Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Groene wanden tegen hittestress op bushalte Station Middelburg

Groene wanden tegen hittestress op bushalte Station Middelburg

MIDDELBURG - Het busstation bij het treinstation aan de Kanaalweg in Middelburg is een fors verhard terrein. Waar mogelijk wordt door Gemeente Middelburg, in het kader van het Interreg 2 Seas project Cool Towns, vergroening voorzien. Vandaag werd de laatste hand gelegd aan de meer dan dertig vierkante meter verticale groene wanden van de bushalte. Door de verticale  tuinen krijgt het gebouw een nieuwe look en feel. 

De verticale wanden werden gerealiseerd in nauwe samenwerking met een van de partners van Cool Towns: Sioen Industries. Het resultaat is een groene aanblik en een verkoelend effect van het bouwwerk. Sioen industries ontwikkelt en produceert textieldoek dat wordt gebruikt voor het verkoelen en het verhogen van de kwaliteit van gebouwen in steden. Sioen focust binnen het project Cool Towns op het delen van kennis, innovatie en creatieve toepassingen van hun nieuwe materialen zoals textiel voor het verkoelen van de openbare ruimte en gebouwen.

Beregeningscomputer
Op de vier wanden van het gebouw is een installatie gemonteerd door Central Parks Concepts waarop Green Tecstyle doeken zijn aangebracht. Deze installatie staat in verbinding met een geautomatiseerde bewateringsunit en een beregeningscomputer. In het Green textiel doek worden meer dan 1500 plantjes geplant. Een zorgvuldige selectie van planten heeft plaatsgevonden zodat de wanden het gehele jaar door aantrekkelijk zijn.

Negatief Effect
Klimaatveranderingen zorgen voor warmere zomers met frequentere droogtes en hittegolven. In steden hebben deze hogere temperaturen een negatief effect op de volksgezondheid, productiviteit, welzijn, lucht- en waterkwaliteit en andere stedelijke systemen. Die effecten worden ‘Heat Stress’ genoemd. De noodzaak om de openbare omgeving te vergroenen , ruimtelijke hittestress adaptie wordt steeds duidelijker. In het kader van het Interreg 2 Seas project Cool Towns worden diverse maatregelen tegen hittestress in de stad Middelburg uitgevoerd, zoals deze verticale groene wanden (tuinen).

Cool Towns Partners
De 14 Cool Town partners zijn de gemeente Middelburg (NL, lead partner), gemeente Breda (NL), Provincie Oost-Vlaanderen (BE), Stad Oostende (BE), Southend–on-Sea Borough Council (UK), Universiteit van Greenwich (UK), Kent County Council (UK) Universiteit van Picardie Jules Vernes (FR), Green Blue Urban (UK), AUD Agence voor stedelijke planning en ontwikkeling van Saint Omer en Flandre interieur region (FR), Hogeschool van Amsterdam (NL), Sioen Industries (BE), Ville de Saint Omer  (FR) en Community Agglomeratie Saint Omer (FR).

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Jappoe 1 maand geleden
Mooi dat er actie ondernomen wordt in stedelijk gebied. Het zou helemaal mooi zijn als er ook voor inheems plantmateriaal gekozen zou worden. Op die manier draagt een dergelijke maatregel ook bij aan de biodiversiteit in stedelijk gebied, iets waar naar mijn idee ook meer aandacht voor moet komen.
esfrancke 1 maand geleden
Leuk stukje, mooi werk ook. Maaruh .. we snappen de troonrede al niet ;D

Meer uit Middelburg

Lutem clubhuis vermorzeld door boom

MIDDELBURG – Na een stormachtige nacht kregen de leden van Scouting Lutemgroep donderdag van de gemeente het bericht dat er schade was aan hun clubhuis. Het gebouw op het Seisbolwerk is geraakt door een grote es en daardoor is het dak en de bovenverdieping zwaar beschadigd. “Alsof een reus zijn vuist in het dak geplant heeft,” zegt Marielja ten Bruggencate, penningmeester van de scoutinggroep.

17 uur geleden
Auto raakt van weg op A58 bij Middelburg en eindigt in sloot: bestuurder gewond

MIDDELBURG - Een auto is afgelopen nacht op de A58 bij Middelburg van de weg geraakt en in de sloot beland. De bestuurder raakte hierbij gewond en is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. 

21 uur geleden
Middelburg geeft gehoor aan oproep spoedopvang vluchtelingen

MIDDELBURG - In Middelburg worden vanaf vandaag met spoed ongeveer honderd vluchtelingen opgevangen. Het college van burgemeester en wethouders van Middelburg geeft aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de ruimte om noodopvang in te richten. In overleg met Frans Lievens is Studio A58 aangeboden als opvanglocatie.

22 uur geleden
Politie zoekt getuigen van mishandeling op de Prinses Beatrixlaan

KOUDEKERKE - De politie doet zoekt getuigen van een mishandeling die plaats vond op maandag 11 oktober tussen 15.00 en 15.30 uur op het fietspad aan de Prinses Beatrixlaan. Een 16-jarige Vlissinger werd daar door een man mishandeld.

1 dag geleden
Man (30) aangehouden voor rijden onder invloed, had ook mes op zak

MIDDELBURG - Agenten hebben gisteren rond 19.50 uur een 30-jarige Vlissinger aangehouden. Hij zou onder invloed van alcohol en mogelijk drugs op een brommer hebben gereden. Ook had hij een mes op zak.

1 dag geleden
Botsing tussen scooter en fietser bij Nieuw-en Sint Joosland

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Een scooterrijder en een fietser zijn vrijdag bij Nieuw-en Sint Joosland tegen elkaar gebotst. Bij het ongeluk moest één persoon naar het ziekenhuis worden gebracht.

2 dagen geleden
Programmabegroting gemeente Veere 2022: fors investeren in leefbaarheid

DOMBURG - Gemeente Veere heeft deze week de Programmabegroting voor 2022 gepubliceerd. De gemeente heeft een groot aantal maatregelen genomen om ‘het mooie van Veere te behouden en te versterken’. 

2 dagen geleden