
Grootste stijging gemeentebelastingen sinds 2007
DEN HAAG (ANP) - Gemeenten verwachten dit jaar 13,3 miljard euro te ontvangen uit heffingen. Dat is een stijging van 8,5 procent ten opzichte van vorig jaar en de grootste toename sinds 2007. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Dit jaar verwachten de Nederlandse gemeenten alleen al 5,5 miljard euro aan ozb-opbrengsten (onroerendezaakbelasting) te ontvangen, 7,5 procent meer dan een jaar eerder. Deze stijging is vrijwel even groot als een jaar eerder en komt vooral door de hogere WOZ-waardes. Op 1 januari 2023 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van een woning 368.000 euro. Dat is 16,1 procent meer dan een jaar eerder.
Van de vier grote steden stegen de ozb-opbrengsten in Rotterdam het sterkst (13,4 procent). In Amsterdam (ruim 5 procent), Den Haag (ruim 5 procent) en Utrecht (bijna 7 procent) was de stijging van de ozb-opbrengsten lager dan gemiddeld in Nederland.
De afvalstoffenheffing stijgt in 2024 met 6,3 procent, de opbrengst uit de rioolheffing met 6,6 procent. Dit heeft volgens het CBS vooral te maken met de gestegen kosten van het onderhoud en beheer van de riolering en de afvalverwerking. De begrote opbrengst van parkeerheffingen stijgt in 2024 naar verwachting met bijna 11 procent tot ruim 1,3 miljard euro. Dat is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de grote steden, waar parkeren fors duurder wordt.
Voor 2024 verwachten de gemeenten voor 328 miljoen euro aan opbrengsten uit aanvragen voor onder andere rijbewijzen, reis- en huwelijksdocumenten, een stijging van liefst 52,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat komt vooral omdat ze een forse stijging verwachten in het aantal aanvragen voor paspoorten en identiteitskaarten. In 2014 is namelijk de geldigheidsduur van deze documenten aangepast van 5 naar 10 jaar. Dit zorgde ervoor dat er in 2019 tot en met 2023 weinig nieuwe documenten werden aangevraagd.
De opbrengsten uit toeristenbelasting zullen naar verwachting 538 miljoen euro bedragen. Dit is 110 miljoen euro meer dan in 2023. De stijging komt vooral door Amsterdam, waar de tarieven voor hotelovernachtingen, cruisepassagiers en rondvaartboten stijgen.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag omlaag, na een nieuwe tariefaanval van Donald Trump op Canada. De Amerikaanse president wil vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent invoeren op een deel van de producten uit Canada. Volgens Trump is de maatregel een reactie op Canadese tegenheffingen. De handelsstrijd tussen de twee buurlanden lijkt daarmee weer op te laaien.
1 uur geledenHOOFDDORP (ANP) - Meer dan 16.000 Citroën-rijders in Nederland wachten nog steeds op een nieuwe airbag. Ze hebben van de fabrikant het advies gekregen niet meer de weg op te gaan om defecte airbags die bij een aanrijding kunnen ontploffen. De levering van nieuwe airbags gaat echter langzaam, waardoor het vervangen waarschijnlijk nog weken duurt.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het UWV gaat geen geld terugvorderen bij mensen die een te hoge arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben ontvangen door fouten van de uitkeringsinstantie. Dat heeft demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Afgelopen jaar kwam aan het licht dat het UWV bij de vaststelling van WIA-uitkeringen veel fouten heeft gemaakt.
1 uur geledenRIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië heeft vorige maand meer olie opgepompt dan afgesproken in de productiequota van olieverbond OPEC+, meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport. Gedurende de aanvallen over en weer tussen Israël en Iran maakten de Saudi's mogelijk haast met het exporteren van olie via de Perzische Golf om eventuele blokkades voor te zijn.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Werknemers mogen niet meer zomaar worden ontslagen als hun bedrijf failliet gaat, als het aan staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt. De demissionaire NSC-bewindsmannen hebben een wet in de maak die dat regelt. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met de plannen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.
3 uur geledenKAAPSTAD (ANP) - Shell mag maximaal vijf diepzeeboringen voor de westkust van Zuid-Afrika uitvoeren. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van het olie- en gasconcern. Eerdere pogingen van Shell om olie en gas te vinden langs de oostkust van het land werden nog belemmerd door rechtszaken. Zo zijn er onder meer zorgen over het onderwaterleven.
3 uur geleden