
Groot deel van de huisartsen zit met huisvestingsproblemen
UTRECHT (ANP) - Huisartsen lopen massaal tegen ruimtegebrek aan en andere huisvestingsproblemen. Daardoor kan het tekort aan huisartsen verder oplopen, waarschuwt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). De organisatie heeft een peiling laten houden onder 1894 huisartsen. Van hen heeft ruim driekwart (77 procent) dit soort problemen. Praktijken beginnen bijvoorbeeld te klein te worden en artsen kunnen geen geschikt nieuw pand vinden in hun wijk.
"Huisartsen lopen daardoor tegen hun grenzen aan bij het aannemen van personeel, het opleiden van huisartsen en inschrijven van nieuwe patiënten", waarschuwt de LHV. De vereniging hoopt dat samenwerking met gemeenten, de Rijksoverheid en zorgverzekeraars oplossingen kan bieden. Zo'n gezamenlijke aanpak "is nodig om te voorkomen dat de huisvestingsproblemen op termijn leiden tot een nog groter tekort aan huisartsen en praktijkpersoneel en zelfs het verdwijnen van huisartsenpraktijken uit de wijk", stelt voorzitter Mirjam van ’t Veld.
Volgens de LHV lopen huisartsen die willen verhuizen, verbouwen of uitbreiden "tegen grote belemmeringen aan" en worden ze "regelmatig van het kastje naar de muur gestuurd". De organisatie signaleert dat in nieuwbouwprojecten vaak de huisartsenpraktijk wordt vergeten. Daar is dan later geen plek meer voor.
Grote zorg
"Met de 1 miljoen woningen die Nederland de komende jaren gaat bouwen is dit een punt van grote zorg dat we onder de aandacht zullen brengen van de nieuwe minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening", aldus de LHV. Die nieuwe minister is Hugo de Jonge, die in het vorige kabinet als minister van Volksgezondheid de leiding had over de bestrijding van het coronavirus.
Ook hoge huur- en verkoopprijzen vormen een groeiend probleem voor de huisdokters. Iets meer dan de helft (51 procent) van de artsen die meededen aan de peiling vindt dat het door de uiteenlopende huisvestingsproblemen "minder aantrekkelijk wordt om praktijkhouder te worden".
Meer uit Binnenland
NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 42.777 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie weten. Allen krijgen zij het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Op de laatste wandeldag van het evenement vielen 411 wandelaars uit.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De rechtbanken werken aan meerdere alternatieven om strafzaken zoveel mogelijk door te laten gaan, terwijl het Openbaar Ministerie is afgesloten van het internet. Dit meldt de Raad voor de rechtspraak.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie weet niet hoelang medewerkers nog van internet verstoken blijven. Het onderzoek naar de mogelijke kwetsbaarheid in de systemen duurt voort.
7 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls kijkt tevreden terug op de Nijmeegse Vierdaagse. Ondanks enkele "akkefietjes" tijdens de Vierdaagsefeesten is het wandelevenement vooralsnog zonder noemenswaardige incidenten verlopen, zegt hij. "Als je alles overziet, met de vele duizenden mensen, is het voortreffelijk gegaan."
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Meerdere gemeenten en ziekenhuizen die gebruikmaken van diensten van Citrix zeggen dat ze die vorige maand al hebben gerepareerd, nadat een gat in de beveiliging was ontdekt. Daarom hoeven ze de systemen nu niet los te koppelen, zoals het Openbaar Ministerie wel heeft gedaan.
10 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Meerdere mensen hebben zich gemeld nadat er donderdag geblurde foto's van zes verdachten die worden gezocht voor de rellen rond het kampioensfeest van PSV naar buiten waren gebracht. Dat meldt de politie vrijdag. Een politiewoordvoerder kan niet direct zeggen om hoeveel personen het precies gaat.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Reizen naar Venezuela wordt afgeraden. Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat vanaf deze vrijdag voor het hele land op rood. Sinds de presidentsverkiezingen van juli 2024 is het onrustig in het land.
10 uur geleden