
Groningen krijgt eind 2027 naar verwachting waterstoftrein
GRONINGEN (ANP) - Groningers kunnen naar verwachting eind 2027 met een waterstoftrein reizen door hun provincie. Om dat mogelijk te maken ondertekenden gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk en Arriva-directeur Anne Hettinga donderdag de overeenkomst voor de aanschaf van vier nieuwe waterstoftreinen.
Die treinen hebben speciale brandstofcellen die waterstof mengen met zuurstof en zo omzetten in elektriciteit. Dat maakt ze milieuvriendelijker en ook stiller dan de dieseltreinen die momenteel in Groningen rondrijden. Het is de bedoeling dat de nieuwe treinen straks worden ingezet op de bestaande trajecten naar Delfzijl en Veendam en incidenteel ook op de andere spoorlijnen in Groningen.
In 2020 deed Arriva al verschillende testen met een waterstoftrein. De provincie Groningen was er toen heel enthousiast over en wilde dat ze ook echt in de dienstregeling zouden komen, net als eerder dit jaar in Duitsland gebeurde. Tussen de plaatsen Cuxhaven en Buxtehude bij Hamburg rijden sinds augustus al waterstoftreinen van de Franse fabrikant Alstom.
Wie de Groningse treinen mag gaan maken is nog niet bekend. Dat wordt internationaal aanbesteed. Ook het Rijk betaalt mee. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelde vorige week 15 miljoen beschikbaar als bijdrage in de kosten. Verder komen er nog miljoenen uit Brussel en het Nationaal Programma Groningen (NPG), een samenwerkingsverband waar ook gemeenten in zitten.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.
9 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.
11 uur geledenBELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.
12 uur geledenDUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).
14 uur geledenCAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.
15 uur geledenDUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.
1 dag geledenOSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.
1 dag geleden