
Groente- en fruitoogst nog redelijk na zorgen door nat voorjaar
DEN HAAG (ANP) - De oogsten van groenten, fruit en andere gewassen zijn na een extreem nat voorjaar nog redelijk goed verlopen. De schade aan bijvoorbeeld tarwe en spinazie kon niet meer worden goedgemaakt, maar aardappelen en uien konden nog wel vaker naar de supermarkt en groenteboer dan vorig jaar. Het beeld is per regio en gewas wel heel wisselend, blijkt uit een rondgang van het ANP.
"Gelukkig zijn de natte winter en voorjaar opgevolgd door een zeer gunstige zomer. Het werd heel langzaam warm en dit liep parallel op met de zonuren, waardoor veel gewassen alsnog, later dan normaal, goed zijn ontwikkeld", zegt de Vereniging van de Nederlandse Groente- en Fruitverwerkende Industrie. "Uiteindelijk kijken de verwerkers dus opgelucht terug op de zomer. Enkel een aantal kleinere gewassen die echt enkel in het voorjaar geteeld kunnen worden, hebben een magere opbrengst gehad. Rode kool bijvoorbeeld."
In het voorjaar waren er ook zorgen over de aardappeloogst door een waterschimmel en de vele regen, waardoor aardappels te laat werden gepoot. Uit een eerste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt echter dat de opbrengst 7 procent groter is dan een jaar eerder, al was dat ook al een nat en moeizaam jaar. Aardappelen werden de afgelopen twee jaar in de supermarkt al ruim 25 procent duurder.
Mindere peren- en appelopbrengst
Voor de rode en gele ui was het een beduidend beter jaar. Boeren maakten bijna 12 procent extra grond vrij om uien te zaaien. Vooral daardoor kwam de oogst 15 procent hoger uit. Ook hier waren door "het natte voorjaar de zaaiomstandigheden uitdagend", schrijft het CBS. De tarweoogst kromp met 37 procent en de hoeveelheid voor tarwe gebruikte grond kwam door het natte weer op het laagste niveau sinds 1957 te liggen.
Ook peren hadden het moeilijk, met een 10 procent lagere opbrengst tot gevolg. Appelbomen leverden volgens cijfers van brancheverenigingen NFO en GroentenFruit Huis 2 procent minder op.
Spinazie
Een ander voorbeeld van een minder presterend gewas is spinazie, met volgens boerenorganisatie LTO een krimp van 15 procent. GroentenFruit Huis voegt toe dat datzelfde geldt voor asperges, rabarber en bepaalde soorten bloemkool.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.
34 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.
1 uur geledenMUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als België, Spanje en Polen."
1 uur geledenZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.
1 uur geledenLEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.
2 uur geleden