
GroenLinks en PvdA gaan in meeste gemeenten samen verkiezingen in
DEN HAAG (ANP) - GroenLinks en PvdA gaan ook op lokaal niveau nauwer samenwerken. De linkse partijen trekken volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen samen op in bijna negen op de tien gemeenten waarin zij allebei vertegenwoordigd zijn. Het gaat om minstens 230 gemeenten, drie keer zoveel als in 2022.
In de meeste gevallen betekent de linkse samenwerking dat de partijen met een gezamenlijke kandidatenlijst en verkiezingsprogramma meedoen. Dat is bijvoorbeeld het geval in drie van de vier grote steden, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.
In Amsterdam doen GroenLinks en PvdA nog apart mee aan de verkiezingen, maar gaan zij daarna wel één fractie vormen in de hoofdstedelijke gemeenteraad. Andere vormen van samenwerking die voorkomen, zijn bijvoorbeeld een stembusakkoord of gezamenlijk campagne voeren.
Gezamenlijke beweging
GroenLinks en PvdA deden in november 2023 samen mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Met 25 zetels werden zij achter de PVV de tweede partij. Hun gezamenlijke fractie in de Eerste Kamer, gevormd nadat zij wel ieder voor zich hadden deelgenomen aan de provinciale verkiezingen, is ook de op een na grootste.
Politiek leider Frans Timmermans is blij dat de progressieve samenwerking ook in de gemeenten meer navolging vindt. "Het is prachtig om te zien hoe onze lokale volksvertegenwoordigers de blik vooruit richten en kiezen voor onze gezamenlijke beweging richting de gemeenteraadsverkiezingen in 2026."
Partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent van de PvdA spreekt van "een mooie nieuwe stap" in de linkse samenwerking. Ook GroenLinks-voorzitter Katinka Eikelenboom is tevreden. "Onze lokale afdelingen laten zien dat progressieve samenwerking werkt."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Nicolien van Vroonhoven beaamt dat ze tijdens een recente toespraak bij de Leidse studentenvereniging Minerva heeft gezegd dat ze deel uitmaakt van een onmogelijke coalitie. "Dat is toch geen geheim?", reageerde ze toen Sven Kockelmann haar dit citaat voorlegde bij zijn talkshow Café Kockelmann.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De jongeren die donderdagavond in Scheveningen rellen veroorzaakten mogen daarmee niet wegkomen, vindt staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie). Ze reageerde bij televisieprogramma Goedemorgen Nederland als eerste bewindspersoon op de rellen: "Deze gasten moeten weten dat ze niet onaantastbaar zijn, want dit kan niet."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber (PVV) schrijft op X dat ze het "on-uit-leg-baar" vindt dat jongeren van het asielzoekerscentrum (azc) van Sint Annaparochie binnenkort een uitje hebben naar de Efteling. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft het jaarlijkse uitje van het azc bewust dan georganiseerd om onrust tijdens het dorpsfeest te voorkomen, schrijft de Leeuwarder Courant.
1 dag geledenWASHINGTON (ANP) - Trumps beoogde Amerikaanse ambassadeur voor Nederland, Joe Popolo, wil zich vooral inzetten voor handel, veiligheid en samenwerking op technologisch vlak. Dat zei hij tijdens een hoorzitting voor de Amerikaanse Senaat over zijn voordracht als ambassadeur.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans bepleit dat een volgend kabinet een akkoord sluit met werknemers en werkgevers en daarin een flinke salarisverhoging afspreekt. In ruil daarvoor krijgen ondernemers investeringen die de productiviteit moeten verhogen. De leider van GroenLinks-PvdA zal zijn plan donderdagavond toelichten als hij de Spiekmanlezing geeft in de Pelgrimvaderskerk in Rotterdam.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - Staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie) moet in 2029 4100 cellen sluiten als er geen extra geld voor de gevangenissen komt. Dat zegt ze tijdens een werkbezoek aan een Huis van Bewaring in Rotterdam. De PVV-bewindsvrouw heeft 500 miljoen euro nodig om de problemen in de gevangenissen op te lossen, maar kreeg dat geld tijdens de bijstelling van de begroting niet.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden tegen oud-minister Ben Bot (87) om een verkeersongeval in november 2022. De officier van justitie eist ook dat de oud-minister 3000 euro overmaakt aan Slachtofferhulp. Bot reed met zijn auto over een stoep aan de Badhuisweg in Den Haag en reed daarbij een 14-jarig meisje aan. Zij brak haar been en neus.
1 dag geleden