Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Groot dorp als ‘s-Gravenpolder hoort herdenkingsmonument te hebben’

‘Groot dorp als ‘s-Gravenpolder hoort herdenkingsmonument te hebben’

‘s-GRAVENPOLDER - ‘s-Gravenpolder heeft geen herdenkingsmonument voor 4 mei en dat wil de dorpsraad veranderen. Een ontwerp en locatie - bij de ingang van het dorpshuis - is er al en nu bedenkt ze inzamelingsacties om de realisatie te kunnen bekostigen. “Een groot dorp als ‘s-Gravenpolder hoort zo’n monument te hebben”, vindt dorpsraadvoorzitter Jan van Riet.

Veel dorpsbewoners verwelkomen een herdenkingsmonument, stelt Van Riet. “Op 4 mei om 20.00 uur is het altijd stil in het dorp. Er wonen hier veel ouderen die herdenken en met een eigen monument kunnen we de jeugd ook betrekken bij het herdenken van oorlogsslachtoffers.”

Ontwerp

De wens voor een monument leeft al sinds het herdenkingsjaar voor 75 jaar bevrijding, maar de coronapandemie vertraagde de plannenmakerij. Inmiddels heeft de dorpsraad er met andere partijen, zoals de basisscholen in ‘s-Gravenpolder, weer de schouders onder gezet. De locatie voor het monument is bij de ingang van het dorpshuis, omdat het centraal gelegen is en veel bezocht wordt. De gemeente heeft al goedkeuring verleend voor de plaatsing, vertelt Van Riet, die ook meedacht over het ontwerp. “Het wordt een strak vormgegeven monument. Een blanke, roestvrijstalen pijp van 1,80 meter hoog op een grondvlak dat het monument weerkaatst. De pijp heeft een opening aan de achterkant waardoor het omarming van iedereen symboliseert en de vrijheid om wel of niet te willen herdenken.” Binnenin representeert helderwit steen de toekomst, als een onbeschreven blad papier. Bovenin komt de toorts uit het logo van het landelijke Comité 4 en 5 Mei. “Om het vuur voor het kunnen herdenken brandend te houden. Daarvoor is ook blijvende inzet, beweging, nodig en daarom kan het monument draaien.”

Scholen

Vrede is niet vanzelfsprekend en de vrijheid om te kunnen herdenken ook niet. “Daarom willen we als volwassenen in het dorp met dit monument het goede voorbeeld geven aan de jeugd om te blijven herdenken. Het is belangrijk om je bewust te zijn dat je in vrede leeft en kunt herdenken. De scholen hier, en ook de kerken, denken enthousiast mee over het monument. Zij zijn al betrokken bij herdenkingen in het najaar, en dat is fantastisch. Dan zou het ook mooi zijn als we op 4 mei samen in ons eigen dorp een herdenkingsplechtigheid kunnen organiseren. Het dorpshuis is een openbare plek met parkeerruimte, waar we bij regen naar binnen kunnen uitwijken.”

Geldinzamelingsacties

De dorpsraad hoopt de aanstaande 4 mei een Dodenherdenking bij het nieuwe monument te kunnen houden en het daarna jaarlijks te kunnen doen. “We hebben tussen de 6000 en 7000 euro nodig voor het monument en houden de komende tijd inzamelingsacties. Een eerste succes is er al. Supermarkt Coop in ons dorp doneert de opbrengst van de statiegeldflessenactie het laatste kwartaal van dit jaar aan de realisatie van het monument. Het totaalbedrag van de door klanten ingeleverde flessenbonnen verdubbelt Coop. Dat is een geweldige geste, mede geïnitieerd door bedrijfsleider Ronald Bellaart.” Als je met nul begint, is het altijd spannend of je genoeg geld gaat ophalen, zegt Van Riet. “We zetten ons met vereende krachten in. Dat monument komt er.”

Meer uit Beveland

Avondvierdaagse Goes ontvangt 1500 euro voor organisatie

GOES - De laatste avond van de Avondvierdaagse in Goes werd feestelijk afgesloten met een bijzondere gebeurtenis.

6 minuten geleden
UPDATE: Brand bij bedrijf Heinkenszand mogelijk aangestoken

HEINKENSZAND - De politie onderzoekt of de brand bij het bedrijf aan de Daniëlsweg in Heinkenszand afgelopen nacht is aangestoken. Twee caravans en een camper zijn hierbij in vlammen opgegaan.

5 uur geleden
Brand in Heinkenszand legt caravans en camper in de as

HEINKENSZAND - Op het terrein van een caravanhandel in Heinkenszand zijn in de nacht van dinsdag op woensdag twee caravans en een camperbus in vlammen opgegaan. 

6 uur geleden
Marnix Staete fase II van start in Goes

GOES - De symbolische eerste paal van de tweede fase van Marnix Staete in Goes is dinsdag 14 mei geslagen.

1 dag geleden
250 euro boete voor illegaal jagen bij Colijnsplaat

COLIJNSPLAAT - Drie Roemeense mannen zijn zondagavond bij Colijnsplaat aangehouden voor illegaal jagen. 

2 dagen geleden
Motorrijder (23) uit 's-Heerenhoek ernstig gewond na valpartij

's-HEERENHOEK - Een motorrijder is maandagmorgen ernstig gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de 's-Heerenhoeksedijk bij 's-Heerenhoek. Het slachtoffer is per traumahelikopter naar het ziekenhuis in Rotterdam gebracht.

2 dagen geleden
Lezersfoto van de week komt uit Goese tuin

GOES - De rubriek 'Lezersfoto van de week' in de Bevelandse Bode wordt deze eer opgesierd door een foto van Corry Dijke uit Goes.

3 dagen geleden