wordt gemaakt met het vermogen van de bank, naar 14 procent.

2 uur geleden