Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Groningen wil vaste maatregel na overtreding studentenvereniging

Groningen wil vaste maatregel na overtreding studentenvereniging

GRONINGEN (ANP) - Als een Groningse studentenvereniging de regels overtreedt, moet duidelijk zijn welke maatregel daarop volgt. Dat wil de Groningse gemeenteraad, die naar aanleiding van nieuwe ongeregeldheden bij vereniging Vindicat begin deze maand in meerderheid stemde voor een ‘escalatieladder’. Bij iedere stap op die ladder zou dan een vaste maatregel horen, die voor alle Groningse studentenverenigingen moet gaan gelden.

Burgemeester Koen Schuiling was geen voorstander van de motie. Eerst wil hij in gesprek met studentenverenigingen om te kijken waarom de ongeregeldheden plaatsvinden. Uiteindelijk zou dat volgens Schuiling kunnen leiden tot iets als een escalatieladder. De burgemeester zei ook te willen kijken naar wat de gemeente kan doen om ongeregeldheden te voorkomen. Hij noemde bijvoorbeeld het stellen van extra eisen aan vergunningen voor feesten.

Vindicat kwam begin deze maand in opspraak, nadat een feest van de studentenvereniging was ontaard in een bedreigende situatie voor buschauffeurs. Studenten namen flesjes bier en sigaretten mee de bus in, droegen geen mondkapjes, checkten niet in en veiligheidshamers werden uit de houders gehaald. Uiteindelijk heeft de politie volgens de burgemeester moeten optreden om de situatie weer rustig te krijgen. Eerder was er ophef rondom de vereniging vanwege een zogenoemde bangalijst, waarop namen van vrouwelijke leden met foto, contactgegevens en hun bedprestaties stonden.

Meer uit Binnenland

OM in hoger beroep tegen zeven verdachten in Mallorca-zaak

LELYSTAD (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen zeven van de negen verdachten in de zogeheten Mallorca-zaak, die draait om de gewelddadige dood van Carlo Heuvelman. De rechtbank in Lelystad legde de verdachten twee weken geleden straffen op tot zeven jaar cel. Meerdere verdachten, onder wie hoofdverdachte Sanil B., hebben eerder al laten weten hiertegen in beroep te gaan.

51 minuten geleden
Meer explosief materiaal gevonden in woning Spijkenisse

SPIJKENISSE (ANP) - In de woning in de Mizarstraat in Spijkenisse, waar woensdag ongeveer 50 gram van de explosieve stof TATP werd gevonden, is bij het politieonderzoek donderdag nog meer van dit spul gevonden. Uit voorzorg moeten de bewoners van twaalf woningen in de nabijheid tijdelijk hun huis uit, meldt de politie.

53 minuten geleden
Man in Eindhoven overleden aan gevolgen mishandeling

EINDHOVEN (ANP) - Een 54-jarige Italiaanse man die vorige week zwaargewond werd gevonden in een woning aan de Bakkerstraat in Eindhoven, is aan zijn verwondingen overleden. Wat de man in die woning deed en wat daar is gebeurd, is niet duidelijk, maakte de politie donderdag bekend. De man werd volgens de politie het slachtoffer van een ernstige mishandeling. Waar de man is mishandeld, weet de politie niet, omdat hij sinds hij werd gevonden zelf niet meer in staat was een verklaring af te leggen. In het ziekenhuis waar hij naartoe is gebracht, werd hij tot zijn dood in slaap gehouden, aldus de politie.

1 uur geleden
Politie: enkele arrestaties bij boerenprotest Zwolle

ZWOLLE (ANP) - Zeker twee mensen zijn opgepakt bij het begin van een demonstratie van boeren voor het provinciehuis van Overijssel in Zwolle. Volgens de politie belemmerden ze agenten om hun werk te doen en luisterden ze niet naar opdrachten van de agenten.

2 uur geleden
Twee mannen gepakt voor rellen in Amsterdam na WK-zege Marokko

AMSTERDAM (ANP) - Twee mannen zijn in Amsterdam aangehouden voor betrokkenheid bij de rellen op het Mercatorplein na de zege van Marokko afgelopen zondag op het WK-voetbal. De twee Amsterdammers van 20 en 41 jaar worden verdacht van opruiing en openlijke geweldpleging, meldt de politie.

2 uur geleden
Vluchtauto voor ontsnapte tbs'er stond klaar

NIJMEGEN (ANP) - De 31-jarige tbs'er uit de Pompekliniek in Nijmegen, die er woensdag vandoor ging tijdens een begeleid verlof, had geregeld dat er een vluchtauto klaarstond. De man nam in een winkel in de stad de benen. Zijn begeleider rende nog achter hem aan, maar de tbs'er sprong bij iemand in een klaarstaande auto en verdween, zegt een woordvoerster van de Pompestichting, waar de Pompekliniek bij hoort. Donderdagmiddag is er overleg met het ministerie van Justitie over het incident.

2 uur geleden
LAKS wil ook volgend jaar extra herkansing eindexamenleerlingen

UTRECHT (ANP) - Leerlingen in het voortgezet onderwijs hebben nog steeds te maken met veel lesuitval, stelt het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Daarom wil de actiegroep dat ook de leerlingen die in 2023 eindexamen doen een extra herkansing krijgen en hun examens gespreid kunnen maken.

2 uur geleden