Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Groenland kiest parlement, onafhankelijkheid belangrijk thema

Groenland kiest parlement, onafhankelijkheid belangrijk thema

NUUK (ANP/AFP/RTR) - In Groenland zijn de parlementsverkiezingen begonnen. Het belangrijkste thema is onafhankelijkheid. De vraag is daarbij niet of, maar wanneer Groenland zich van Denemarken moet afscheiden. De stembusgang komt te midden van Amerikaanse pogingen om het eiland bij de Verenigde Staten te voegen.

Veel van de 57.000 inwoners willen volgens peilingen geen Denen of Amerikanen zijn, maar simpelweg Groenlanders. Denemarken koloniseerde Groenland driehonderd jaar geleden en voegde het in 1953 toe aan het Koninkrijk Denemarken. Het eiland kreeg in 1979 een eigen parlement. De 31 zetels van de zogenoemde Inatsisartut worden nu opnieuw verdeeld. Er kan tot 23.00 uur worden gestemd, de uitslag wordt in de nacht verwacht.

Bijna alle partijen zijn voor onafhankelijkheid. Sommige partijen pleiten voor een "versnelde procedure", terwijl anderen de tijd willen nemen. Ook zijn er verschillende meningen over de mogelijke gevolgen voor de levensstandaard. De Groenlandse economie is sterk afhankelijk van de visindustrie en Deense subsidies. Denemarken steekt elk jaar honderden miljoenen in het semi-autonome gebied.

Onafhankelijkheidsprocedure

Groenland kan sinds 2009, toen het meer autonomie kreeg, een onafhankelijkheidsprocedure beginnen. Denemarken en Groenland moeten dan tot een overeenkomst komen, die goedgekeurd moet worden door de parlementen in zowel Nuuk als Kopenhagen en in een Groenlands referendum. De grootste oppositiepartij Naleraq wil dat het proces meteen begint. De twee huidige coalitiepartijen, waaronder de linkse Inuit Ataqatigiit van premier Múte Egede, vinden dat Groenland eerst economisch onafhankelijk moet worden.

Mocht de Deense hulp wegvallen, dan kan Groenland een samenwerking met de Verenigde Staten overwegen. Dat land zou financiële steun en bescherming kunnen bieden in ruil voor een grotere militaire aanwezigheid op Groenland, aldus Naleraq. De Amerikanen hebben er nu al een militaire basis. De Amerikaanse president Donald Trump wil het strategisch gelegen en grondstofrijke eiland om veiligheidsredenen "op de een of andere manier" innemen, maar erkende onlangs ook het zelfbeschikkingsrecht van de Groenlanders.

Meer uit Buitenland

Pro-Europese premier Roemenië stapt op na succes uiterst rechts

BOEKAREST (ANP/AFP) - De pro-Europese premier van Roemenië, Marcel Ciolacu, heeft maandag zijn aftreden aangekondigd. De sociaaldemocraat trekt zijn centrumlinkse partij terug uit de regeringscoalitie na het enorme verkiezingssucces van uiterst rechts. De extreem nationalistische George Simion won een dag eerder de eerste ronde van de presidentsverkiezingen met een ruime marge. De kandidaat van Ciolacu's coalitie slaagde er niet in de tweede ronde te halen.

5 minuten geleden
Litouwen investeert miljard in grensversterking bij Rusland

VILNIUS (ANP/AFP) - Litouwen gaat 1,1 miljard euro uitgeven om zijn grenzen met Rusland en Belarus te versterken, maakte het NAVO-lid maandag bekend. Het grootste deel van het geld, 800 miljoen, wordt gebruikt om antitankmijnen aan te schaffen.

53 minuten geleden
Veel belangstelling voor begin van zaak tegen Diddy

NEW YORK (ANP) - De langverwachte rechtszaak tegen Sean 'Diddy' Combs is maandag van start gegaan. In de rechtbank van New York begon de selectie van de jury die zal oordelen of de rapper zich schuldig heeft gemaakt aan onder meer mensenhandel en seksueel misbruik.

1 uur geleden
Netanyahu kondigt bezetting gebieden in Gazastrook aan

TEL AVIV (ANP/AFP/RTR) - Israël wil gebieden in de Palestijnse Gazastrook gaan bezetten, aldus de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in een videoboodschap. Volgens een topfunctionaris wordt nog wel eerst geprobeerd een deal te sluiten over de Israëlische gijzelaars die zich in handen van Hamas in Gaza bevinden.

1 uur geleden
Hooggerechtshof verwerpt fraude-aanklachten tegen Juan Carlos

MADRID (ANP/AFP) - Het Spaanse Hooggerechtshof heeft een aanklacht tegen de Spaanse oud-koning Juan Carlos wegens belastingfraude verworpen. De vader van koning Felipe werd door een groep voormalige juristen, rechters en openbaar aanklagers beschuldigd. Volgens het hof zijn er geen nieuwe feiten, bewijzen of documenten ingediend die het rechtvaardigen het onderzoek opnieuw te openen.

1 uur geleden
ICJ verwerpt Soedanese genocidezaak tegen VAE

DEN HAAG (ANP/AFP) - Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) heeft een genocidezaak verworpen die Soedan heeft aangespannen tegen de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Het hof in Den Haag vindt dat het niet bevoegd is te oordelen in de zaak.

2 uur geleden
Israël: kans op gijzelingsdeal tijdens bezoek Trump aan regio

JERUZALEM (ANP/RTR) - Er bestaat een kans op een deal over de resterende gijzelaars in Gaza tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan de regio volgende week. Dat zei een hooggeplaatste Israëlische functionaris maandag. Volgens de functionaris is de deal noodzakelijk om de nieuwe Israëlische operatie in het gebied te voorkomen.

3 uur geleden