Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Groot dorp als ‘s-Gravenpolder hoort herdenkingsmonument te hebben’

‘Groot dorp als ‘s-Gravenpolder hoort herdenkingsmonument te hebben’

‘s-GRAVENPOLDER - ‘s-Gravenpolder heeft geen herdenkingsmonument voor 4 mei en dat wil de dorpsraad veranderen. Een ontwerp en locatie - bij de ingang van het dorpshuis - is er al en nu bedenkt ze inzamelingsacties om de realisatie te kunnen bekostigen. “Een groot dorp als ‘s-Gravenpolder hoort zo’n monument te hebben”, vindt dorpsraadvoorzitter Jan van Riet.

Veel dorpsbewoners verwelkomen een herdenkingsmonument, stelt Van Riet. “Op 4 mei om 20.00 uur is het altijd stil in het dorp. Er wonen hier veel ouderen die herdenken en met een eigen monument kunnen we de jeugd ook betrekken bij het herdenken van oorlogsslachtoffers.”

Ontwerp

De wens voor een monument leeft al sinds het herdenkingsjaar voor 75 jaar bevrijding, maar de coronapandemie vertraagde de plannenmakerij. Inmiddels heeft de dorpsraad er met andere partijen, zoals de basisscholen in ‘s-Gravenpolder, weer de schouders onder gezet. De locatie voor het monument is bij de ingang van het dorpshuis, omdat het centraal gelegen is en veel bezocht wordt. De gemeente heeft al goedkeuring verleend voor de plaatsing, vertelt Van Riet, die ook meedacht over het ontwerp. “Het wordt een strak vormgegeven monument. Een blanke, roestvrijstalen pijp van 1,80 meter hoog op een grondvlak dat het monument weerkaatst. De pijp heeft een opening aan de achterkant waardoor het omarming van iedereen symboliseert en de vrijheid om wel of niet te willen herdenken.” Binnenin representeert helderwit steen de toekomst, als een onbeschreven blad papier. Bovenin komt de toorts uit het logo van het landelijke Comité 4 en 5 Mei. “Om het vuur voor het kunnen herdenken brandend te houden. Daarvoor is ook blijvende inzet, beweging, nodig en daarom kan het monument draaien.”

Scholen

Vrede is niet vanzelfsprekend en de vrijheid om te kunnen herdenken ook niet. “Daarom willen we als volwassenen in het dorp met dit monument het goede voorbeeld geven aan de jeugd om te blijven herdenken. Het is belangrijk om je bewust te zijn dat je in vrede leeft en kunt herdenken. De scholen hier, en ook de kerken, denken enthousiast mee over het monument. Zij zijn al betrokken bij herdenkingen in het najaar, en dat is fantastisch. Dan zou het ook mooi zijn als we op 4 mei samen in ons eigen dorp een herdenkingsplechtigheid kunnen organiseren. Het dorpshuis is een openbare plek met parkeerruimte, waar we bij regen naar binnen kunnen uitwijken.”

Geldinzamelingsacties

De dorpsraad hoopt de aanstaande 4 mei een Dodenherdenking bij het nieuwe monument te kunnen houden en het daarna jaarlijks te kunnen doen. “We hebben tussen de 6000 en 7000 euro nodig voor het monument en houden de komende tijd inzamelingsacties. Een eerste succes is er al. Supermarkt Coop in ons dorp doneert de opbrengst van de statiegeldflessenactie het laatste kwartaal van dit jaar aan de realisatie van het monument. Het totaalbedrag van de door klanten ingeleverde flessenbonnen verdubbelt Coop. Dat is een geweldige geste, mede geïnitieerd door bedrijfsleider Ronald Bellaart.” Als je met nul begint, is het altijd spannend of je genoeg geld gaat ophalen, zegt Van Riet. “We zetten ons met vereende krachten in. Dat monument komt er.”

Meer uit Beveland

Inloopspreekuur en koffie-uurtje voor mantelzorgers in 's-Gravenpolder

‘s-GRAVENPOLDER - VrijwilligersHuis Borsele organiseert woensdag 22 maart het eerste inloopspreekuur in ’s-Gravenpolder voor mantelzorgers. Hier kunnen mantelzorgers ut de gemeente Borsele binnenlopen met alle vragen over hun zorgtaak.

11 uur geleden
Dorine Kole wint Goese dichtwedstrijd en hangt straks in etalages

GOES - De jury van de poëziewedstrijd ‘Bomen en natuur in Goes’ heeft unaniem ‘Nog heel even’ van de Goese Dorine Kole als mooiste inzending gekozen. Daarmee komt haar gedicht de komende weken in Goese winkeletalages te hangen. 

15 uur geleden
Dinsdag en woensdag zware ochtendspits verwacht door veel regen

Wie deze week vroeg de weg op gaat, moet rekening houden met een zware spits door slechte weersomstandigheden. Vooral dinsdag en woensdag is de kans op regen in de ochtenduren groot.

1 dag geleden
Borsele lanceert digitale nieuwsbrief over ontwikkelingen energietransitie

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele komt met een digitale nieuwsbrief over alle ontwikkelingen rondom de energietransitie, zoals de mogelijke bouw van twee nieuwe kerncentrales. Alle belangstellenden kunnen zich op deze nieuwsbrief abonneren. De gemeente streeft ernaar de brief minimaal eens per maand te versturen, laat ze maandag weten.

1 dag geleden
Franda van der Zande wint fotowedstrijd Borsele

HEINKENSZAND – In het gemeentehuis van Borsele is zaterdag de winnaar van de jaarlijkse fotowedstrijd van de Culturele Raad Borsele bekend gemaakt. Franda van der Zande heeft volgens de jury het beste het thema ‘De kracht van Borsele’ in haar foto gevangen en won de eerste prijs.

1 dag geleden
Grote Geelstaart en Baneham gaan door naar de finale van Spectra op het Klomppop Festival

OVERZANDE - De bands Grote Geelstaart en Baneham hebben zaterdag de eerste halve finale van Spectra gewonnen in de Klomp in Ovezande. Beide bands gaan door naar de finale die op Klomppop Festival wordt georganiseerd.

2 dagen geleden
Grote Geelstaart en Baneham gaan door naar de finale van Spectra op het Klomppop Festival

OVERZANDE -  De bands Grote Geelstaart en Baneham hebben zaterdag de eerste halve finale van Spectra gewonnen in de Klomp in Ovezande. Beide bands gaan door naar de finale die op Klomppop Festival wordt georganiseerd.

2 dagen geleden