Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Groen plein goed voor kind én leerkracht'

'Groen plein goed voor kind én leerkracht'

MIDDELBURG - Een groen schoolplein is goed voor de gezondheid en prestaties van kinderen en hun leerkrachten. Dat stelt IVN Natuureducatie. Daarom verleent ze hiervoor met hulp van de provincie Zeeland subsidie aan Zeeuwse basisscholen.


IVN baseert haar conclusies op recent onderzoek dat ze de HZ University of Applied Sciences liet uitvoeren naar schoolpleinen en buitenlessen in Zeeland. 'Een groen plein kan de gezondheid en leerprestaties van kinderen verbeteren én heeft een positief effect op de vitaliteit van leerkrachten', stelt IVN. 'Uit het onderzoek blijkt echter dat Zeeland nog weinig groene pleinen heeft. Bijna tachtig procent is grotendeels grijs. Dat lijkt vooral te komen door een gebrek aan geld.' Daarom lanceert IVN deze maand een subsidieregeling voor scholen die nog in 2019 willen vergroenen.

Ontwikkeling
Steeds meer studies laten volgens IVN zien dat een natuurlijke schoolomgeving goed is voor de ontwikkeling van kinderen. 'De groene omgeving draagt vooral bij aan de ontwikkeling op motorisch, cognitief en sociaal vlak. Enkele studies tonen zelfs aan dat de schoolprestaties van kinderen verbeteren naarmate de omgeving groener is.'

Stress
Ook leerkrachten varen wel bij een groen plein, aldus IVN. 'De werkdruk in het onderwijs is hoog. Een groen schoolplein lijkt kansen te bieden om stress te reduceren.' Bijna alle leerkrachten uit het praktijkonderzoek zouden graag een groen schoolplein willen. HZ-onderzoeker Sybren Slimmen stelt dat, als er al groen is op een schoolplein, dit weinig wordt gebruikt tijdens pauzes of lessen.

Revolutie
Kinderen brengen volgens IVN zo'n veertig procent van de tijd dat ze wakker zijn door op school, veelal binnen. 'En dat terwijl kinderen gezonder zijn én beter leren door veel buiten te zijn.' Daarom zijn IVN Natuureducatie, GGD Zeeland en de HZ de Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen begonnen, met steun van de provincie en het rijksprogramma Jong Leren Eten. 'Het doel is om een schoolgeneratie alle Zeeuwse kinderen een groene speel- en leerplek geven.' Het onderzoek van de HZ en de subsidieregeling voor scholen maken hiervan deel uit.Om scholen tegemoet te komen in de kosten voor het groener maken van hun pleinen, biedt IVN Natuureducatie met steun van de provincie Zeeland een subsidie aan. 'Vijftig procent van de materiële kosten kan worden vergoed, tot een maximum van 10.000 euro.' IVN hoopt dat nog dit jaar de eerste tien Zeeuwse scholen een start maken met de vergroening.

Meer informatie
Meer informatie is te vinden op groenerevolutiezeeland.nl.

Meer uit Beveland

'Historische' haringparty in Goes op 19 juni

GOES - Op woensdag 19 juni houdt stichting De Beste Maatjes een nieuwe editie van de Haringparty Goes, in de historische tuin van Slot Oostende.

2 uur geleden
Open weekeinde bij Radioclub de Bevelanden in Wilhelminadorp

WILHELMINADORP - Radioclub de Bevelanden houdt deze zaterdag en zondag open dag in haar clubhuis in Wilhelminadorp.

7 uur geleden
Misstanden ontdekt bij supermarktcontroles Goes

GOES - De gemeente Goes voerde donderdag controles uit bij verschillende Goese supermarkten. "De controle verliep rustig", laat burgemeester Cees van den Bos weten. "We constateerden een beperkt aantal misstanden. Hiernaar gaan we nader onderzoek doen."

11 uur geleden
Provincie gaat aan de slag met ontwerp voor aanpakken drukke Deltaweg

GOES - Provincie Zeeland zet een volgende stap om de verkeersveiligheid en doorstroming op de Deltaweg (N256) aan te pakken. Er wordt al langer nagedacht hoe deze weg tussen Goes en Colijnsplaat kan worden verbeterd.

11 uur geleden
Jonge gewonde bij ongeval met scooter in Goes

GOES - Een jongedame is donderdagavond in Goes gewond geraakt bij een ongeval met een scooter. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.

11 uur geleden
36e Zeelandiarun gaat van start op 11 mei

VLISSINGEN - Op 11 mei 2024 wordt voor de zesendertigste keer de Zeelandiarun verreden. De deelnemers rijden in de ochtend over Walcheren en in de middag door Zuid-Beveland.

14 uur geleden
Eendracht in Hansweert wint textielrace voor basisscholen

HANSWEERT - Basisschool de Eendracht in Hansweert heeft de textielrace voor Bevelandse en Thoolse basisscholen gewonnen. Deze school zamelde het meeste textiel in: 2006 kilo. De drie beste scholen winnen een geldbedrag.

1 dag geleden