
Groningen krijgt eind 2027 naar verwachting waterstoftrein
GRONINGEN (ANP) - Groningers kunnen naar verwachting eind 2027 met een waterstoftrein reizen door hun provincie. Om dat mogelijk te maken ondertekenden gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk en Arriva-directeur Anne Hettinga donderdag de overeenkomst voor de aanschaf van vier nieuwe waterstoftreinen.
Die treinen hebben speciale brandstofcellen die waterstof mengen met zuurstof en zo omzetten in elektriciteit. Dat maakt ze milieuvriendelijker en ook stiller dan de dieseltreinen die momenteel in Groningen rondrijden. Het is de bedoeling dat de nieuwe treinen straks worden ingezet op de bestaande trajecten naar Delfzijl en Veendam en incidenteel ook op de andere spoorlijnen in Groningen.
In 2020 deed Arriva al verschillende testen met een waterstoftrein. De provincie Groningen was er toen heel enthousiast over en wilde dat ze ook echt in de dienstregeling zouden komen, net als eerder dit jaar in Duitsland gebeurde. Tussen de plaatsen Cuxhaven en Buxtehude bij Hamburg rijden sinds augustus al waterstoftreinen van de Franse fabrikant Alstom.
Wie de Groningse treinen mag gaan maken is nog niet bekend. Dat wordt internationaal aanbesteed. Ook het Rijk betaalt mee. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelde vorige week 15 miljoen beschikbaar als bijdrage in de kosten. Verder komen er nog miljoenen uit Brussel en het Nationaal Programma Groningen (NPG), een samenwerkingsverband waar ook gemeenten in zitten.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP) - "Een importtarief van 80 procent op Chinese goederen lijkt me goed", laat de Amerikaanse president Donald Trump weten via zijn socialemediaplatform Truth Social. "Maar het is nu aan Scott B", verwijst Trump naar zijn minister van Financiën Scott Bessent, die zaterdag de eerste gesprekken met China voert sinds het invoeren van de handelstarieven.
2 minuten geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei vrijdag pas naar Washington te willen reizen als het gaat over "een oplossing" voor de Amerikaanse handelstarieven. Daarmee reageerde ze op het feit dat de Amerikaanse president Donald Trump haar eerder "een fantastisch mens" had genoemd.
57 minuten geledenFRANKFURT (ANP) - Duitse autoriteiten hebben een cryptodienst uit de lucht gehaald die volgens de politie hielp bij witwassen. Daarbij nam de politie ook cryptomunten ter waarde van 34 miljoen euro in beslag, meldt de Duitse federale recherchedienst. Die onderzocht de zogeheten swapdienst eXch samen met de Nederlandse Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD).
1 uur geledenGENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering overweegt een drastische verlaging van de handelstarieven voor te stellen tijdens de gesprekken die komend weekend met China worden gehouden. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De regering van president Donald Trump streeft daarbij naar een verlaging van de heffingen tot onder de 60 procent en China zou daar open voor staan.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Er lijkt definitief een einde te komen aan de failliete interieurwinkelketen CASA in Nederland. Bij curator Bart Louwerier hebben zich nog geen serieuze kandidaten gemeld voor een doorstart. Donderdag is de faillissementsuitverkoop begonnen in achttien winkels, die zo'n vier weken duurt.
3 uur geledenKADOMA (ANP) - Bij het Japanse elektronica- en techbedrijf Panasonic verdwijnen wereldwijd 10.000 banen. Het concern wil wereldwijd zijn "personeelsbestand optimaliseren", maakte de fabrikant van camera's, televisies en batterijen voor elektrische auto's vrijdag bekend. Bij Panasonic werken ongeveer 207.000 mensen.
3 uur geledenNEW YORK (ANP/AFP) - De oprichter en voormalig topman van de failliete cryptobank Celsius Alexander Mashinsky is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Hij had in december schuld bekend aan beleggingsfraude. De straf werd opgelegd door een rechter in New York en behoort tot een van de langste straffen die voortkomen uit de ineenstorting van de cryptomarkten in 2022.
4 uur geleden