
Grootste zorg Timmermans bij doop klimaatpakket: de tikkende klok
BRUSSEL (ANP) - Geknabbel aan het reuzepakket met ingrijpende klimaatmaatregelen dat de Europese Commissie woensdag heeft gepresenteerd? Een veldslag met kolenlanden als Polen? Dat is niet de grootste vrees van Frans Timmermans, de klimaatman van de commissie. Dat is het wegtikken van de tijd.
De stapel klimaatplannen moet de uitstoot van CO2 in de EU in 2030 met 55 procent terugdringen vergeleken met 1990. Over negen jaar dus. "We hebben zo weinig tijd", verzucht Timmermans in gesprek met Nederlandse media. "Zo ontzettend weinig tijd."
Hij ziet de bui al hangen. De EU-landen en het Europees Parlement moeten de maatregelen goedkeuren. Dat zal jaren aan onderhandelingen vergen. Ingewijden hopen op een akkoord in de loop van 2023.
Weerstand
Tegen sommige plannen is veel weerstand, maar ze zullen niet gauw sneuvelen, verwacht een laconieke Timmermans. Het klimaatdoel voor 2030 ligt immers vast, het is alleen nog de vraag welke maatregelen de EU daar gaan brengen. "Natuurlijk raken we aan hele grote belangen. Dan kloppen de lobbyisten op de deur, de auto-industrie en de luchtvaart voorop. Maar we hebben geen keuze. Als iets niet bevalt, dan moet men maar met alternatieven komen."
"Ik blijf erbij: dit pakket, daar redden we het mee", verzekert de Nederlandse Eurocommissaris. "Mijn grootste zorg is of we het met voldoende snelheid allemaal ingevoerd krijgen. Dat vergt ook enige snelheid van de wetgevers", de verantwoordelijke ministers en het Europees Parlement. Enig besef dat de tijd dringt is daarvoor noodzakelijk, maar "dat zal de komende jaren alleen maar toenemen". Het gevaar van moedeloosheid is nu groter dan dat van onderschatting, meent Timmermans.
De klimaatmaatregelen kunnen Brussel zomaar weer de boeman maken, erkent Timmermans. De boosdoener die de energierekening verhoogt en mensen hun benzine-auto afpakt. "We zijn afhankelijk van de moed van lidstaten om hun burgers te vertellen: dit moeten we Europees aanpakken. Als Nederland klimaatneutraal is maar de buren niet, heb je er niets aan. En je zou ook kunnen zeggen dat de commissie ervoor zorgt dat de pijn eerlijk wordt verdeeld."
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De aanleg van windmolens op land stokt, waardoor klimaatdoelen voor de langere termijn uit zicht dreigen te raken. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is vorig jaar maar voor 127 megawatt aan windmolens bijgebouwd. Dat zijn slechts zo'n 33 turbines en het gaat om de kleinste toename sinds 2017. In Zuid-Limburg, Twente en rond Amersfoort staan nog helemaal geen windmolens.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De aanleg van windmolens op land stokt, waardoor klimaatdoelen voor de langere termijn uit zicht dreigen te raken. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is vorig jaar maar voor 127 megawatt aan windmolens bijgebouwd. Dat zijn slechts zo'n 33 turbines en het gaat om de kleinste toename sinds 2017. In Zuid-Limburg, Twente en rond Amersfoort staan nog helemaal geen windmolens.
4 uur geledenGENÈVE (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten en China zijn overeengekomen een "overlegstructuur" voor handel op te zetten. Dat zei de Chinese vicepremier He Lifeng zondag, na handelsbesprekingen die hij "openhartig, diepgaand en constructief" noemde. Net als de Amerikaanse delegatie eerder zondag sprak He over "grote vooruitgang".
5 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Volgens de Amerikaanse minister van Financiën, Scott Bessent, is "substantiële vooruitgang" geboekt in de gesprekken tussen zijn team en dat van de Chinese vicepremier He Lifeng in Genève. In de Zwitserse stad doen de twee grootste economieën ter wereld pogingen de door de Amerikaanse president Donald Trump aangewakkerde handelsoorlog te bezweren.
9 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Handel zegt optimistisch te zijn over onderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten die in Zwitserland plaatsvinden. De twee grootmachten praten dit weekend in Genève over mogelijkheden om hun handelsoorlog te de-escaleren.
12 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Europa moet de Russische oliesector en financiële sector zwaardere sancties opleggen als Vladimir Poetin niet instemt met een staakt-het-vuren, zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot.
14 uur geledenGENÈVE (ANP) - De handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten in Genève zijn hun tweede dag ingegaan, melden Zwitserse media. Persbureau Reuters schrijft ook dat onderhandelaars zondagochtend weer bijeen zijn gekomen.
17 uur geleden