
Groene reclamecampagne Shell verboden in Verenigd Koninkrijk
LONDEN (BLOOMBERG) - De Britse reclametoezichthouder heeft de advertenties van enkele grote olieproducenten waaronder Shell bestempeld als greenwashing, wat betekent dat deze bedrijven zich duurzamer voordoen dan ze zijn. De reclames van Shell, het Spaanse Repsol en het Maleisische Petronas waarin de oliemaatschappijen hun investeringen in hernieuwbare energie aanprijzen zonder vermelding van de omvang van hun andere vervuilende activiteiten, zijn dan ook verboden in het Verenigd Koninkrijk.
Bedrijven in sectoren met een hoge CO2-uitstoot "moeten echt voorzichtig zijn met hun boodschappen op het gebied van milieu", zei topman Guy Parker van de Britse reclame-autoriteit ASA. "Deze bedrijven zullen op zijn minst enige informatie moeten verstrekken aan lezers en kijkers van de advertenties om de andere kant van het verhaal duidelijk te maken."
Alle campagnes waarop de ASA zich richtte benadrukten de ambities van de oliebedrijven op het gebied van hernieuwbare energie. Zo verklaarde Petronas in een tv-commercial "levens te verrijken voor een duurzame toekomst", waarbij niet werd vermeld dat het bedrijf nog altijd een aanzienlijke CO2-uitstoot heeft.
Postercampagne
Bij de Spaanse oliegigant Repsol richtte de ASA zich op een advertentie op de website van de Financial Times waarin de investeringen in biobrandstoffen en synthetische brandstoffen werden aangeprezen. Die investeringen vertegenwoordigen volgens de ASA slechts een "fractie" van de activiteiten van het bedrijf.
Shell had een postercampagne, een YouTube-video en een tv-commercial waarin de uitdrukking 'schonere energie' voorkwam. Volgens de toezichthouder was dat misleidend omdat ze voorbijgingen aan het feit dat de overgrote meerderheid van de activiteiten van Shell bestaat uit olie en gas. In Nederland werd Shell vorig jaar ook al enkele keren door de Reclame Code Commissie op de vingers getikt vanwege misleidende reclames.
Een woordvoerder van Shell liet weten het niet eens te zijn met het besluit van de ASA. "Mensen weten al heel goed dat Shell olie en gas produceert waarvan ze vandaag afhankelijk zijn. Maar wat veel mensen niet weten, is dat wij ook zwaar investeren in koolstofarme en koolstofvrije energie. Geen enkele energietransitie kan succesvol zijn als mensen zich niet bewust zijn van de alternatieven die voor hen beschikbaar zijn."
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Er lijkt definitief een einde te komen aan de failliete interieurwinkelketen CASA in Nederland. Bij curator Bart Louwerier hebben zich nog geen serieuze kandidaten gemeld voor een doorstart. Donderdag is de faillissementsuitverkoop begonnen in achttien winkels, die zo'n vier weken duurt.
18 minuten geledenKADOMA (ANP) - Bij het Japanse elektronica- en techbedrijf Panasonic verdwijnen wereldwijd 10.000 banen. Het concern wil wereldwijd zijn "personeelsbestand optimaliseren", maakte de fabrikant van camera's, televisies en batterijen voor elektrische auto's vrijdag bekend. Bij Panasonic werken ongeveer 207.000 mensen.
25 minuten geledenNEW YORK (ANP/AFP) - De oprichter en voormalig topman van de failliete cryptobank Celsius Alexander Mashinsky is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Hij had in december schuld bekend aan beleggingsfraude. De straf werd opgelegd door een rechter in New York en behoort tot een van de langste straffen die voortkomen uit de ineenstorting van de cryptomarkten in 2022.
1 uur geledenLONDEN (ANP) - International Airlines Group (IAG) bevestigt voor miljarden dollars aan vliegtuigen te kopen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Daarnaast bestelt het moederbedrijf van British Airways nieuwe Airbus-vliegtuigen. Donderdag meldde de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick al dat een Brits bedrijf voor 10 miljard dollar aan Amerikaanse vliegtuigen zou kopen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Brunel behoorde vrijdag tot de verliezers op het Damrak. De detacheerder zag de omzet en winst dalen in het eerste kwartaal. Topman Peter de Laat sprak van een "uitdagend kwartaal". De toenemende geopolitieke onzekerheid en de verslechterende economische omstandigheden zorgden volgens hem voor vertragingen bij de start van nieuwe projecten door klanten. Die stelden daardoor voor het eerst in twee jaar aanwervingen uit. Het aandeel werd ruim 7 procent lager gezet.
1 uur geledenDUBAI (ANP) - De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase koopt voor 2,9 miljard dollar (2,6 miljard euro) Deribit, een in Nederland opgericht handelsplatform voor derivaten van cryptomunten. Coinbase verwacht dat de handel in bijvoorbeeld opties en termijncontracten voor bitcoins en andere digitale munten de komende jaren flink zal groeien. Door Deribit te kopen vergroten de Amerikanen hun positie op die markt buiten de VS.
2 uur geledenROERMOND (ANP) - Het Nederlandse funderingsbedrijf Sif houdt vast aan zijn winstverwachting voor dit jaar, ondanks dat een groot offshorewindproject in de Verenigde Staten is gepauzeerd. Sif maakt de funderingen voor de windmolens op zee van het project Empire Wind, voor de kust van de staat New York. Vorige maand legde de regering-Trump het project stil.
2 uur geleden