Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grote beleggers willen stemmen over klimaatrapport beursbedrijf

Grote beleggers willen stemmen over klimaatrapport beursbedrijf

DEN HAAG (ANP) - Aandeelhouders moeten in de toekomst het recht krijgen te stemmen over het duurzaamheidsverslag van beursgenoteerde ondernemingen, vindt een organisatie voor grote beleggers. Nu vragen bedrijven aandeelhouders nog om alleen de jaarrekening vast te stellen, waarmee ze kunnen aangeven of ze vertrouwen hebben in de cijfers. Als het aan de belangenorganisatie voor institutionele beleggers Eumedion ligt, moet zo'n oordeel over duurzaamheidsrapporten van beursbedrijven ook verplicht worden.

Eumedion, met pensioenfondsen, vermogensbeheerders en verzekeraars als leden, doet de oproep in een antwoord op een consultatie van het ministerie van Financiën. Het kabinet vroeg de sector eind vorig jaar hoe nieuwe wetten of maatregelen financiële instellingen kunnen aansporen om meer te doen tegen klimaatverandering.

De beleggersorganisatie wijst erop dat een nieuwe richtlijn van de Europese Unie grote beleggers oproept om beursbedrijven waarin ze beleggen goed te controleren op de ecologische gevolgen van hun handelen. Ook moeten deze grote beleggers zelf transparant zijn over de risico's voor duurzaamheid en klimaat die met hun investeringen gepaard gaan.

Door die verplichtingen is het volgens Eumedion goed om een extra "stok achter de deur" te houden bij de controle van duurzaamheidsverslagen die meer en meer verplicht worden bij grote bedrijven. Nu zouden aandeelhouders in het uiterste geval kunnen weigeren decharge te verlenen voor bestuurders als ze het niet eens zijn met een klimaatrapport. Dat betekent dat ze die bestuurders persoonlijk verantwoordelijk blijven houden voor het gevoerde beleid. Maar het weigeren van decharge is volgens Eumedion een "paardenmiddel" omdat bestuurders zo een berisping krijgen voor al hun gevoerde beleid.

Meer uit Financieel

Duizenden Citroën-rijders wachten nog op nieuwe airbag

HOOFDDORP (ANP) - Meer dan 16.000 Citroën-rijders in Nederland wachten nog steeds op een nieuwe airbag. Ze hebben van de fabrikant het advies gekregen niet meer de weg op te gaan om defecte airbags die bij een aanrijding kunnen ontploffen. De levering van nieuwe airbags gaat echter langzaam, waardoor het vervangen waarschijnlijk nog weken duurt.

16 minuten geleden
UWV vordert te hoge uitkeringen door WIA-fouten niet terug

AMSTERDAM (ANP) - Het UWV gaat geen geld terugvorderen bij mensen die een te hoge arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben ontvangen door fouten van de uitkeringsinstantie. Dat heeft demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Afgelopen jaar kwam aan het licht dat het UWV bij de vaststelling van WIA-uitkeringen veel fouten heeft gemaakt.

19 minuten geleden
Saudi's produceerden in juni meer olie dan afgesproken, stelt IEA

RIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië heeft vorige maand meer olie opgepompt dan afgesproken in de productiequota van olieverbond OPEC+, meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport. Gedurende de aanvallen over en weer tussen Israël en Iran maakten de Saudi's mogelijk haast met het exporteren van olie via de Perzische Golf om eventuele blokkades voor te zijn.

22 minuten geleden
Wet in de maak waardoor ontslag na doorstart niet zomaar mag

DEN HAAG (ANP) - Werknemers mogen niet meer zomaar worden ontslagen als hun bedrijf failliet gaat, als het aan staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt. De demissionaire NSC-bewindsmannen hebben een wet in de maak die dat regelt. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met de plannen.

52 minuten geleden
Kabinet komt met actieplan om innovatie aan te jagen

DEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.

1 uur geleden
Shell mag diepzeeboringen uitvoeren voor westkust Zuid-Afrika

KAAPSTAD (ANP) - Shell mag maximaal vijf diepzeeboringen voor de westkust van Zuid-Afrika uitvoeren. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van het olie- en gasconcern. Eerdere pogingen van Shell om olie en gas te vinden langs de oostkust van het land werden nog belemmerd door rechtszaken. Zo zijn er onder meer zorgen over het onderwaterleven.

2 uur geleden
Levi's: ruim de helft van nodige jeans dit jaar al ingevoerd in VS

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Levi Strauss heeft al meer dan de helft van alle spijkerkleding voor de Amerikaanse markt die het jeansmerk dit jaar nodig denkt te hebben, geïmporteerd in de Verenigde Staten. Dat zei financieel topman Harmit Singh in een toelichting op de tweedekwartaalcijfers.

3 uur geleden