Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grôôt Pesôôt neemt afscheid van Pliessie Witte

Grôôt Pesôôt neemt afscheid van Pliessie Witte

OUD-VOSSEMEER - Hele generaties zijn opgegroeid onder zijn 'bewind'. Tim van Mierlo, tijdens carnaval beter bekend als Pliessie Witte, heeft na 22 jaar zijn politiepet aan de wilgen gehangen. "En dat is best wel een beetje vreemd", vertelt hij aan de keukentafel. "Nu moet ik volgend jaar na gaan denken over wat ik moet dragen, want 22 jaar lang kon ik gewoon mijn politiepak aantrekken."

et besef is er nog niet helemaal bij Tim van Mierlo (54). Dat hij dit jaar zou stoppen als Pliessie Witte, heeft hij zelf al jaren geleden besloten. "Vijf jaar geleden wist ik al dat dit mijn laatste jaar zou worden. 22 jaar is een lange tijd en een mooi symbolisch getal (2 x 11). Daarnaast heb ik vijf prinsen gemaakt, drie narren en drie boeren. Dat is bij elkaar opgeteld ook nog eens elf. Daarnaast is het gewoon tijd voor verjonging", legt Van Mierlo zijn keuze uit.

Verleden

Vanaf het moment dat hij gevraagd werd voor de rol tot de laatste momenten, heeft Van Mierlo geen seconde spijt gehad van zijn keuze. "22 jaar geleden werd ik gevraagd door iemand van het bestuur. Dat heb ik eerst thuis met mijn vrouw besproken, want we hadden twee kleine kinderen van 4 en 5 jaar oud." Toch besloot Van Mierlo om 'ja' te zeggen. "Dat besluit heeft niet heel lang geduurd." Toch wist Van Mierlo toen eigenlijk nog niet waar hij precies mee ingestemd had. "Carnaval in Oud-Vossemeer bestond toen eigenlijk nog maar net. Ik heb de rol dus voor een groot deel zelf moeten invullen." En dat deed hij dan ook 22 jaar lang met verve. "Met ontzettend veel hoogtepunten en geen enkel dieptepunt. Het was ieder jaar weer een feest om te mogen doen. Onder andere het maken van de filmpjes was erg leuk."

Rol

"Als Pliessie ben je toch een beetje de orde aan het handhaven. Je probeert overal op te letten, je loopt wat rond en naarmate je dat langer doet, wordt het steeds makkelijker." Volgens Van Mierlo hebben echter de Prins en de Boer de belangrijkste rollen, omdat zij het meeste aan het woord komen. "Maar in de loop van de jaren ben ik wel gegroeid in die rol en durfde ik op het podium ook steeds vaker de microfoon te pakken." Veel kinderen, maar ook ouderen weten dan ook niet beter dan dat Tim van Mierlo de enige en echte Pliessie van Oud-Vossemeer is. "Dat vind ik toch wel een mooi iets."

Verjonging

Toch is het volgens Van Mierlo nu tijd voor verjonging. "Toen ik Pliessie werd, waren er veel jongeren betrokken bij de carnaval en de laatste 2/3 jaar merk je dat het weer aantrekt, maar we missen die tussengroep. Veel jeugd is de afgelopen jaren naar Bergen op zoom vertrokken, omdat ze daar op school zitten en daar hun vriendjes en vriendinnetjes hebben." Daarom zou het volgens Van Mierlo goed zijn als de volgende Pliessie iemand is tussen de 20 en 25 jaar oud. "Van de jeugd moet je het hebben. De boer wordt in september 36 en dat is de oudste van het protocol. Daarmee kunnen ze dus weer jaren vooruit."

Het besef

Op de zaterdag van carnaval werd 's avonds officieel afscheid genomen van Van Mierlo als Pliessie Witte. "Ik kreeg echt hele leuke reacties. Alle dweilbands hebben iets leuks gedaan, maar ook de boerenploeg met het bestuur en de oud-protocolisten. Het was een heel mooi afscheid en ik ga het zeker missen." Al gaat Van Mierlo natuurlijk nu niet achter de geraniums zitten. Komend jaar wil hij gewoon betrokken blijven bij carnaval in het dorp. "Ik wil lid worden van de technische commissie en ik blijf natuurlijk bij de boerenploeg." Wanneer gestart wordt met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen, zal dat wel even wennen worden voor Van Mierlo. "Dan komt het besef pas echt, maar aan de andere kant heb ik straks wel minder verplichtingen. Al heb ik dat nooit als vervelend ervaren."

Meer uit Tholen

Ellis heeft eindelijk een nieuwe aangepaste bus dankzij inzamelingsactie

THOLEN - Ellis van Loenhout uit Tholen heeft sinds kort een nieuwe aangepaste bestelbus. Zij heeft cerebrale parese en kon door een defect aan haar vorige voertuig maandenlang niet meer zelfstandig buiten de stad reizen. Dankzij een inzamelingsactie is er een bedrag van ruim 6.250 euro opgehaald voor een nieuwe auto.

1 uur geleden
Weerbericht Tholen: 'Wisselvallig weekend, maar daarna flink meer zon [WEERBERICHT]

THOLEN - Dit weekend verloopt wisselvallig met dagelijks kans op een bui. De temperatuur schommelt op zaterdag tussen de 13 en 18 graden. Na zaterdag zit er een weersverbetering aan te komen, want de temperatuur zet een stijgende lijn in en de zon krijgt meer ruimte. Dat voorspellen de meteorologen van Weeronline.

5 uur geleden
Woning in Oud-Vossemeer drie maanden gesloten na vondst hennepkwekerij

OUD-VOSSEMEER - Een woning aan de Molenstraat in Oud-Vossemeer wordt voor drie maanden gesloten vanwege de vondst van een hennepkwekerij. Dat heeft burgemeester Marleen Sijbers besloten. De kwekerij werd afgelopen mei ontdekt na een tip.

1 dag geleden
Leer fotograferen van dieren in natuurgebied Slikken van de Heen

SINT PHILIPSLAND - Slikken van de Heen is een natuurgebied dat bekend staat om zijn gevarieerde landschappen met flora en fauna. Dit maakt het een geschikte locatie voor een fotoworkshop van Stichting Het Zeeuwse Landschap. Deelnemers krijgen de kans om het natuurlijke gedrag van konikpaarden, rode geuzen en wisenten vast te leggen. 

1 dag geleden
VrijMiBoTho maakt Thoolse verenigingen blij met ieder duizend euro

THOLEN - De Vrijdagmiddagborrel Tholen op vrijdag 14 juni was een groot succes, met bijna 2000 enthousiaste bezoekers die de werkweek kwamen afsluiten en het weekend kwamen inluiden. Bij de oprichting van de organiserende organisatie, stichting Tholen Unighted, is besloten jaarlijks de opbrengsten te schenken aan andere Thoolse stichtingen met een maatschappelijk belang. Woensdag 10 juli was de overhandiging van de cheques.

1 dag geleden
Flink omrijden: Alles wat je moet weten over de werkzaamheden op de A4

BERGEN OP ZOOM/THOLEN - Rijkswaterstaat voert grootschalige onderhoudswerkzaamheden uit aan de A4 in West-Brabant. Hierdoor is de A4 tussen knooppunt Zoomland en knooppunt Sabina in de richting van Rotterdam afgesloten van vrijdag 26 juli 22.00 uur tot maandag 5 augustus 05.00 uur. Deze werkzaamheden zijn gelijk met de meerdaagse zomerafsluiting van de Heinenoordtunnel (A29). Weggebruikers dienen door filevorming en omleidingen rekening te houden met extra reistijd die kan oplopen tot 60 minuten.

2 dagen geleden
Koninklijke Marine oefent in augustus en september op Tholen

THOLEN - De Koninklijke Marine houdt in augustus en september drie weken lang militaire oefeningen binnen de gemeente Tholen. Het is niet bekend wat de zeemacht precies gaat doen. Het doorgaand verkeer zal geen hinder ondervinden van de oefeningen.

2 dagen geleden