Groningse Staten sluiten kerncentrale in hele provincie uit
GRONINGEN (ANP) - De bouw van een kerncentrale moet niet alleen in de Eemshaven maar in heel Groningen worden uitgesloten, vindt een nipte meerderheid van de leden in Provinciale Staten. Een motie van onder meer het CDA die daartoe oproept, kreeg 22 stemmen voor en 19 tegen. Een meerderheid sprak wel steun uit voor een breed onderzoek naar alle vormen van energieopwekking in de provincie, inclusief kernenergie.
De kwestie is vooralsnog theoretisch, omdat de omgevingsverordening nu geen enkele vorm van kernenergie in de provincie toestaat. De landelijke politiek heeft het Zeeuwse Borsele en de Maasvlakte aangewezen als locaties voor nieuwe reactoren.
Verantwoordelijk gedeputeerde Johan Hamster (ChristenUnie) benadrukte dat het beleid nu al is "dat we geen kerncentrale toestaan in onze provincie". Hij vindt de motie daarom overbodig. "De bouw is niet aan de orde gelukkig", voegde hij eraan toe. De coalitiepartijen BBB en Groninger Belang stemden tegen de motie, evenals de VVD, Volt, PVV en FVD.
Onrust
De discussie werd aangezwengeld doordat de BoerBurgerBeweging had aangegeven een kerncentrale in de Eemshaven niet te willen uitsluiten. De BBB heeft haar doel bereikt dat kernenergie wordt meegenomen in het onderzoek, aldus BBB-Statenlid Harm Nieboer. Wat GroenLinks, SP, PvdD en coalitiepartij PvdA betreft had dat helemaal niet gehoeven.
Volgens CDA-fractievoorzitter Robert de Wit en veel van zijn collega's zorgt het mogelijke vooruitzicht van een kerncentrale bij door aardbevingsellende geplaagde inwoners voor veel onrust. Dat was reden voor hem en veel van zijn collega's werk te maken van de kwestie. "We willen een heel duidelijke uitspraak doen tegenover het Rijk", zei hij verwijzend naar de wens van de formerende partijen in Den Haag om vier in plaats van twee nieuwe kerncentrales te bouwen.
Draagvlak
Voor kernenergie is van alle provincies volgens CBS-onderzoek het minste draagvlak in Groningen (31 procent). Mocht uiteindelijk worden besloten zo'n centrale in de provincie neer te zetten, dan "willen we de bevolking zeker raadplegen, bijvoorbeeld via een referendum", zei BBB'er Nieboer.
Het College van Gedeputeerde Staten is bezig met een energieplan en komt later dit jaar met een eerste versie. Het doel is "een betrouwbaar, betaalbaar, beschikbaar en bestendig energiesysteem voor bewoners en bedrijven dat past bij het Groninger landschap". De Statenleden krijgen nog uitgebreid de gelegenheid de plannen te bespreken.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft de onderwijsbegroting "minder slecht" gemaakt door een akkoord te sluiten met andere oppositiepartijen en de coalitie, aldus Harmen Krul (CDA) bij het debat hierover. Desondanks is de begroting nog steeds "sterk onvoldoende" volgens het Kamerlid. Oppositiepartijen die niet betrokken waren bij het akkoord vinden het CDA medeverantwoordelijk voor de bezuinigingen die wel blijven staan.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Justitieminister David van Weel wil dat er in de Europese Unie vaart wordt gemaakt met de aanpak van online-kinderporno. Het wetsvoorstel dat donderdag bij de ministers van Justitie op tafel lag, ging Nederland en negen andere lidstaten waaronder Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Finland echter te ver. Van Weel hoopt dat er zo snel mogelijk een EU-voorstel komt dat wel voldoende steun kan krijgen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins gaat niet mee in de kritiek dat hij te weinig betrokken was bij de onderhandelingen tussen de coalitie en een aantal oppositiepartijen over de onderwijsbegroting. Bij oppositiepartijen en coalitiepartijen als de PVV klonk de afgelopen weken het verwijt dat de bewindsman vroeger had moeten beginnen om steun te vinden voor zijn begroting. Deze vertimmeren is "een parlementair proces waar partijen over gaan", ging de minister voor aanvang van het debat in de verdediging.
4 uur geledenDE HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber gaat onderzoeken of ze voorlopig kan blokkeren dat Syriërs die in Nederland mogen blijven, hun man, vrouw of kinderen naar Nederland halen. Maandag besloot ze al om zes maanden lang geen beslissing te nemen over asielaanvragen van Syriërs. Sinds rebellen afgelopen weekend de macht overnamen in Syrië is het onduidelijk hoe veilig het is in het land.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De vier oppositiepartijen die onderhandelen met de coalitie over de onderwijsbegroting zijn optimistisch dat ze tot een akkoord komen. "Ik schat dat we eruit komen", zei SGP-voorman Chris Stoffer woensdag na nieuw overleg. Ook Joost Eerdmans (JA21) liet zich in soortgelijke woorden uit.
1 dag geledenNIEUWEGEIN (ANP) - De komende jaren gaat sneller gebouwd worden, en op meer plekken. Ook blijft de eis overeind dat twee derde van de nieuwbouw betaalbaar moet zijn. Dat zijn enkele van de afspraken die zijn gemaakt op de woontop, georganiseerd door woonminister Mona Keijzer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het oppositieverbond van CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 noemt woensdag een cruciale dag voor de gesprekken met de coalitie over het terugdraaien van onderwijsbezuinigingen. Donderdag zijn de stemmingen, die al eens werden uitgesteld, en de partijen voelen er weinig voor om nog op die ochtend door te praten.
1 dag geleden