
'Groener' landbouwbeleid ondanks scepsis door Europees Parlement
STRAATSBURG (ANP) - De nieuwe 'groenere' verdeling van de honderden miljarden aan Europese landbouwsubsidies heeft de laatste echte horde genomen. Het Europees Parlement stemde met een royale meerderheid in, al boden klimaatactivisten en Europarlementariërs die het akkoord ondermaats vinden nog fel verzet.
Over het landbouwbeleid, goed voor een derde van de EU-begroting, is drie jaar hard gestreden. De landbouw, goed voor ruim 10 procent van de Europese CO2-uitstoot, zou voor het eerst moeten helpen de klimaatverandering te beperken. Terwijl melk, vlees en andere boerenwaar weinig opbrengt en sommige boeren maar net kunnen rondkomen.
De druk werd nog groter toen de EU in de tussentijd haar klimaatplannen en -doelen aanscherpte. De onderhandelaars stonden voor de zware taak de oude landbouwplannen met die Green Deal in overeenstemming te brengen.
Eco-regelingen
Omdat dat maar zeer ten dele is gelukt, namen klimaatactivisten er geen genoegen mee. Greta Thunberg en haar medestanders drongen er tot het allerlaatst bij de Europese Commissie op aan de plannen in te trekken en opnieuw te beginnen. Maar 'klimaatcommissaris' Frans Timmermans houdt vol dat er niet meer inzit.
De Europese inkomenssteun voor boeren wordt voor minstens 20 en later 25 procent afhankelijk van hoe duurzaam zij te werk gaan. Lidstaten mogen zelf kiezen of ze met deze zogeheten eco-regelingen bijvoorbeeld biologische, precisie- of boslandbouw willen aanmoedigen.
Subsidies
Ook aan de bulk van de subsidies worden strengere eisen gesteld. Zo moeten boeren meer van hun grond braak laten liggen. Dat helpt het klimaat, maar ook het verlies van planten- en diersoorten tegen te gaan.
Kleinere boeren kunnen straks rekenen op een grotere portie van de subsidies. In landen als Frankrijk strijken grote landbouwbaronnen nu nog het leeuwendeel op, terwijl kleine familiebedrijven het moeilijk hebben. Verder wordt er strenger op toegezien dat landbouwpersoneel veilig kan werken.
Europarlementariërs van GroenLinks en de Partij voor de Dieren stemden met enkele tientallen groene en linkse medestanders tegen. De landbouwministers van de EU-landen geven het landbouwbeleid over drie weken het laatste stempel. In 2023 moet het ingaan.
Meer uit Financieel
DEURNE (ANP) - De faillissementsaanvraag die een toeleverancier van Ebusco voor het bedrijf heeft ingediend, is ingetrokken. Dit meldt de elektrische bussenbouwer maandag. De rechtszaak hierover, die dinsdag zou plaatsvinden, gaat niet meer door.
42 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is maandag iets lager gesloten. Beleggers deden het rustiger aan, nadat de hoofdindex vrijdag nog flink hoger eindigde. Shell stond onderaan de AEX en daalde 1,9 procent.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Nintendo heeft accessoiremaker Genki aangeklaagd in de Verenigde Staten. Het bedrijf zou inbreuk hebben gemaakt op het handelsmerk van de Switch 2. Ook beschuldigt het Japanse gamesbedrijf de accessoiremaker van oneerlijke concurrentie en misleidende reclame.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - Grote Amerikaanse filmstudio's als Warner Bros. Discovery en streamingdienst Netflix stonden maandag onder druk op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de aankondiging van president Donald Trump om een heffing van 100 procent in te voeren op films die buiten de Verenigde Staten zijn geproduceerd. Met die heffing breidde Trump zijn handelsstrijd uit naar de entertainmentsector. Hij stelde dat de Amerikaanse filmindustrie een "zeer snelle dood" sterft doordat andere landen filmmakers en studio's uit de VS weg zouden lokken.
3 uur geledenNEW DELHI (ANP/RTR) - Meerdere westerse luchtvaartmaatschappijen zijn gestopt met vliegen boven Pakistan om de spanningen tussen dat land en India. Dit leidt tot langere vluchttijden op sommige routes van Europa naar Azië.
4 uur geledenBARCELONA (ANP/AFP) - Telus, een Canadees bedrijf dat verantwoordelijk is voor de moderatie van een deel van de content op Facebook en Instagram, schrapt meer dan 2000 banen in Barcelona nadat het contract met moederbedrijf Meta Platforms is beëindigd. Dat vernam het Franse persbureau AFP maandag van vakbonden.
5 uur geledenMADRID (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Spaanse regering werkt aan een plan voor het verkorten van de werkweek in het Zuid-Europese land van de huidige 40 naar 37,5 uur. Het kabinet zal het voorstel dinsdag bespreken, maakte premier Pedro Sánchez maandag bekend tijdens een businessevenement in Barcelona.
5 uur geleden