Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Groene Revolutie op basisschool de Schuttevaer in Hansweert

Groene Revolutie op basisschool de Schuttevaer in Hansweert

HANSWEERT - Kinderen van de Schuttevaer in Hansweert hebben vrijdag hun ‘groene schoolplein’ aangeplant. Dat deed de school in samenwerking met IVN Natuureducatie in het project ‘de Groene Revolutie van Zeeuwse Schoolpleinen’. In de zomer werden de tegels er al grotendeels uitgehaald en vrijdag kwamen daarvoor planten in de plaats. 

De Groene Revolutie is een initiatief van de organisatie IVN Natuureducatie. IVN heeft verschillende afdelingen in het land en is er met name op gericht om mensen meer de natuur in te krijgen. Zo werkt de organisatie samen met de zorgbranche, maar ook met scholen en kinderopvangen. Een van de initiatieven van IVN Zeeland is de Groene Revolutie van de Zeeuwse Schoolpleinen, waarbij wordt getracht de schoolpleinen van Zeeuwse basisscholen groener te maken. Al tweeëndertig basisscholen uit heel Zeeland hebben van hun plein een groen plein gemaakt. Dit wordt mogelijk gemaakt door een subsidieregeling van het IVN en meewerkende gemeentes.

Pestgedrag

Er zitten veel voordelen aan een groen schoolplein. Het aanplanten van groen op een schoolplein zorgt er natuurlijk voor dat de biodiversiteit toeneemt en dat bijvoorbeeld insecten als bijen weer meer leefgebied krijgen. Een groen schoolplein maakt ook het buiten les geven een stuk aantrekkelijker. Volgens sommigen zou dat veel meer moeten gebeuren, negentig procent van de leerkrachten verwacht namelijk dat de stof buiten beter beklijft en dat kinderen creatiever zullen zijn. Ook is er volgens onderzoek op een betegeld schoolplein veel sprake van competitie onder kinderen en stimuleert een groen schoolplein juist meer fantasie, creativiteit en kameraadschap. ‘’We zien dat de hoeveelheid pestgedrag onder kinderen op een groen schoolplein enorm daalt.’’, zegt Debby Boers van het IVN.

Opa Kees

Scholen konden zelf hun ontwerp van een groen schoolplein indienen en daarvoor subsidie krijgen. Onder leiding van Opa Kees werd op basisschool de Schuttevaer hun groene schoolplein ontworpen. Samen met hem plantten de leerlingen vrijdag hun nieuwe plein aan. Iedereen helpt mee en zelfs wethouder Kees Verburg van de gemeente Reimerswaal kwam helpen een boom te planten. Ook hij vindt het een belangrijk onderwerp. ‘’Het is belangrijk dat kinderen meer gaan bewegen en daar helpt een groen schoolplein goed bij. Daar dragen we als gemeente graag aan bij’’, aldus de wethouder. Het uiteindelijke doel van de Groene Revolutie is om van alle schoolpleinen, groene schoolpleinen te maken. ‘’We willen binnen één basisschoolgeneratie – dus acht jaar – van alle schoolpleinen, groene schoolpleinen hebben gemaakt’’, zegt Boers. In Hansweert zijn ze in ieder geval goed op weg.

Meer uit Reimerswaal

Groot herbestratingsproject in Wemeldinge Noord

WEMELDINGE - Dinsdag begint de herbestrating in het noordelijk deel van Wemeldinge. De komende maanden gaan in fases verschillende straten op de schop.

15 uur geleden
Molentocht op Eerste Pinksterdag: 'Passie voor rijdend erfgoed leeft in Zeeland'

GOES - Al meer dan 34 jaar wordt op de derde zondag van mei de Molentocht gereden waarbij 300 oldtimers de mooiste routes van Zeeland verkennen. Dit jaar vindt het evenement plaats op eerste Pinksterdag. Gestart wordt vanaf Vliegveld Midden Zeeland en de finish is op de Grote Markt in Goes. Onderweg is er altijd een aantal tussenstops, dit jaar bij Rijtuig- en Meubelstoffeerderij C.J. Brouwer in 's-Heer Hendrikskinderen.

1 dag geleden
Kunstmarkt en Schildersdag in kerktuin Kapelle

KAPELLE - Kapelle Cultureel sluit vandaag traditiegetrouw het evenementenseizoen af met de jaarlijkse Kunstmarkt & Schildersdag.

1 dag geleden
Toujours Kapelle: Drukke en gezellige zaterdag voor de boeg

KAPELLE - Deze week is het Toujours Kapelle, met herdenkingen, maar ook feestelijke activiteiten. Deze meeste activiteiten vinden deze zaterdag plaats. 

2 dagen geleden
Waterschap begint met jaarlijks onderhoud aan wegen door heel Zeeland

KRUININGEN/KAPELLE - Waterschap Scheldestromen is begonnen met het jaarlijkse groot onderhoud aan waterschapswegen op diverse locaties in Zeeland. 'Sommige wegen worden slechts enkele uren afgesloten, bij andere wegen kan de afsluiting oplopen tot enkele dagen of weken', laat het waterschap weten. 

2 dagen geleden
Drie dagen Kunst- en Natuurroute door Wemeldinge

WEMELDINGE - Kunst- en Natuurroute Wemeldinge viert het 25-jarig jubileum dit pinksterweekeinde. 

2 dagen geleden
Waterschap: 'Dijkversterking komt op stoom'

KRUININGEN/KAPELLE - De jaarrekening over 2023 van waterschap Scheldestromen laat een positief slotsaldo zien van 1,78 miljoen euro. 

2 dagen geleden